Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka
Szukasz pomysłu na szybki i prosty deser, który nie będzie jednocześnie prawdziwą bombą kaloryczną? Fenomenalne ciasto bananowe spisze się w tej roli wręcz idealnie!
28.01.2024 | aktual.: 28.01.2024 15:23
Zazwyczaj słodkości kojarzą się nam ze sporą ilością kalorii. Ale wcale nie musi tak być. Bez problemu można przygotować zdrowy i lekki deser. Wystarczy tylko połączyć odpowiednie składniki.
Dobrym przykładem takiego deseru jest ciasto bananowe bez pieczenia. Oprócz żółtego owocu, który skrywa ogromny potencjał prozdrowotny, znajdziesz tu gorzką czekoladę, płatki owsiane, orzechy oraz kakao. Co więcej, sama forma podania deseru pięknie się prezentuje. Lepiej być nie może!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To genialne ciasto bez pieczenia możesz przygotować na każdą okazję. Za każdym razem zrobi prawdziwą furorę
Składniki:
- 3 banany,
- 30 g kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 250 g płatków owsianych,
- 200 g roztopionej gorzkiej czekolady,
- 40-50 g orzechów ziemnych do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bananów. Najpierw je obieram, po czym blenduję na gładką masę w misce. Po chwili do owoców dodaję cynamon oraz kakao.
Składniki łączę przy pomocy kuchennej szpatułki.
Krok 2. Następnie przesypuję na rozgrzaną patelnię płatki owsiane, po czym podgrzewam je w ten sposób przez kilka minut. Co jakiś czas mieszam zawartość patelni drewnianą łyżką.
Po kilku minutach podpiekania przesypuję płatki z patelni do bananowej mieszanki. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły jednolitą całość.
Krok 3. Na blacie kuchennym ustawiam duży talerz wraz z okrągłym rantem do tortów. Z połowy mieszanki formuję spód przyszłego ciasta. Następnie na wierzchu układam plastry bananów, tworząc kolejną warstwę.
To jednak nie koniec, bo czas na trzeci element domowego ciasta. Ponownie tworzę go z wcześniej przygotowanej mieszanki na bazie bananów i płatków owsianych.
Krok 4. Następnie znowu używam palnika. Tym razem na rozgrzaną patelnię trafiają orzeszki ziemne, które również przez chwilę podpiekam. W tym czasie powinny nabrać lekko złocistego koloru.
Krok 5. Wracam do pracy z ciastem. W kąpieli wodnej przygotowuję polewę z gorzkiej czekolady, po czym rozprowadzam ją na deserze. Do dekoracji wykorzystuję również orzeszki ziemne z patelni.
Tak przygotowane ciasto wstawiam na koniec do lodówki na 2 godziny.
Krok 6. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także