Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Szukasz pomysłu na szybki i prosty deser, który nie będzie jednocześnie prawdziwą bombą kaloryczną? Fenomenalne ciasto bananowe spisze się w tej roli wręcz idealnie!

Takim słodkościom nie sposób powiedzieć nieTakim słodkościom nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Zazwyczaj słodkości kojarzą się nam ze sporą ilością kalorii. Ale wcale nie musi tak być. Bez problemu można przygotować zdrowylekki deser. Wystarczy tylko połączyć odpowiednie składniki. 

Dobrym przykładem takiego deseru jest ciasto bananowe bez pieczenia. Oprócz żółtego owocu, który skrywa ogromny potencjał prozdrowotny, znajdziesz tu gorzką czekoladę, płatki owsiane, orzechy oraz kakao. Co więcej, sama forma podania deseru pięknie się prezentuje. Lepiej być nie może!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

To genialne ciasto bez pieczenia możesz przygotować na każdą okazję. Za każdym razem zrobi prawdziwą furorę

Składniki:

  • 3 banany,
  • 30 g kakao,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 250 g płatków owsianych,
  • 200 g roztopionej gorzkiej czekolady,
  • 40-50 g orzechów ziemnych do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bananów. Najpierw je obieram, po czym blenduję na gładką masę w misce. Po chwili do owoców dodaję cynamon oraz kakao.

Najpierw przygotowuję bananową mieszankę
Najpierw przygotowuję bananową mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę przy pomocy kuchennej szpatułki

Krok 2. Następnie przesypuję na rozgrzaną patelnię płatki owsiane, po czym podgrzewam je w ten sposób przez kilka minut. Co jakiś czas mieszam zawartość patelni drewnianą łyżką

Czas przygotować płatki owsiane
Czas przygotować płatki owsiane © Licencjodawca | Pyszności

Po kilku minutach podpiekania przesypuję płatki z patelni do bananowej mieszanki. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły jednolitą całość

Krok 3. Na blacie kuchennym ustawiam duży talerz wraz z okrągłym rantem do tortów. Z połowy mieszanki formuję spód przyszłego ciasta. Następnie na wierzchu układam plastry bananów, tworząc kolejną warstwę. 

Jedną z warstw tworzą same banany
Jedną z warstw tworzą same banany © Licencjodawca | Pyszności

To jednak nie koniec, bo czas na trzeci element domowego ciasta. Ponownie tworzę go z wcześniej przygotowanej mieszanki na bazie bananówpłatków owsianych

Krok 4. Następnie znowu używam palnika. Tym razem na rozgrzaną patelnię trafiają orzeszki ziemne, które również przez chwilę podpiekam. W tym czasie powinny nabrać lekko złocistego koloru.

Do przygotowania przepisu używam również orzeszków ziemnych
Do przygotowania przepisu używam również orzeszków ziemnych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wracam do pracy z ciastem. W kąpieli wodnej przygotowuję polewę z gorzkiej czekolady, po czym rozprowadzam ją na deserze. Do dekoracji wykorzystuję również orzeszki ziemne z patelni. 

Domowe ciasto dekoruję polewą i orzeszkami
Domowe ciasto dekoruję polewą i orzeszkami © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane ciasto wstawiam na koniec do lodówki na 2 godziny.

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej