PrzepisCiastaBananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Szukasz pomysłu na szybki i prosty deser, który nie będzie jednocześnie prawdziwą bombą kaloryczną? Fenomenalne ciasto bananowe spisze się w tej roli wręcz idealnie!

Takim słodkościom nie sposób powiedzieć nie
Takim słodkościom nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

28.01.2024 | aktual.: 28.01.2024 15:23

Zazwyczaj słodkości kojarzą się nam ze sporą ilością kalorii. Ale wcale nie musi tak być. Bez problemu można przygotować zdrowylekki deser. Wystarczy tylko połączyć odpowiednie składniki. 

Dobrym przykładem takiego deseru jest ciasto bananowe bez pieczenia. Oprócz żółtego owocu, który skrywa ogromny potencjał prozdrowotny, znajdziesz tu gorzką czekoladę, płatki owsiane, orzechy oraz kakao. Co więcej, sama forma podania deseru pięknie się prezentuje. Lepiej być nie może!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To genialne ciasto bez pieczenia możesz przygotować na każdą okazję. Za każdym razem zrobi prawdziwą furorę

Składniki:

  • 3 banany,
  • 30 g kakao,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 250 g płatków owsianych,
  • 200 g roztopionej gorzkiej czekolady,
  • 40-50 g orzechów ziemnych do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bananów. Najpierw je obieram, po czym blenduję na gładką masę w misce. Po chwili do owoców dodaję cynamon oraz kakao.

Najpierw przygotowuję bananową mieszankę
Najpierw przygotowuję bananową mieszankę© Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę przy pomocy kuchennej szpatułki

Krok 2. Następnie przesypuję na rozgrzaną patelnię płatki owsiane, po czym podgrzewam je w ten sposób przez kilka minut. Co jakiś czas mieszam zawartość patelni drewnianą łyżką

Czas przygotować płatki owsiane
Czas przygotować płatki owsiane© Licencjodawca | Pyszności

Po kilku minutach podpiekania przesypuję płatki z patelni do bananowej mieszanki. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły jednolitą całość

Krok 3. Na blacie kuchennym ustawiam duży talerz wraz z okrągłym rantem do tortów. Z połowy mieszanki formuję spód przyszłego ciasta. Następnie na wierzchu układam plastry bananów, tworząc kolejną warstwę. 

Jedną z warstw tworzą same banany
Jedną z warstw tworzą same banany© Licencjodawca | Pyszności

To jednak nie koniec, bo czas na trzeci element domowego ciasta. Ponownie tworzę go z wcześniej przygotowanej mieszanki na bazie bananówpłatków owsianych

Krok 4. Następnie znowu używam palnika. Tym razem na rozgrzaną patelnię trafiają orzeszki ziemne, które również przez chwilę podpiekam. W tym czasie powinny nabrać lekko złocistego koloru.

Do przygotowania przepisu używam również orzeszków ziemnych
Do przygotowania przepisu używam również orzeszków ziemnych© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wracam do pracy z ciastem. W kąpieli wodnej przygotowuję polewę z gorzkiej czekolady, po czym rozprowadzam ją na deserze. Do dekoracji wykorzystuję również orzeszki ziemne z patelni. 

Domowe ciasto dekoruję polewą i orzeszkami
Domowe ciasto dekoruję polewą i orzeszkami© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane ciasto wstawiam na koniec do lodówki na 2 godziny.

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności!© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie