Lato ciągle trwa, dlatego mamy dla Ciebie pomysł na sernik na zimno z dodatkiem awokado. Fitowym deserom nigdy nie odmawiamy, a Ty?
Składniki:
Spód
1/2 szkl. orzechy ziemne
300 g suszone daktyle
1/2 szkl. wiórki kokosowe
1-2 łyżki ekstrakt waniliowy
Masa z nerkowców
1 szkl. orzechy nerkowca
100 g jogurt naturalny
4 łyżki syrop klonowy
Masa z awokado
1/2 szt. limonki lub cytryny sok
2 szt. awokado
3 łyżki olej kokosowy
4 łyżki syrop klonowy
Sposób przygotowania:
1. Gotuj orzechy nerkowca przez 10 minut. Dzięki temu zabiegowi staną się miękkie.
2. W blenderze połącz ze sobą: orzechy ziemne, daktyle, wiórki kokosowe oraz ekstrakt waniliowy.
3. Z powstałej mieszanki uformuj spód i wstaw go do lodówki.
4. Do ugotowanych orzechów nerkowca dodaj jogurt naturalny i syrop klonowy. Zblenduj.
5. Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do lodówki na 3 godziny.
6. Czas na ostatnią warstwę, którą również przygotujesz przy pomocy blendera. Tym razem zmiksuj ze sobą awokado, sok z limonki lub cytryny, olej kokosowy i syrop klonowy. Mieszankę przełóż do formy do pieczenia. I ponownie wstaw do lodówki tym razem na 2 godziny.