Ekstremalnie kremowe ciasto bez pieczenia. Goście pytali, w której cukierni je kupiłem
Przygotuj to ciasto na rodzinny zjazd, a nie opędzisz się od pytań o przepis. Oczywiście to stanie się dopiero po tym, jak wytłumaczysz nieufnym gościom, że smakołyk ten nie pochodzi z cukierni, lecz twojej kuchni. To sprawdzony sposób na rewelacyjny deser, który posmakuje każdemu!
22.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 11:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasta bez pieczenia to mój ulubiony patent na rodzinne imprezki. Kiedy już decyduję się na ich organizowanie, zwykle nie mam czas na długie pieczenie wymyślnych, trudnych ciast z gatunku panettone czy innych tego typu wynalazków z cukierniczego piekła rodem. Stawiam więc na pragmatyczność, praktyczność, a jednocześnie... boski smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednym z moich ulubionych ciast bez pieczenia od zawsze było to o smaku snickersa. Instrukcja jest prosta jak drut, a efekt przekracza najśmielsze wyobrażenia. Ciągnące się, orzechowe, kruche... Jest w nim wszystko, co potrzeba. Kajmak, orzeszki ziemne i cała reszta stanowią cudowną mieszankę o nazwie ciasto Snickers. Musisz się o tym osobiście przekonać!
Ciasto Snickers bez pieczenia
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników,
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400-500 g),
- 1 jajko,
- 1 kostka masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 l mleka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżki mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 budynie śmietankowe,
- 200 g orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Teraz zapełnij dno herbatnikami. Możesz też użyć słonych krakersów. Jedne i drugie sprawdzą się tutaj doskonale.
- W szklance mleka rozpuść budynie, obie mąki i cukier. Składniki muszą się całkowicie rozpuścić.
- W pozostałym mleku podgrzej cukier waniliowy oraz masło. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj przygotowany budyń. Mieszaj intensywnie, aż składniki połączą się w gęstą całość. Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotowaną masę wylej na herbatniki w formie. Ułóż kolejne "piętro" ciasteczek, a na nim rozsmaruj masę kajmakową. Posyp orzeszkami ziemnymi.
- Ciasto Snickers wstaw teraz do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Masa musi stężeć. Potem możesz już rozpocząć ucztę. Smacznego!