Ekstremalnie kremowe ciasto bez pieczenia. Goście pytali, w której cukierni je kupiłem
Przygotuj to ciasto na rodzinny zjazd, a nie opędzisz się od pytań o przepis. Oczywiście to stanie się dopiero po tym, jak wytłumaczysz nieufnym gościom, że smakołyk ten nie pochodzi z cukierni, lecz twojej kuchni. To sprawdzony sposób na rewelacyjny deser, który posmakuje każdemu!
22.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 11:04
Ciasta bez pieczenia to mój ulubiony patent na rodzinne imprezki. Kiedy już decyduję się na ich organizowanie, zwykle nie mam czas na długie pieczenie wymyślnych, trudnych ciast z gatunku panettone czy innych tego typu wynalazków z cukierniczego piekła rodem. Stawiam więc na pragmatyczność, praktyczność, a jednocześnie... boski smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednym z moich ulubionych ciast bez pieczenia od zawsze było to o smaku snickersa. Instrukcja jest prosta jak drut, a efekt przekracza najśmielsze wyobrażenia. Ciągnące się, orzechowe, kruche... Jest w nim wszystko, co potrzeba. Kajmak, orzeszki ziemne i cała reszta stanowią cudowną mieszankę o nazwie ciasto Snickers. Musisz się o tym osobiście przekonać!
Ciasto Snickers bez pieczenia
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników,
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400-500 g),
- 1 jajko,
- 1 kostka masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 l mleka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżki mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 budynie śmietankowe,
- 200 g orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Teraz zapełnij dno herbatnikami. Możesz też użyć słonych krakersów. Jedne i drugie sprawdzą się tutaj doskonale.
- W szklance mleka rozpuść budynie, obie mąki i cukier. Składniki muszą się całkowicie rozpuścić.
- W pozostałym mleku podgrzej cukier waniliowy oraz masło. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj przygotowany budyń. Mieszaj intensywnie, aż składniki połączą się w gęstą całość. Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotowaną masę wylej na herbatniki w formie. Ułóż kolejne "piętro" ciasteczek, a na nim rozsmaruj masę kajmakową. Posyp orzeszkami ziemnymi.
- Ciasto Snickers wstaw teraz do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Masa musi stężeć. Potem możesz już rozpocząć ucztę. Smacznego!