PrzepisCiastaEkstremalnie kremowe ciasto bez pieczenia. Goście pytali, w której cukierni je kupiłem

Ekstremalnie kremowe ciasto bez pieczenia. Goście pytali, w której cukierni je kupiłem

Przygotuj to ciasto na rodzinny zjazd, a nie opędzisz się od pytań o przepis. Oczywiście to stanie się dopiero po tym, jak wytłumaczysz nieufnym gościom, że smakołyk ten nie pochodzi z cukierni, lecz twojej kuchni. To sprawdzony sposób na rewelacyjny deser, który posmakuje każdemu!

Ciasto Snickers poleca się na deser. Jest pyszne!
Ciasto Snickers poleca się na deser. Jest pyszne!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ivanna Pavliuk

22.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 11:04

Ciasta bez pieczenia to mój ulubiony patent na rodzinne imprezki. Kiedy już decyduję się na ich organizowanie, zwykle nie mam czas na długie pieczenie wymyślnych, trudnych ciast z gatunku panettone czy innych tego typu wynalazków z cukierniczego piekła rodem. Stawiam więc na pragmatyczność, praktyczność, a jednocześnie... boski smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednym z moich ulubionych ciast bez pieczenia od zawsze było to o smaku snickersa. Instrukcja jest prosta jak drut, a efekt przekracza najśmielsze wyobrażenia. Ciągnące się, orzechowe, kruche... Jest w nim wszystko, co potrzeba. Kajmak, orzeszki ziemne i cała reszta stanowią cudowną mieszankę o nazwie ciasto Snickers. Musisz się o tym osobiście przekonać!

Ciasto Snickers bez pieczenia

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników,
  • 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400-500 g),
  • 1 jajko,
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 l mleka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 200 g orzeszków ziemnych.
Orzeszki ziemne, kajmak, budyń i powstaje pyszne ciasto Snickers
Orzeszki ziemne, kajmak, budyń i powstaje pyszne ciasto Snickers© Canva | Marco Livolsi

Sposób przygotowania:

  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Teraz zapełnij dno herbatnikami. Możesz też użyć słonych krakersów. Jedne i drugie sprawdzą się tutaj doskonale.
  2. W szklance mleka rozpuść budynie, obie mąki i cukier. Składniki muszą się całkowicie rozpuścić.
  3. W pozostałym mleku podgrzej cukier waniliowy oraz masło. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj przygotowany budyń. Mieszaj intensywnie, aż składniki połączą się w gęstą całość. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Przygotowaną masę wylej na herbatniki w formie. Ułóż kolejne "piętro" ciasteczek, a na nim rozsmaruj masę kajmakową. Posyp orzeszkami ziemnymi.
  5. Ciasto Snickers wstaw teraz do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Masa musi stężeć. Potem możesz już rozpocząć ucztę. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie