Sernik z wiaderka z masą kajmakową i migdałami w świątecznym wydaniu

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pysznego sernika domowej roboty. Ze składnikami najwyższej jakości i dzisiejszym przepisem jego przygotowanie będzie bajecznie proste.

Te sernik ma w sobie to, co najlepszeTen sernik ma w sobie to, co najlepsze
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Płatna współpraca z marką Delecta.

Do świąt zostało już tylko kilka dni. Na suto zastawionym stole w tym wyjątkowym okresie obok pysznych potraw królują też domowe wypieki na czele z sernikiem. Ciasto tego typu powinno być puszyste jak chmurka i jednocześnie rozpływać się w ustach. 

I właśnie na takie efekty można liczyć, wykorzystując składniki najwyższej jakości od polskiej marki Delecta oraz poniższy przepis na genialny sernik w świątecznym wydaniu. Ufając sprawdzonym produktom marki, możesz mieć pewność, że wszystko się uda. Idealnym uzupełnieniem kremowej masy serowej i delikatnego spodu z herbatników będzie masa kajmakowa z migdałami w płatkach. Nie dość, że taki duet doda domowemu wypiekowi dodatkowych walorów smakowych, to jeszcze genialnie się prezentuje. Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć! Podaruj bliskim to, co najlepsze w święta.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik z wiaderka z masą kajmakową i migdałami w świątecznym wydaniu

Kiedy ten sernik pojawia się na stole, wszyscy goście proszą o dokładkę. Przygotowany prosto z serca smakuje najlepiej

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników,
  • 100 g roztopionego masła. 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią marki Delecta,
  • 2 budynie śmietankowe marki Delecta (80 g),
  • 5 jajek,
  • 100 g roztopionego masła, 
  • 250 ml mleka,
  • 100 g skórki pomarańczowej marki Bakalland. 

Dekoracja:

  • ⅔ puszki masy kajmakowej tradycyjnej marki Delecta,
  • migdały w płatkach marki Bakalland do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu do przyszłego sernika. W tym celu przy pomocy blendera rozdrabniam drobno herbatniki, po czym łączę je z roztopionym masłem. Gotową mieszankę przekładam na spód formy do pieczenia, po czym chłodzę ją przez 30 minut w lodówce.

Spód już gotowy
Spód już gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do miski przekładam twaróg z wiaderka, po czym dodaję do środka cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka oraz budynie śmietankowe. Zgromadzone składniki łączę przy pomocy robota kuchennego. 

Czas na masę serową
Czas na masę serową © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po chwili do mieszanki dodaję również mleko oraz roztopione masło. Po uzyskaniu gładkiej i kremowej struktury, do miski wrzucam na koniec skórkę pomarańczową. Produkty na tym etapie łączę już przy pomocy kuchennej łopatki.

Do miski trafia również skórka pomarańczowa
Do miski trafia również skórka pomarańczowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W osobnej misce ubijam białka jaj na sztywną pianę. Dopiero w takiej formie dodaję je do masy serowej. Robię to bardzo ostrożnie, aby przy połączeniu składników nie uszkodzić struktury ubitych białek.

Na koniec do masy serowej dodaję ubite białka
Na koniec do masy serowej dodaję ubite białka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową masę serową rozprowadzam bezpośrednio na herbatnikowym spodzie. Ciasto w takim wydaniu wstawiam następnie do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza. 

Jeszcze wizyta w piekarniku i sernik będzie gotowy
Jeszcze wizyta w piekarniku i sernik będzie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczony i ostudzony sernik dekoruję na koniec przy pomocy masy kajmakowej oraz migdałów w płatkach. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Płatna współpraca z marką Delecta.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej