PrzepisBoże NarodzenieSernik z wiaderka z masą kajmakową i migdałami w świątecznym wydaniu

Sernik z wiaderka z masą kajmakową i migdałami w świątecznym wydaniu

Ten sernik ma w sobie to, co najlepsze
Ten sernik ma w sobie to, co najlepsze
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
19.12.2023 10:58, aktualizacja: 19.12.2023 16:37

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście pysznego sernika domowej roboty. Ze składnikami najwyższej jakości i dzisiejszym przepisem jego przygotowanie będzie bajecznie proste.

Płatna współpraca z marką Delecta.

Do świąt zostało już tylko kilka dni. Na suto zastawionym stole w tym wyjątkowym okresie obok pysznych potraw królują też domowe wypieki na czele z sernikiem. Ciasto tego typu powinno być puszyste jak chmurka i jednocześnie rozpływać się w ustach. 

I właśnie na takie efekty można liczyć, wykorzystując składniki najwyższej jakości od polskiej marki Delecta oraz poniższy przepis na genialny sernik w świątecznym wydaniu. Ufając sprawdzonym produktom marki, możesz mieć pewność, że wszystko się uda. Idealnym uzupełnieniem kremowej masy serowej i delikatnego spodu z herbatników będzie masa kajmakowa z migdałami w płatkach. Nie dość, że taki duet doda domowemu wypiekowi dodatkowych walorów smakowych, to jeszcze genialnie się prezentuje. Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć! Podaruj bliskim to, co najlepsze w święta.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy ten sernik pojawia się na stole, wszyscy goście proszą o dokładkę. Przygotowany prosto z serca smakuje najlepiej

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników,
  • 100 g roztopionego masła. 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią marki Delecta,
  • 2 budynie śmietankowe marki Delecta (80 g),
  • 5 jajek,
  • 100 g roztopionego masła, 
  • 250 ml mleka,
  • 100 g skórki pomarańczowej marki Bakalland. 

Dekoracja:

  • ⅔ puszki masy kajmakowej tradycyjnej marki Delecta,
  • migdały w płatkach marki Bakalland do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu do przyszłego sernika. W tym celu przy pomocy blendera rozdrabniam drobno herbatniki, po czym łączę je z roztopionym masłem. Gotową mieszankę przekładam na spód formy do pieczenia, po czym chłodzę ją przez 30 minut w lodówce.

Spód już gotowy
Spód już gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do miski przekładam twaróg z wiaderka, po czym dodaję do środka cukier, cukier z prawdziwą wanilią, żółtka oraz budynie śmietankowe. Zgromadzone składniki łączę przy pomocy robota kuchennego. 

Czas na masę serową
Czas na masę serową© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po chwili do mieszanki dodaję również mleko oraz roztopione masło. Po uzyskaniu gładkiej i kremowej struktury, do miski wrzucam na koniec skórkę pomarańczową. Produkty na tym etapie łączę już przy pomocy kuchennej łopatki.

Do miski trafia również skórka pomarańczowa
Do miski trafia również skórka pomarańczowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W osobnej misce ubijam białka jaj na sztywną pianę. Dopiero w takiej formie dodaję je do masy serowej. Robię to bardzo ostrożnie, aby przy połączeniu składników nie uszkodzić struktury ubitych białek.

Na koniec do masy serowej dodaję ubite białka
Na koniec do masy serowej dodaję ubite białka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową masę serową rozprowadzam bezpośrednio na herbatnikowym spodzie. Ciasto w takim wydaniu wstawiam następnie do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza. 

Jeszcze wizyta w piekarniku i sernik będzie gotowy
Jeszcze wizyta w piekarniku i sernik będzie gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczony i ostudzony sernik dekoruję na koniec przy pomocy masy kajmakowej oraz migdałów w płatkach. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności

Płatna współpraca z marką Delecta.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także