Do chałwy dodaję owoc i zapiekam. Tego deseru nie sposób odmówić
Chałwa to deser, który dla wielu osób jest prawdziwym rarytasem. Chociaż świetnie smakuje w wersji sauté, to ten przepis sprawi, że pokochasz ją na nowo. Pieczona chałwa z owocowym dodatkiem smakuje po prostu przepysznie.
23.01.2024 | aktual.: 23.01.2024 18:51
Jedni wprost przepadają za mocno słodką masą z sezamu lub słonecznika, inni twierdzą, że smakuje jak kurz wymieszany z cukrem. Ja zdecydowanie zaliczam się do tego pierwszego grona. Turecki deser z dodatkiem pomarańczy sprawi, że chałwa nigdy ci się nie znudzi. Podczas pieczenia cały dom wypełnia słodki aromat pomarańczy, który na myśl przywodzi święta. Już od progu kuchni wiadomo, że zaraz z piekarnika wyskoczy coś pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona chałwa z pomarańczami
Pieczona chałwa to deser, który pochodzi z Turcji. Znaleźć ją można pod nazwą sicak helva. Podaje się ją często po daniach z ryby, bo jej aromat niweluje zapach i smak ryb, który zostaje w ustach. Do przygotowania potrzebne są zaledwie dwa składniki, więc warto zadbać o to, aby były dobrej jakości. Chałwę można przygotować samemu lub sięgnąć po dobry gotowiec ze sklepu.
Pieczona chałwa z pomarańczą to przepis, który sprawdzi się na różne okazje. Składniki są łatwo dostępne, więc można przygotować ją zawsze wtedy, gdy najdzie ochota. W zależności od tego, jak dużą porcję chcemy podać, można modyfikować ilości składników.
Składniki:
- 150 g chałwy sezamowej,
- 1 pomarańcza.
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę dokładnie wyszoruj szczoteczką do warzyw a następnie sparz wrzątkiem.
- Zetrzyj skórkę. Uważaj, aby nie zetrzeć również białej części, która jest gorzka i może zepsuć smak deseru.
- Pomarańczę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
- Chałwę pokrusz lub rozgnieć widelcem i wymieszaj ze startą skórką z pomarańczy oraz sokiem.
- Masę przełóż do małych kokilek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 17-20 minut. Jeśli korzystasz z chałwy przygotowanej w domu, czas pieczenia może być nieco dłuższy.
Gotowy deser ma z zewnątrz przypieczoną skórką i lekko płynne wnętrze. Z wierzchu możesz posypać ją pokruszonymi pistacjami lub innymi orzechami. Najlepiej smakuje na ciepło.