PrzepisSłodkościDo chałwy dodaję owoc i zapiekam. Tego deseru nie sposób odmówić

Do chałwy dodaję owoc i zapiekam. Tego deseru nie sposób odmówić

Zapiekana chałwa - Pyszności
Zapiekana chałwa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | omersukrugoksu

23.01.2024 08:51, aktual.: 23.01.2024 18:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chałwa to deser, który dla wielu osób jest prawdziwym rarytasem. Chociaż świetnie smakuje w wersji sauté, to ten przepis sprawi, że pokochasz ją na nowo. Pieczona chałwa z owocowym dodatkiem smakuje po prostu przepysznie.

Jedni wprost przepadają za mocno słodką masą z sezamu lub słonecznika, inni twierdzą, że smakuje jak kurz wymieszany z cukrem. Ja zdecydowanie zaliczam się do tego pierwszego grona. Turecki deser z dodatkiem pomarańczy sprawi, że chałwa nigdy ci się nie znudzi. Podczas pieczenia cały dom wypełnia słodki aromat pomarańczy, który na myśl przywodzi święta. Już od progu kuchni wiadomo, że zaraz z piekarnika wyskoczy coś pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona chałwa z pomarańczami

Pieczona chałwa to deser, który pochodzi z Turcji. Znaleźć ją można pod nazwą sicak helva. Podaje się ją często po daniach z ryby, bo jej aromat niweluje zapach i smak ryb, który zostaje w ustach. Do przygotowania potrzebne są zaledwie dwa składniki, więc warto zadbać o to, aby były dobrej jakości. Chałwę można przygotować samemu lub sięgnąć po dobry gotowiec ze sklepu.

Zapiekana chałwa - Pyszności
Zapiekana chałwa - Pyszności© Canva | izustun

Pieczona chałwa z pomarańczą to przepis, który sprawdzi się na różne okazje. Składniki są łatwo dostępne, więc można przygotować ją zawsze wtedy, gdy najdzie ochota. W zależności od tego, jak dużą porcję chcemy podać, można modyfikować ilości składników.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę dokładnie wyszoruj szczoteczką do warzyw a następnie sparz wrzątkiem.
  2. Zetrzyj skórkę. Uważaj, aby nie zetrzeć również białej części, która jest gorzka i może zepsuć smak deseru.
  3. Pomarańczę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
  4. Chałwę pokrusz lub rozgnieć widelcem i wymieszaj ze startą skórką z pomarańczy oraz sokiem.
  5. Masę przełóż do małych kokilek.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 17-20 minut. Jeśli korzystasz z chałwy przygotowanej w domu, czas pieczenia może być nieco dłuższy.

Gotowy deser ma z zewnątrz przypieczoną skórką i lekko płynne wnętrze. Z wierzchu możesz posypać ją pokruszonymi pistacjami lub innymi orzechami. Najlepiej smakuje na ciepło.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także