W Niemczech uchodzi za rarytas. Polacy krzywią się na jej widok

Metka to kiełbasa z surowego, mielonego mięsa, która jest popularna w Niemczech i niektórych regionach Polski. Wśród Polaków jednak spotyka się z rezerwą, ponieważ wiele osób obawia się jeść surowe mięso.

W Niemczech uchodzi za rarytas. Polacy krzywią się na jej widokW Niemczech uchodzi za rarytas. Polacy krzywią się na jej widok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Metka ma swoje korzenie w Niemczech, gdzie jest znana od średniowiecza. W tamtych czasach była to tania i łatwo dostępna potrawa, którą spożywali głównie biedni ludzie. Metka była również popularna wśród żołnierzy, którzy zabierali ją ze sobą na kampanie wojenne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

W XIX wieku metka zaczęła być popularna również w Polsce, szczególnie w regionach Wielkopolski i Pomorza. W tamtych czasach była to tania i sycąca potrawa, która była często przygotowywana w domu.

Dlaczego Polacy nie lubią metki?

Polski rynek spożywczy jest zdominowany przez wędliny wędzone i parzone. Polacy są przyzwyczajeni do tego, że mięso jest poddawane obróbce termicznej, która eliminuje ryzyko zakażenia bakteriami.

Metka jest natomiast wyrobem surowym, dlatego wielu Polaków obawia się jej jeść. Obawiają się, że mogą zachorować na salmonellę lub inne choroby przenoszone przez pokarm.

Jak zrobić metkę?

Metkę można kupić w sklepach, ale można ją również zrobić samodzielnie. Do jej przygotowania potrzebne jest świeże, tłuste mięso wieprzowe (np. podgardle lub boczek), sól, sól peklująca, cukier, majeranek, pieprz, czosnek i cebula.

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sól, sól peklującą i cukier, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie mielimy mięso w maszynce, doprawiamy majerankiem, pieprzem, czosnkiem i cebulą. Dokładnie mieszamy.

Następnie nadziewamy mięso do jelit wieprzowych. Gotowe kiełbaski odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Jak podawać metkę?

Metkę można podawać na wiele sposobów. Można ją jeść na kanapce, jako dodatek do sałatki lub jako samodzielne danie.

Metka jest również popularna w kuchni tatarskiej. W tym przypadku jest podawana z cebulą, chlebem i chrzanem.

Metka to smaczna i sycąca potrawa, która jest popularna w wielu krajach. W Polsce jednak spotyka się z rezerwą, ponieważ wiele osób obawia się jeść surowe mięso.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm