Jajka w jakiej formie są najzdrowsze? Eksperci nie mają wątpliwości

Jajka często goszczą w naszej codziennej diecie. Są źródłem wartościowego białka, a także wielu innych substancji odżywczych. Jak przygotować jajka, aby zachować ich wszystkie właściwości?

W jakiej wersji najlepiej przyrządzić jajka, aby były zdrowsze?W jakiej wersji najlepiej przyrządzić jajka, aby były zdrowsze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jajka, pełne białka i wielu cennych składników odżywczych, to kluczowy element naszej codziennej diety. Możemy je przyrządzić na wiele różnych sposobów: od delikatnie ugotowanych, po smażone, jako jajecznicę, czy w bardziej wyszukanych formach. Sprawdźmy, jakie sposoby przyrządzenia jajek są najzdrowsze i pozwalają nam czerpać maksimum korzyści z ich wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Wartości odżywcze jajek

Jajka to źródło pełnowartościowego białka i innych ważnych składników odżywczych. Każde jajko zawiera w skorupce, białku i żółtku:

  • 74,8 proc. wody,
  • 12,6 g białka,
  • 10 g tłuszczu, w tym tłuszcze jednonienasycone, nasycone i wielonienasycone
  • 1 g węglowodanów
  • Aminokwasy egzogenne, takie jak lizyna, leucyna, tryptofan, cysteina i arginina
  • Witaminy A, D, E oraz z grupy B, w tym B12 i kwas foliowy
  • Składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, selen i fosfor

Wybór odpowiednich jajek

Podczas wyboru jajek, zwracajmy uwagę na ich rozmiar (od S do XL) i sposób hodowli kur, co można rozpoznać po kodach na skorupkach:

  • "0" oznacza jajka od kur hodowanych ekologicznie, które mają swobodny wybieg na zewnątrz i są karmione ekologiczną paszą.
  • "1" reprezentuje jajka od kur z wolnego wybiegu, które także mają dostęp do wolnego wybiegu i do naturalnego pokarmu.
  • "2" to jajka od kur ściółkowych, które są hodowane w zamkniętych pomieszczeniach i karmione paszą.
  • "3" oznacza jajka od kur klatkowych, które są trzymane w zamkniętych klatkach i nie wychodzą na zewnątrz.

Najzdrowsze są jajka z kategorii "0" i "1", pochodzące od kur z ekologicznych hodowli lub wolnego wybiegu. Chociaż mogą być nieco mniejsze niż inne, mają wyższą wartość odżywczą dzięki naturalnemu pożywieniu i środowisku, które mają zapewnione. Są one określane jako "jajka od szczęśliwych kur".

Różne sposoby przyrządzania jajek

Jajka są przygotowywane na wiele sposobów, z zachowaniem pełni wartości odżywczych. Oto kilka popularnych technik:

  • Jajka surowe: Surowe jajka są źródłem czystego białka i są czasami spożywane w tej formie, jednak stanowią one ryzyko zakażenia bakterią Salmonelli. Jeśli decydujesz się na surowe jajko, zaleca się sparzyć je wrzątkiem i umyć dokładnie przed spożyciem.
  • Jajka sadzone: Jajka smażone na małej ilości oleju to sposób na zachowanie ich wartości odżywczych. Ważne jest, aby unikać nadmiaru tłuszczu. Najlepiej jest używać oleju roślinnego, na przykład rzepakowego lub słonecznikowego.
  • Jajecznica: Podobnie jak jajka sadzone, jajecznica jest przygotowywana w krótkim czasie, co pozwala zachować wartości odżywcze. Warto dodać do niej świeże przyprawy i unikać tłustych dodatków, takich jak boczek czy wędliny.
  • Omlety: Smażone na małej ilości tłuszczu omlety pozwalają zachować wartość odżywczą jajek. Możesz dodać do nich różne składniki, takie jak warzywa, aby wzbogacić danie w składniki odżywcze.
  • Jajka na miękko: Gotowanie jajek na miękko to najzdrowszy sposób ich przyrządzenia. Proces gotowania w całości, włącznie ze skorupką, eliminuje potrzebę użycia tłuszczu. Dzięki temu jajka na miękko są niskokaloryczne i sycące.

Wybierając sposób przyrządzenia jajek, warto zadbać o zachowanie ich wartości odżywczych i uniknięcie ewentualnego ryzyka związanego z nieodpowiednią obróbką termiczną.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi