Najdelikatniejsze ciasto jogurtowe na świecie. Gdy spróbujesz, będziesz robić co dwa dni
Drugie tak smaczne i tak banalnie łatwe ciasto jogurtowe po prostu nie istnieje. Zobacz przepis i nastaw sobie stoper. Będziesz zdziwiony, jak mało czasu zajęło ci jego przygotowanie, a całą resztą zajął się już piekarnik. Gotowe? To czas jeść — już po pierwszym kęsie zrozumiesz, o co tyle hałasu.
19.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 17:51
To ciasto jogurtowe mogłoby nosić wiele nazw. Chmurka? Pierzynka? Puszek? Już po tych trzech propozycjach na pewno zorientowałeś się, że drugiego tak puszystego i rozpływającego się w ustach smakołyku ze świecą szukać. Oczywiście jest to efekt wystąpienia w przepisie głównego bohatera — jogurtu greckiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W porównaniu do zwykłego jogurtu naturalnego jogurt grecki zawiera nieco więcej tłuszczu, białka i gęstości. Napiszmy to bez ogródek: jest to jeden z naszych ulubionych produktów spożywczych, dlatego kiedy pierwszy raz zobaczyliśmy przepis na zrobione z niego ciasto, nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Czyżby ideał na wyciągnięcie dłoni? Domowy ser z jogurtu greckiego już był — teraz czas na ciasto "chmurkę"!
Puszyste ciasto jogurtowe
Składniki:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej,
- 400 g jogurtu greckiego,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- odrobina soku z cytryny,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Rozbij jajka i delikatnie oddziel żółtka od białek (tu znajdziesz trzy ciekawe sposoby na szybkie wykonanie tej czynności). Do tych pierwszych wsyp cukier i zmiksuj do powstania gęstej masy. Białka ubij natomiast ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do masy z żółtek dodaj teraz skrobię kukurydzianą, a następnie jogurt grecki. Całość wymieszaj, a następnie stopniowo dosyp jeszcze proszek do pieczenia i wlej trochę soku z cytryny.
- Do tej mieszanki dodaj następnie ubitą z białek pianę. Wmieszaj ją delikatnie za pomocą łyżki.
- Ciasto wlej to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, a następnie ostudź w urządzeniu. Udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!