PrzepisCiastaNajdelikatniejsze ciasto jogurtowe na świecie. Gdy spróbujesz, będziesz robić co dwa dni

Najdelikatniejsze ciasto jogurtowe na świecie. Gdy spróbujesz, będziesz robić co dwa dni

Drugie tak smaczne i tak banalnie łatwe ciasto jogurtowe po prostu nie istnieje. Zobacz przepis i nastaw sobie stoper. Będziesz zdziwiony, jak mało czasu zajęło ci jego przygotowanie, a całą resztą zajął się już piekarnik. Gotowe? To czas jeść — już po pierwszym kęsie zrozumiesz, o co tyle hałasu.

Ciasto jogurtowe gotowe w kilka chwil. Koniecznie wypróbuj!
Ciasto jogurtowe gotowe w kilka chwil. Koniecznie wypróbuj!
Źródło zdjęć: © canva.com

19.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 17:51

To ciasto jogurtowe mogłoby nosić wiele nazw. Chmurka? Pierzynka? Puszek? Już po tych trzech propozycjach na pewno zorientowałeś się, że drugiego tak puszystego i rozpływającego się w ustach smakołyku ze świecą szukać. Oczywiście jest to efekt wystąpienia w przepisie głównego bohatera — jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W porównaniu do zwykłego jogurtu naturalnego jogurt grecki zawiera nieco więcej tłuszczu, białka i gęstości. Napiszmy to bez ogródek: jest to jeden z naszych ulubionych produktów spożywczych, dlatego kiedy pierwszy raz zobaczyliśmy przepis na zrobione z niego ciasto, nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Czyżby ideał na wyciągnięcie dłoni? Domowy ser z jogurtu greckiego już był — teraz czas na ciasto "chmurkę"!

Puszyste ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • odrobina soku z cytryny,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

To ciasto jogurtowe poleca się na każdą porę roku
To ciasto jogurtowe poleca się na każdą porę roku© canva.com
  1. Rozbij jajka i delikatnie oddziel żółtka od białek (tu znajdziesz trzy ciekawe sposoby na szybkie wykonanie tej czynności). Do tych pierwszych wsyp cukier i zmiksuj do powstania gęstej masy. Białka ubij natomiast ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do masy z żółtek dodaj teraz skrobię kukurydzianą, a następnie jogurt grecki. Całość wymieszaj, a następnie stopniowo dosyp jeszcze proszek do pieczenia i wlej trochę soku z cytryny.
  3. Do tej mieszanki dodaj następnie ubitą z białek pianę. Wmieszaj ją delikatnie za pomocą łyżki.
  4. Ciasto wlej to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, a następnie ostudź w urządzeniu. Udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie