Najdelikatniejsze ciasto jogurtowe na świecie. Gdy spróbujesz, będziesz robić co dwa dni

Drugie tak smaczne i tak banalnie łatwe ciasto jogurtowe po prostu nie istnieje. Zobacz przepis i nastaw sobie stoper. Będziesz zdziwiony, jak mało czasu zajęło ci jego przygotowanie, a całą resztą zajął się już piekarnik. Gotowe? To czas jeść — już po pierwszym kęsie zrozumiesz, o co tyle hałasu.

Ciasto jogurtowe gotowe w kilka chwil. Koniecznie wypróbuj!Ciasto jogurtowe gotowe w kilka chwil. Koniecznie wypróbuj!
Źródło zdjęć: © canva.com

To ciasto jogurtowe mogłoby nosić wiele nazw. Chmurka? Pierzynka? Puszek? Już po tych trzech propozycjach na pewno zorientowałeś się, że drugiego tak puszystego i rozpływającego się w ustach smakołyku ze świecą szukać. Oczywiście jest to efekt wystąpienia w przepisie głównego bohatera — jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki z cynamonową nutką znikają z talerzy w mgnieniu oka

W porównaniu do zwykłego jogurtu naturalnego jogurt grecki zawiera nieco więcej tłuszczu, białka i gęstości. Napiszmy to bez ogródek: jest to jeden z naszych ulubionych produktów spożywczych, dlatego kiedy pierwszy raz zobaczyliśmy przepis na zrobione z niego ciasto, nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Czyżby ideał na wyciągnięcie dłoni? Domowy ser z jogurtu greckiego już był — teraz czas na ciasto "chmurkę"!

Puszyste ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • odrobina soku z cytryny,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

To ciasto jogurtowe poleca się na każdą porę roku
To ciasto jogurtowe poleca się na każdą porę roku © canva.com
  1. Rozbij jajka i delikatnie oddziel żółtka od białek (tu znajdziesz trzy ciekawe sposoby na szybkie wykonanie tej czynności). Do tych pierwszych wsyp cukier i zmiksuj do powstania gęstej masy. Białka ubij natomiast ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do masy z żółtek dodaj teraz skrobię kukurydzianą, a następnie jogurt grecki. Całość wymieszaj, a następnie stopniowo dosyp jeszcze proszek do pieczenia i wlej trochę soku z cytryny.
  3. Do tej mieszanki dodaj następnie ubitą z białek pianę. Wmieszaj ją delikatnie za pomocą łyżki.
  4. Ciasto wlej to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, a następnie ostudź w urządzeniu. Udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki