PrzepisCiastaNajdelikatniejsze ciasto jogurtowe na świecie. Gdy spróbujesz, będziesz robić co dwa dni

Najdelikatniejsze ciasto jogurtowe na świecie. Gdy spróbujesz, będziesz robić co dwa dni

Drugie tak smaczne i tak banalnie łatwe ciasto jogurtowe po prostu nie istnieje. Zobacz przepis i nastaw sobie stoper. Będziesz zdziwiony, jak mało czasu zajęło ci jego przygotowanie, a całą resztą zajął się już piekarnik. Gotowe? To czas jeść — już po pierwszym kęsie zrozumiesz, o co tyle hałasu.

Ciasto jogurtowe gotowe w kilka chwil. Koniecznie wypróbuj!
Ciasto jogurtowe gotowe w kilka chwil. Koniecznie wypróbuj!
Źródło zdjęć: © canva.com

19.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 17:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To ciasto jogurtowe mogłoby nosić wiele nazw. Chmurka? Pierzynka? Puszek? Już po tych trzech propozycjach na pewno zorientowałeś się, że drugiego tak puszystego i rozpływającego się w ustach smakołyku ze świecą szukać. Oczywiście jest to efekt wystąpienia w przepisie głównego bohatera — jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W porównaniu do zwykłego jogurtu naturalnego jogurt grecki zawiera nieco więcej tłuszczu, białka i gęstości. Napiszmy to bez ogródek: jest to jeden z naszych ulubionych produktów spożywczych, dlatego kiedy pierwszy raz zobaczyliśmy przepis na zrobione z niego ciasto, nie mogliśmy wyjść z zachwytu. Czyżby ideał na wyciągnięcie dłoni? Domowy ser z jogurtu greckiego już był — teraz czas na ciasto "chmurkę"!

Puszyste ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • odrobina soku z cytryny,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

To ciasto jogurtowe poleca się na każdą porę roku
To ciasto jogurtowe poleca się na każdą porę roku© canva.com
  1. Rozbij jajka i delikatnie oddziel żółtka od białek (tu znajdziesz trzy ciekawe sposoby na szybkie wykonanie tej czynności). Do tych pierwszych wsyp cukier i zmiksuj do powstania gęstej masy. Białka ubij natomiast ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do masy z żółtek dodaj teraz skrobię kukurydzianą, a następnie jogurt grecki. Całość wymieszaj, a następnie stopniowo dosyp jeszcze proszek do pieczenia i wlej trochę soku z cytryny.
  3. Do tej mieszanki dodaj następnie ubitą z białek pianę. Wmieszaj ją delikatnie za pomocą łyżki.
  4. Ciasto wlej to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, a następnie ostudź w urządzeniu. Udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!