WAŻNE
TERAZ

Nagroda Nobla z ekonomii przyznana

Urocze ciastka jeżyki w jesienno-zimowym wydaniu. Nie tylko dzieci je pokochają

Te ciasteczka są tak urocze, że aż szkoda ich jeść. Małe, słodkie ciastka jeżyki skradną Twoje serce. Chrupiące, urocze i po prostu pyszne.

Ciastka jeżyki- PysznościCiastka jeżyki- Pyszności

Domowe ciasteczka

Nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka. Świetnie smakują z kubkiem domowego, parującego kakao w chłodne dni. Dziś przygotowaliśmy chrupiące słodkości w nietypowej odsłonie. Swoim kształtem przypominają małe jeżyki, dzięki czemu sprawdzą się na przyjęciach urodzinowych dla dzieci. Mogą być również ozdobą tortu, chociaż równie dobrze smakują jako samodzielna, słodka przekąska. Ich przygotowanie jest bardzo proste- zaangażuj do tego swoją rodzinę i spędźcie miło czas w swojej kuchni.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciastka jeżyki

Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dekoracja

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj do niej cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz kostkę miękkiego masła. Posiekaj całość nożem.

Ciastka jeżyki- Pyszności
Ciastka jeżyki- Pyszności

Do posiekanego ciasta dodaj jajko i wyrób masę. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki. Powinno chłodzić się przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij kulę i podziel na mniejsze części.

Obrazek
Ciastka jeżyki- Pyszności

Z ciasta uformuj stożek o wąskim nosku i grubszej podstawie. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić. Tak przygotowane jeżyki umieść na blaszce ułożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15-20 minut.

Ciastka jeżyki- Pyszności
Ciastka jeżyki- Pyszności

Upieczone ciasteczka zanurzaj do połowy w roztopionej czekoladzie. Sprawdzi się tutaj zarówno gorzka, jak i mleczna. Następnie posyp czekoladową posypką, która będzie imitować kolce. Przy pomocy wykałaczki zanurzonej w czekoladzie zrób oczy naszym jeżom. I gotowe, proste i efektowne ciasteczka czekają na schrupanie.

Smacznego!

Ciastka jeżyki- Pyszności
Ciastka jeżyki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany