Urocze ciastka jeżyki w jesienno-zimowym wydaniu. Nie tylko dzieci je pokochają
Te ciasteczka są tak urocze, że aż szkoda ich jeść. Małe, słodkie ciastka jeżyki skradną Twoje serce. Chrupiące, urocze i po prostu pyszne.
23.11.2022 | aktual.: 24.11.2022 10:17
Domowe ciasteczka
Nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka. Świetnie smakują z kubkiem domowego, parującego kakao w chłodne dni. Dziś przygotowaliśmy chrupiące słodkości w nietypowej odsłonie. Swoim kształtem przypominają małe jeżyki, dzięki czemu sprawdzą się na przyjęciach urodzinowych dla dzieci. Mogą być również ozdobą tortu, chociaż równie dobrze smakują jako samodzielna, słodka przekąska. Ich przygotowanie jest bardzo proste- zaangażuj do tego swoją rodzinę i spędźcie miło czas w swojej kuchni.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciastka jeżyki
Składniki:
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dekoracja
- 150 g gorzkiej czekolady
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj do niej cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz kostkę miękkiego masła. Posiekaj całość nożem.
Do posiekanego ciasta dodaj jajko i wyrób masę. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki. Powinno chłodzić się przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij kulę i podziel na mniejsze części.
Z ciasta uformuj stożek o wąskim nosku i grubszej podstawie. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić. Tak przygotowane jeżyki umieść na blaszce ułożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
Upieczone ciasteczka zanurzaj do połowy w roztopionej czekoladzie. Sprawdzi się tutaj zarówno gorzka, jak i mleczna. Następnie posyp czekoladową posypką, która będzie imitować kolce. Przy pomocy wykałaczki zanurzonej w czekoladzie zrób oczy naszym jeżom. I gotowe, proste i efektowne ciasteczka czekają na schrupanie.
Smacznego!