Jak oddzielić białko od żółtka. Te proste sposoby ułatwią ci pracę w kuchni

Oddzielenie żółtka od białka jest jedną z pierwszych czynności, jaką nabywa się w czasie nauki gotowania i pieczenia. Okazuje się, że nawet odrobina żółtka w białku może zniweczyć wszelkie starania o ubicie sztywnej piany. Właśnie dlatego staranne oddzielenie tych dwóch elementów jajka jest niezwykle ważne. Jakie są sposoby na to, by precyzja wygrała z niedokładnością? Zobacz, jak oddzielić białko od żółtka.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Skorupka

Najbardziej znanym sposobem oddzielenia żółtka od białka jest korzystanie z dwóch połówek skorupek. Najpierw należy stuknąć jednym jajkiem o drugie albo o twardą powierzchnię. Następnie nad wybranym pojemnikiem wkładamy palce w powstałe zagłębienie w skorupce i rozdzielamy od siebie jej dwie połówki tak, by w jednej pozostało żółtko. Białko wycieka do przygotowanego pojemnika. Następnie wystarczy kilka razy przelać żółtko ze skorupki do skorupki, by pozbyć się resztek białka. Należy robić to ostrożnie, by ostra krawędź skorupki nie przebiła żółtka i nie spowodowała jego rozlania.

Jak oddzielić białko od żółtka? Użyj dłoni

Kolejnym sposobem jest oddzielenie białka od żółtka z wykorzystaniem dłoni. Metoda ta skutkuje ubrudzeniem ręki białkiem, ale jest bardzo szybka i skuteczna. Wystarczy rozbić jajko nad dłonią umieszczoną nad dowolnym naczyniem. Przez palce przepuszczamy białko, a żółtko pozostawiamy w dłoni. Potem wystarczy przełożyć je do innego naczynia. Pamiętajmy, by, przed skorzystaniem z tego sposobu, dokładnie umyć ręce.

Lejek

Innym ciekawym pomysłem na oddzielenie żółtek od białek jest zastosowanie lejka. Otwór w lejku jest mniejszy niż żółtko. Wlewamy więc do niego całe jajko, pamiętając, by umieścić go nad wybranym pojemnikiem. Białko wypływa otworem, a żółtko zostaje w lejku. Jeśli żółtko zablokuje otwór i białko nie będzie mogło wypłynąć w całości, wystarczy lekko poruszyć lejkiem. W ten sposób bez brudzenia się z łatwością można oddzielić od siebie dwie podstawowe części jajka.

Obrazek
Jajko - Pyszności - fot. Adobe Stock

Separator

Żółtka od białek można również oddzielić, korzystając ze specjalnego separatora, który można kupić w sklepie. Ma on kształt plastikowej łyżki ze specjalnymi otworami, przez które spływa białko, albo też silikonowej gruszki, która ma za zadanie zassać żółtko i w ten sposób oddzielić je od białka. Może też przybierać inne zabawne kształty.

Plastikowa butelka pomoże oddzielić białko od żółtka

Aby sprytnie oddzielić żółtko od białka, można również wykorzystać pustą plastikową butelkę. Jajko wystarczy rozbić na talerz. Otwartą pustą butelkę należy ścisnąć i umieścić ją wlotem nad żółtkiem. Gdy znajduje się już w odpowiednim miejscu, wystarczy zwolnić uścisk. Butelka powinna zassać żółtko do środka, zostawiając na talerzu czyste białko. Działa ona na takiej samej zasadzie jak separator w kształcie gruszki.

Chleb tostowy

To najnowszy sposób na oddzielenie żółtka od białka, który bije rekordy popularności na Tik Toku. Jajko wbijamy do miseczki lub na talerz. Obok przygotowujemy osobny pojemnik oraz kładziemy kromkę tostowego chleba. Najpierw pocieramy kciuk i palec wskazujący o środek kromki chleba. Następnie chwytami palcami żółtko i wyjmujemy je z białka, a potem umieszczamy w przygotowanym wcześniej pojemniku. Chleb tostowy działa jak gąbka, czyli pochłania wilgoć z palców, dzięki czemu jesteśmy w stanie chwycić żółtko bez większych problemów.

Jeśli oddzielenie żółtka od białka jest dla was problematyczne, wypróbujcie nasze propozycje, a na pewno któraś z nich przypadnie wam do gustu, będzie wygodna, a przede wszystkim skuteczna. Pieczenie i gotowanie będzie teraz na pewno o wiele prostsze.

Autor: Halina Basek

Zajrzyj też na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na tani i szybki makaron na obiad:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej