Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na święta można przygotować nie tylko pierniki. Ciasteczka imbirowe z białą czekoladą i pistacjami również doskonale się wpisują w bożonarodzeniowy klimat. Możesz je zapakować na słodki upominek lub podać do gorącej czekolady podczas przedświątecznego spotkania.
Jak dobrze, że świąteczne wypieki można rozłożyć w czasie. Już myślę o rodzinnym dekorowaniu pierników, a potem przyjdzie czas na ciasteczka imbirowe, po których w zeszłym roku pozostał niedosyt. Do środka wrzucam rodzynki, ziarenka z prawdziwej wanilii i dużą porcję świeżo startego imbiru. To mocna konkurencja dla innych bożonarodzeniowych ciasteczek.
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Przepis na ciasteczka imbirowe
Z tego przepisu przygotujesz ok. 60 małych ciasteczek. Możesz je wycinać w dowolnych kształtach. Po wystudzeniu przełóż do szklanego pudełka lub puszki. Przechowuj przez maksymalnie 7 dni.
Składniki:
- 100 g rodzynek,
- 60 g korzenia imbiru,
- 60 g miękkiego masła,
- 100 g cukru,
- ziarenka z 2 lasek wanilii,
- 1 jajko,
- 200 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatki:
- 250 g białej czekolady,
- 80 g pistacji
Sposób przygotowania:
- Rodzynki posiekaj. Imbir zetrzyj na drobnych oczkach.
- W misce utrzyj masło z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Dodaj jajko, wymieszaj i wyłącz mikser.
- Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, posiekane rodzynki, startą czekoladę i imbir. Wymieszaj mikserem z hakami lub zagnieć ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta.
- Podziel ciasto na dwie kule, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Najpierw jedną, a potem drugą kulę rozwałkuj na cienki placek. Foremkami wycinaj ciastka w dowolnym kształcie. Układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz partiami w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut na złotobrązowy kolor.
- Na polewę roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Drobno posiekaj pistacje.
- Upieczone i przestudzone ciasteczka polej czekoladą i posyp pistacjami. Pozostaw do ostrygnięcia.