Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę

Schab po sztygarsku to jedno z najbardziej charakterystycznych dań śląskiej kuchni, przygotowywane od święta i kojarzone z górniczymi uroczystościami. To solidny kawałek mięsa faszerowany kiełbasą, który do dziś pozostaje jednym z najbardziej cenionych regionalnych specjałów.

Schab po sztygarskuSchab po sztygarsku idealnie nada się na barbórkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Paulina Hermann

Choć współczesna kuchnia śląska kojarzy się z kluskami, roladą i modrą kapustą, dawniej jadano bardzo skromnie, a mięso pojawiało się na stołach sporadycznie. Gdy jednak już je podawano, musiało być sycące i pożywne. Schab po sztygarsku to zwarta rolada z wieprzowiny, w której środek wypełnia dobrze przyprawiona kiełbasa. Danie było charakterystyczne dla górniczych rodzin, zwłaszcza w okresie Barbórki, kiedy świętowano zakończenie roku pracy. Dziś ponownie wraca na stoły, bo łączy prostotę przygotowania z klasycznym, tradycyjnym smakiem.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Skąd wziął się schab po sztygarsku?

Schab po sztygarsku wywodzi się z czasów, gdy mięso było rzadkim rarytasem. W śląskich gospodarstwach hodowano świnie, a świniobicie odbywało się późną jesienią. Wieprzowina była wykorzystywana do maksimum: wędzona, pieczona, solona lub przetwarzana na kiełbasy. Schab uchodził za najlepszy kawałek mięsa, dlatego przeznaczano go na dania uroczyste. Połączenie mięsa z kiełbasą miało gwarantować sytość i energię, co w górniczych rodzinach miało ogromne znaczenie.

Dlaczego ten kawałek mięsa jest tak ceniony?

Schab dostarcza pełnowartościowego białka i wszystkich aminokwasów egzogennych, co czyni go wartościowym elementem diety. W porównaniu z drobiem ma mniej sodu, a wyższa zawartość potasu sprzyja osobom z nadciśnieniem. To również dobre źródło żelaza, witaminy E i witamin z grupy B. Schab charakteryzuje się korzystnym profilem tłuszczów i umiarkowaną kalorycznością, dzięki czemu jest znacznie lżejszy, niż często się zakłada.

Przepis na schab po sztygarsku

Składniki:

  • kilogram schabu wieprzowego,
  • 300-400 g dobrej jakości kiełbasy śląskiej,
  • 2 cebule,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek musztardy ostrej,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • mąka do obtoczenia,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • kminek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz schab, po czym natnij go wzdłuż, nie przecinając do końca. Rozchyl mięso i delikatnie rozbij tłuczkiem, aby powstał duży, równy płat.
  2. Przygotuj marynatę z musztardy, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Wetrzyj ją dokładnie w mięso i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Obierz kiełbasę z osłonki, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na godzinę, by łatwiej ją było układać w mięsie.
  4. Na środku płata schabu ułóż schłodzoną kiełbasę i ciasno zwiń całość w roladę. Zepnij nicią kuchenną, aby zachowała kształt.
  5. Obtocz roladę w mące i obsmaż na maśle na złoty kolor z każdej strony.
  6. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, obłóż ćwiartkami cebuli, zalej bulionem i piecz 30 minut w 180°C, polewając co pewien czas sosem.
  7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C, posyp roladę kminkiem i piecz kolejne 25-30 minut.
  8. Zlej powstały sos, zrób zasmażkę z masła i mąki, połącz całość i zmiksuj do gładkiej konsystencji.
  9. Odstaw mięso na kilka minut, aby "odpoczęło", a następnie pokrój w grube plastry i podawaj z sosem, kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯