Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Zima kojarzy się z cytrusami, a zapach obieranych mandarynek roznosi się w naszych domach nie tylko w czasie świąt. Kupujemy je kilogramami, ciesząc się słodyczą i soczystością, wszystkie pomarańczowe kulki nazywając mandarynkami. Czym różnią się od nich klementynki i czy czuć różnicę?
O ile nietrudno jest każdemu z nas rozpoznać pomarańcze, to nie każdy wie, czym różnią się od siebie klementynki i mandarynki. Powszechnie oba gatunki mylnie nazywane są mandarynką, więc w sklepie często nieświadomie pakujemy owoce, nie zwracając uwagę na dopisek. Chociaż każdy z tych gatunków jest smaczny, to są między nimi istotne różnice.
Pierś z kaczki w mandarynkowym sosie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji
Mandarynka a klementynka
Mandarynka (Citrus reticulata) to gatunek pierwotny, który dał początek wielu innym odmianom. Swoimi korzeniami sięga Azji, gdzie uprawiana jest od tysięcy lat. Klementynka (Citrus × clementina) jest z kolei hybrydą, czyli gatunkiem, który powstał w wyniku celowego krzyżowania. Jej nazwa pochodzi od misjonarza Marie-Clémenta Rodiera, który jako pierwszy doprowadził do jej powstania. Klementynka jest najprawdopodobniej krzyżówką mandarynki z pomarańczą gorzką.
Jak odróżnić mandarynkę od klementynki?
Na pierwszy rzut oka wyglądają niemal identycznie, ale są pewne szczegóły, które je odróżniają. Klementynki mają bardziej kulisty i równy kształt, podczas gdy mandarynki są spłaszczone na obu wierzchołkach. Skórka klementynek jest cieńsza, błyszcząca i ma mniejsze pory. Jest przy tym także luźniejsza, więc łatwiej ją obierać. W mandarynkach skórka jest grubsza i bardziej chropowata, mocniej przylega także do miąższu.
Klementynki są dobrym wyborem dla osób, które nie przepadają za wyciąganiem pestek. W przypadku mandarynek zwykle są one w miąższu, ale czasem trafić można na odmiany bezpestkowe.
Które cytrusy lepsze?
Wybór zależy od preferencji smaku i wygody. Klementynki mają subtelniejsze nuty pomarańczowe i są cenione za swoją słodycz. Mandarynki są wyraźniejsze w aromacie i mają bardziej intensywny smak cytrusów, często ze szczyptą kwaskowości. Brak pestek sprawia, że klementynki są wygodniejszą przekąską, w szczególności dla najmłodszych.
Oba owoce są skarbnicą zdrowia — są bogate w kluczowe witaminy A, C i z grupy B, a także minerały takie jak cynk, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez i sód. Zawierają również cenne pektyny, które jako rozpuszczalny błonnik potęgują uczucie sytości i usprawniają perystaltykę jelit. Dodatkowo zawierają naturalne przeciwutleniacze, które wspomagają układ odpornościowy i hamują działanie wolnych rodników.
Bez względu na to, czy szukasz bezpestkowej wygody i jednolitej słodyczy (klementynka), czy klasycznego, intensywnego smaku (mandarynka), oba gatunki gwarantują potężną dawkę witamin i są idealnymi towarzyszami zimowych dni. Wybierz więc te, które smakują ci najbardziej.