Czy warto jeść codziennie pomarańcze? Efekty możesz poczuć szybko

Pomarańcze to owoce, które pomimo nieswojego klimatu w Polsce, są dostępne przez cały rok i cieszą się ogromną popularnością. Latem cenimy ich orzeźwiający smak w sokach, zimą zaś dodają uroku rozgrzewającym herbatom. Chociaż są pyszne, ich zalety nie kończą się na smaku. Regularne jedzenie pomarańczy przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

W grudniu wiele osób sięga regularnie po pomarańczeW grudniu wiele osób sięga regularnie po pomarańcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | igor1707.

Niczym w powiedzeniu "1 jabłko dziennie trzyma lekarza ode mnie", tak podobnie w przypadku jednej porcji pomarańczy na dzień, możesz zauważalnie wzmocnić organizm. Sekretem tego oddziaływania jest zawartość witamin. Dla przykładu, witamina C w pomarańczy to równowartość zapasu witaminy C obecnego w dziesięciu jabłkach, dwunastu bananach czy trzydziestu morelach, co sprawia, że są one wyjątkowo cennym źródłem tej witaminy.

Polepszenie odporności

Zarówno w literaturze, jak i w praktyce, pomarańcze są uznawane za znakomity środek wzmacniający odporność. Bogactwo witaminy C jest kluczem do sprawniejszego funkcjonowania układu immunologicznego. Chroni ona przed infekcjami, diagnozuje ryzyko wystąpienia przeziębień i grypy, a także neutralizuje działanie wolnych rodników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Poprawa kondycji skóry

Zawartość przeciwutleniaczy takich jak beta-karoten, flawonoidy oraz kwas foliowy w pomarańczach przyciąga uwagę tych, którzy pragną zadbać o swoją skórę. Beta-karoten, będący formą witaminy A, ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia skóry, włosów oraz paznokci. Flawonoidy zabezpieczają skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, a kwas foliowy wspiera produkcję kolagenu odpowiadającego za elastyczność skóry.

Regulacja poziomu cukru we krwi

Pomarańcze charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że ich konsumpcja nie prowadzi do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki obecności błonnika, proces trawienia węglowodanów przebiega wolniej, co przejawia się w poczuciu sytości oraz stabilizuje poziom glukozy. Obecność błonnika należy również dostrzec w kontekście zmniejszania poziomu cholesterolu i zapobieganiu zaparciom.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni