Czy warto jeść codziennie pomarańcze? Efekty możesz poczuć szybko

Pomarańcze to owoce, które pomimo nieswojego klimatu w Polsce, są dostępne przez cały rok i cieszą się ogromną popularnością. Latem cenimy ich orzeźwiający smak w sokach, zimą zaś dodają uroku rozgrzewającym herbatom. Chociaż są pyszne, ich zalety nie kończą się na smaku. Regularne jedzenie pomarańczy przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

W grudniu wiele osób sięga regularnie po pomarańczeW grudniu wiele osób sięga regularnie po pomarańcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | igor1707.

Niczym w powiedzeniu "1 jabłko dziennie trzyma lekarza ode mnie", tak podobnie w przypadku jednej porcji pomarańczy na dzień, możesz zauważalnie wzmocnić organizm. Sekretem tego oddziaływania jest zawartość witamin. Dla przykładu, witamina C w pomarańczy to równowartość zapasu witaminy C obecnego w dziesięciu jabłkach, dwunastu bananach czy trzydziestu morelach, co sprawia, że są one wyjątkowo cennym źródłem tej witaminy.

Polepszenie odporności

Zarówno w literaturze, jak i w praktyce, pomarańcze są uznawane za znakomity środek wzmacniający odporność. Bogactwo witaminy C jest kluczem do sprawniejszego funkcjonowania układu immunologicznego. Chroni ona przed infekcjami, diagnozuje ryzyko wystąpienia przeziębień i grypy, a także neutralizuje działanie wolnych rodników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Poprawa kondycji skóry

Zawartość przeciwutleniaczy takich jak beta-karoten, flawonoidy oraz kwas foliowy w pomarańczach przyciąga uwagę tych, którzy pragną zadbać o swoją skórę. Beta-karoten, będący formą witaminy A, ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia skóry, włosów oraz paznokci. Flawonoidy zabezpieczają skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, a kwas foliowy wspiera produkcję kolagenu odpowiadającego za elastyczność skóry.

Regulacja poziomu cukru we krwi

Pomarańcze charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że ich konsumpcja nie prowadzi do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki obecności błonnika, proces trawienia węglowodanów przebiega wolniej, co przejawia się w poczuciu sytości oraz stabilizuje poziom glukozy. Obecność błonnika należy również dostrzec w kontekście zmniejszania poziomu cholesterolu i zapobieganiu zaparciom.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka