Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia

Od lat na wigilijnym stole króluje karp – dla wielu osób to jeden z symboli świąt. Coraz częściej jednak ta tradycja zaczyna uwierać. Część z nas nie przepada za jego smakiem, inni narzekają na ości albo "błotnisty" posmak ryby. Na szczęście istnieje zdrowsza i smaczniejsza alternatywa.

Jaką rybę wybrać na obiad? Jaką rybę wybrać na Wigilię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Tołpyga jest bliską krewną karpia, również pochodzi z rodziny rodziny karpiowatych, ale jej mięso wyraźnie się od niego różni. Jest jasne, delikatne, o łagodnym, lekko słodkawym smaku, pozbawionym charakterystycznej "mułowej" nuty, która dla wielu osób przekreśla karpia na starcie. Dobrze przyrządzona tołpyga smakuje bardziej "morsko" niż "stawowo" – świeżo, bez nieprzyjemnego aromatu. Dzieje się tak między innymi dlatego, że tołpyga odżywia się w odmienny sposób niż karp. Zamiast przeszukiwać osady na dnie zbiornika, wychwytuje drobne rośliny i mikroskopijne organizmy, dzięki czemu nie żeruje w warstwie, w której koncentrują się zanieczyszczenia i osady.

Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie

Pełna wartości odżywczych

Nie bez znaczenia jest także wartość odżywcza. Tołpyga dostarcza solidnej porcji pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, ważnych m.in. dla serca i układu nerwowego. Jednocześnie może być nieco lżejsza niż tradycyjny, smażony w głębokim tłuszczu karp. Jeśli więc marzy ci się Wigilia, po której nie będziesz wstawać od stołu z poczuciem ciężkości, tołpyga będzie twoim sprzymierzeńcem. Niestety, jak karp, posiada drobne ości, dlatego przy jej spożywaniu należy zachować ostrożność.

Można podawać ją w różnych formach

Co ważne, nie musisz rezygnować z ulubionych form podania. Tołpyga świetnie sprawdza się w klasycznej panierce, usmażona na złoto i podana z kapustą z grzybami. Doskonale smakuje też pieczona w dzwonkach z masłem, cytryną i ziołami, a w wersji wigilijnej – z dodatkiem korzennych nut, np. ziele angielskie, liść laurowy, odrobina gałki muszkatołowej. Można przygotować z niej również lżejszą wersję ryby w galarecie: dzięki delikatnemu smakowi tołpygi całość jest bardziej elegancka i subtelna niż w tradycyjnym wydaniu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥