Wędkarze zacierają ręce, kiedy trafi się im taki okaz. Jest zdrowsza i smaczniejsza od karpia
Tołpyga to jedna z najsmaczniejszych ryb. Można spotkać ją zarówno w jeziorach jak i stawach. Doświadczenie wędkarze traktują ją niczym trofeum. Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.
13.09.2023 08:21
Czy słyszałeś kiedyś o tołpydze? To ryba pochodząca z rodziny karpiowatych. Pochodzi z terenów Azji Wschodniej, jednak można złowić ją w rodzimych jeziorach, stawach czy rzekach. Coraz więcej osób decyduje się na hodowlę tołpygi ze względu na to, że żywi się ona fitoplanktonem, zapobiegając rozwojowi glonów w zbiornikach.
Nie można nie wspomnieć o niesamowitych walorach tołpygi. W odróżnieniu od karpia nie posiada charakterystycznego, błotnistego posmaku. Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść topłygę i jak ją przyrządzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niskokaloryczna, tania, łatwa w przyrządzeniu. Poznaj tołpygę
Tołpyga to bardzo tania ryba, bowiem kilogram kosztuje ok. 20 złotych. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zarazem, niewiele kalorii. W 100 g ryby znajduje się zaledwie 131 kcal. To źródło witaminy A, E, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, selenu oraz kwasów z grupy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego.
Ze względu na wysoką zawartość białka i niską kaloryczność, tołpyga jest szczególnie polecana osobom na diecie redukcyjnej. Warto pamiętać o tym, że mowa tu wyłącznie o wersji duszonej bądź pieczonej. Smażona będzie zdecydowanie bardziej kaloryczna. A co z dziećmi? Czy tołpygę można podać dzieciom? Niestety, ten gatunek ryby zawiera mnóstwo ości, dlatego też nie poleca się serwować jej najmłodszym.
Jak przygotować tołpygę?
Mięso tołpygi jest kruche i delikatne. Można przygotować je na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje ugotowana na parze, w towarzystwie warzyw korzeniowych. Duszona w winno-maślanym sosie wręcz rozpływa się w ustach. Smażona, pod porowo-śmietanową pierzynką zyskuje na charakterze. Zdradzamy genialny przepis.
Tołpyga pod porową pierzynką — przepis
Składniki:
- 500 g tołpygi,
- 100 g masła,
- dwa duże pory,
- dwa ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany (18 proc. albo 30 proc.),
- łyżeczka świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Tołpygę umyj i pozbądź się ości. Przekrój ją na pół i włóż do naczynia żaroodpornego. Posól i popieprz do smaku.
- Pora umyj i posiekaj w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Pokrojony por duś na maśle przez 5 minut. Kiedy zmięknie, przełóż go do naczynia żaroodpornego.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik. 180 st. C, grzanie góra-dół.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie paski. Połóż je na rybie.
- Pozostałe masło pokrój w niewielką kostkę i włóż je do naczynia żaroodpornego.
- Całość zalej śmietaną i włóż do piekarnika. Piecz przez 45 minut.