Wędkarze zacierają ręce, kiedy trafi się im taki okaz. Jest zdrowsza i smaczniejsza od karpia

Tołpyga to jedna z najsmaczniejszych ryb. Można spotkać ją zarówno w jeziorach jak i stawach. Doświadczenie wędkarze traktują ją niczym trofeum. Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

TołpygaTołpyga
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czy słyszałeś kiedyś o tołpydze? To ryba pochodząca z rodziny karpiowatych. Pochodzi z terenów Azji Wschodniej, jednak można złowić ją w rodzimych jeziorach, stawach czy rzekach. Coraz więcej osób decyduje się na hodowlę tołpygi ze względu na to, że żywi się ona fitoplanktonem, zapobiegając rozwojowi glonów w zbiornikach.

Nie można nie wspomnieć o niesamowitych walorach tołpygi. W odróżnieniu od karpia nie posiada charakterystycznego, błotnistego posmaku. Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść topłygę i jak ją przyrządzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Niskokaloryczna, tania, łatwa w przyrządzeniu. Poznaj tołpygę

Tołpyga to bardzo tania ryba, bowiem kilogram kosztuje ok. 20 złotych. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zarazem, niewiele kalorii. W 100 g ryby znajduje się zaledwie 131 kcal. To źródło witaminy A, E, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, selenu oraz kwasów z grupy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego.

Ze względu na wysoką zawartość białka i niską kaloryczność, tołpyga jest szczególnie polecana osobom na diecie redukcyjnej. Warto pamiętać o tym, że mowa tu wyłącznie o wersji duszonej bądź pieczonej. Smażona będzie zdecydowanie bardziej kaloryczna. A co z dziećmi? Czy tołpygę można podać dzieciom? Niestety, ten gatunek ryby zawiera mnóstwo ości, dlatego też nie poleca się serwować jej najmłodszym.

Jak przygotować tołpygę?

Mięso tołpygi jest kruche i delikatne. Można przygotować je na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje ugotowana na parze, w towarzystwie warzyw korzeniowych. Duszona w winno-maślanym sosie wręcz rozpływa się w ustach. Smażona, pod porowo-śmietanową pierzynką zyskuje na charakterze. Zdradzamy genialny przepis.

Tołpyga pod porową pierzynką — przepis

Składniki:

  • 500 g tołpygi,
  • 100 g masła,
  • dwa duże pory,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany (18 proc. albo 30 proc.),
  • łyżeczka świeżego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Tołpygę umyj i pozbądź się ości. Przekrój ją na pół i włóż do naczynia żaroodpornego. Posól i popieprz do smaku.
  2. Pora umyj i posiekaj w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Pokrojony por duś na maśle przez 5 minut. Kiedy zmięknie, przełóż go do naczynia żaroodpornego.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik. 180 st. C, grzanie góra-dół.
  4. Czosnek obierz i pokrój w cienkie paski. Połóż je na rybie.
  5. Pozostałe masło pokrój w niewielką kostkę i włóż je do naczynia żaroodpornego.
  6. Całość zalej śmietaną i włóż do piekarnika. Piecz przez 45 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej