Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają

Kiedy na Wigilię przyjeżdża rodzina z innych regionów Polski, wszyscy się dziwią, że tak podajemy pierogi. Babcia lepi je co roku i zawsze schodzą jako pierwsze. W środku zamyka słodkie świąteczne nadzienie, więc nie potrzeba już innych potraw z makiem.

Pierogi z makiem są u nas obowiązkowe na wigilii Pierogi z makiem są u nas obowiązkowe na wigilii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W dzieciństwie nie zastanawiałam się nad tym, czy od pierogów z makiem rozpocząć kolację wigilijną, czy lepiej zostawić je na deser. Zjadało się je w przelocie, często jeszcze w kuchni, bo tam toczyło się życie, a przy świątecznym stole siedziało się tylko przez chwilę. Do tej pory babcia lepi pierogi na słodko, co nadal wzbudza zdziwienie w kolejnych osobach dołączających do rodziny.  

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Dodatki do masy makowej

Jeśli lubisz praktyczne rozwiązania, możesz kupić gotową masę makową w sklepie, ale przygotowana od podstaw będzie zdecydowanie bardziej aromatyczna. Poniżej przepis na nadzienie z rodzynkami, morelami i orzechami włoskimi, ale możesz zmieniać dodatki według własnego gustu. Morele zastąp skórką pomarańczową w lekkim syropie, a rodzynki namocz w koniaku lub rumie, a masa zyska większą głębię smaku.

Przepis na pierogi z makiem

Ciasto na pierogi możesz zrobić według własnego przepisu – dodaj łyżkę śmietany lub maślanki, aby ciasto było delikatniejsze lub trochę roztopionego masła, aby było bardziej podatne na rozwałkowanie. Babcia nie korzysta z tych dodatków, a wodę wlewa taką, że aż parzy w dłonie. Jej pierogi zawsze wychodzą mięciutkie i delikatne.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ciepła woda.

Nadzienie makowe:

  • 100 g maku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 4–5 suszonych moreli,
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z solą i zarabiaj z ciepłą wodą do momentu, aż będzie można ulepić kulę. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aby było gładkie i elastyczne, po czym przykryj czystą ściereczką i pozostaw na ok. 15 minut.
  2. Mak przesyp do miski, zalej wodą, żeby wypłukać nieczystości (wypłyną na wierzch). Odlej wodę i przełóż mak do garnka. Zalej gorącym mlekiem i gotuj na małej mocy palnika przez 30 minut. Następnie przełóż mak na drobne sitko i pozostaw do odcieknięcia i wystudzenia.
  3. Gdy już nie będzie gorący, przepuść go przez maszynkę do mielenia.
  4. W garnku roztop łyżkę masła, dodaj zmielonym mak, a także miód, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki, suszone morele i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 2–3 minuty. Zdejmij garnek z kuchenki odstaw do przestygnięcia. Po przestudzeniu wymieszaj z żółtkiem.
  5. Ciasto na pierogi rozwałkuj cienko. Okrągłą foremką lub szklanką wytnij kółka, na środek każdego nałóż łyżkę farszu i mocno sklej brzegi pierogów (nie musisz robić falbanki).
  6. Pierogi z makiem wrzucaj partiami na osolony wrzątek, wyławiaj od razu po wypłynięciu na powierzchnię.
Wybrane dla Ciebie
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇