Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Kiedy na Wigilię przyjeżdża rodzina z innych regionów Polski, wszyscy się dziwią, że tak podajemy pierogi. Babcia lepi je co roku i zawsze schodzą jako pierwsze. W środku zamyka słodkie świąteczne nadzienie, więc nie potrzeba już innych potraw z makiem.
W dzieciństwie nie zastanawiałam się nad tym, czy od pierogów z makiem rozpocząć kolację wigilijną, czy lepiej zostawić je na deser. Zjadało się je w przelocie, często jeszcze w kuchni, bo tam toczyło się życie, a przy świątecznym stole siedziało się tylko przez chwilę. Do tej pory babcia lepi pierogi na słodko, co nadal wzbudza zdziwienie w kolejnych osobach dołączających do rodziny.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Dodatki do masy makowej
Jeśli lubisz praktyczne rozwiązania, możesz kupić gotową masę makową w sklepie, ale przygotowana od podstaw będzie zdecydowanie bardziej aromatyczna. Poniżej przepis na nadzienie z rodzynkami, morelami i orzechami włoskimi, ale możesz zmieniać dodatki według własnego gustu. Morele zastąp skórką pomarańczową w lekkim syropie, a rodzynki namocz w koniaku lub rumie, a masa zyska większą głębię smaku.
Przepis na pierogi z makiem
Ciasto na pierogi możesz zrobić według własnego przepisu – dodaj łyżkę śmietany lub maślanki, aby ciasto było delikatniejsze lub trochę roztopionego masła, aby było bardziej podatne na rozwałkowanie. Babcia nie korzysta z tych dodatków, a wodę wlewa taką, że aż parzy w dłonie. Jej pierogi zawsze wychodzą mięciutkie i delikatne.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- ciepła woda.
Nadzienie makowe:
- 100 g maku,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka rodzynek,
- 4–5 suszonych moreli,
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 1 żółtko.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z solą i zarabiaj z ciepłą wodą do momentu, aż będzie można ulepić kulę. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aby było gładkie i elastyczne, po czym przykryj czystą ściereczką i pozostaw na ok. 15 minut.
- Mak przesyp do miski, zalej wodą, żeby wypłukać nieczystości (wypłyną na wierzch). Odlej wodę i przełóż mak do garnka. Zalej gorącym mlekiem i gotuj na małej mocy palnika przez 30 minut. Następnie przełóż mak na drobne sitko i pozostaw do odcieknięcia i wystudzenia.
- Gdy już nie będzie gorący, przepuść go przez maszynkę do mielenia.
- W garnku roztop łyżkę masła, dodaj zmielonym mak, a także miód, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki, suszone morele i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 2–3 minuty. Zdejmij garnek z kuchenki odstaw do przestygnięcia. Po przestudzeniu wymieszaj z żółtkiem.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj cienko. Okrągłą foremką lub szklanką wytnij kółka, na środek każdego nałóż łyżkę farszu i mocno sklej brzegi pierogów (nie musisz robić falbanki).
- Pierogi z makiem wrzucaj partiami na osolony wrzątek, wyławiaj od razu po wypłynięciu na powierzchnię.