PrzepisDomowa masa makowa bez chemii i sztucznych ulepszaczy. Idealnie sprawdzi się na Święta

Domowa masa makowa bez chemii i sztucznych ulepszaczy. Idealnie sprawdzi się na Święta

Sezon na makowce - czas, start! To przysmak, bez którego trudno jest wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Podstawą tego najlepszego świątecznego specjału będzie bez wątpienia domowa masa makowa. Czy wiesz, jak w prosty sposób ją przygotować?

Masa makowa - foto: Canva
Masa makowa - foto: Canva

30.11.2022 09:38

Domowa masa makowa - podstawa tego najlepszego makowca na święta

Przygotowując makowiec na święta, decydujemy się na zakup większości produktów w sklepie. Robimy to przede wszystkim ze względu na wygodę i stosunkowo korzystne ceny. Jednak, wszyscy dobrze wiemy, że najlepiej smakują te produkty i dania, które przygotowaliśmy samodzielnie. Dlatego domowa masa makowa może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę, tuż przed nadchodzącym Bożym Narodzeniem. Z nią, każde ciasto będzie najlepsze i jedyne w swoim rodzaju. Poznaj recepturę na ten dodatek do wielu ciast.

Mak - Pyszności; Foto Canva.com
Mak - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować domową masę makową?

Musicie mieć na uwadze to, że domowa masa makowa zdecydowanie różni się od tej, którą kupicie w sklepie. Przede wszystkim, ma więcej bakalii i jest pozbawiona sztucznych aromatów, co na pewno przemawia na jej korzyść. Tu naprawdę czuć różnicę, dlatego warto przygotować masę, według domowej receptury. Jak to zrobić?

Składniki:

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 200 g miodu
  • 500 g suchego maku
  • 50 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • około 50 g mielonych migdałów
  • 50 g daktyli
  • 100 g masła
  • 50 g suszonych moreli
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rumu lub amaretto.

Sposób przygotowania:

Na pewno nie jest to skomplikowana czynność. Rozpoczynamy od przygotowania maku. Jeśli jest to mak niemielony, to wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, tak by wystawała na 1 cm nad jego powierzchnię. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 20 minut. Następnie należy odcedzić mak na drobnym sitku. Kolejna czynność to rozpuszczenia masła z miodem w garnuszku. Do przygotowanego maku dodajemy wszystkie bakalie, rozpuszczone masło z miodem i rum lub amaretto do smaku. Wszystko należy dokładnie wymieszać.

Makowiec bez zawijania - Pyszności; Foto Canva.com
Makowiec bez zawijania - Pyszności; Foto Canva.com

Jak widać, domowa masa makowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Teraz możesz ją wykorzystać do strudli, drożdżówek i przede wszystkim do makowców. Jeśli przechowujesz ją w zamkniętym pojemniku, to wiedz, że zachowuje swoją świeżość przez około tydzień. Najlepiej będzie, gdy będziemy ją trzymać w lodówce.

Szukasz pomysłu na słodką przekąskę? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciastka jeżyki w jesienno-zimowym wydaniu:

Wybrane dla Ciebie