Domowa masa makowa bez chemii i sztucznych ulepszaczy. Idealnie sprawdzi się na Święta

Sezon na makowce - czas, start! To przysmak, bez którego trudno jest wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Podstawą tego najlepszego świątecznego specjału będzie bez wątpienia domowa masa makowa. Czy wiesz, jak w prosty sposób ją przygotować?

ObrazekMasa makowa - foto: Canva
Karol Wiak

Domowa masa makowa - podstawa tego najlepszego makowca na święta

Przygotowując makowiec na święta, decydujemy się na zakup większości produktów w sklepie. Robimy to przede wszystkim ze względu na wygodę i stosunkowo korzystne ceny. Jednak, wszyscy dobrze wiemy, że najlepiej smakują te produkty i dania, które przygotowaliśmy samodzielnie. Dlatego domowa masa makowa może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę, tuż przed nadchodzącym Bożym Narodzeniem. Z nią, każde ciasto będzie najlepsze i jedyne w swoim rodzaju. Poznaj recepturę na ten dodatek do wielu ciast.

Obrazek
Mak - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować domową masę makową?

Musicie mieć na uwadze to, że domowa masa makowa zdecydowanie różni się od tej, którą kupicie w sklepie. Przede wszystkim, ma więcej bakalii i jest pozbawiona sztucznych aromatów, co na pewno przemawia na jej korzyść. Tu naprawdę czuć różnicę, dlatego warto przygotować masę, według domowej receptury. Jak to zrobić?

Składniki:

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 200 g miodu
  • 500 g suchego maku
  • 50 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • około 50 g mielonych migdałów
  • 50 g daktyli
  • 100 g masła
  • 50 g suszonych moreli
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rumu lub amaretto.

Sposób przygotowania:

Na pewno nie jest to skomplikowana czynność. Rozpoczynamy od przygotowania maku. Jeśli jest to mak niemielony, to wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, tak by wystawała na 1 cm nad jego powierzchnię. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 20 minut. Następnie należy odcedzić mak na drobnym sitku. Kolejna czynność to rozpuszczenia masła z miodem w garnuszku. Do przygotowanego maku dodajemy wszystkie bakalie, rozpuszczone masło z miodem i rum lub amaretto do smaku. Wszystko należy dokładnie wymieszać.

Obrazek
Makowiec bez zawijania - Pyszności; Foto Canva.com

Jak widać, domowa masa makowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Teraz możesz ją wykorzystać do strudli, drożdżówek i przede wszystkim do makowców. Jeśli przechowujesz ją w zamkniętym pojemniku, to wiedz, że zachowuje swoją świeżość przez około tydzień. Najlepiej będzie, gdy będziemy ją trzymać w lodówce.

Szukasz pomysłu na słodką przekąskę? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciastka jeżyki w jesienno-zimowym wydaniu:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇