Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans

Z wyglądu może przypominać raczej morskiego potwora niż apetyczną rybę, ale nie daj zwieść się pozorom. Jest niezwykle smaczna, pełna wartości odżywczych, a zdziwione miny najbliższych, gdy dowiedzą się, co jedzą – gwarantowane.

Jest pyszna, delikatna i pełna białkaJest pyszna, delikatna i pełna białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | svariophoto

Żabnica, znana także jako "diabeł morski", to prawdziwy skarb na talerzu. Jej delikatne i soczyste mięso łatwo chłonie smaki ziół i przypraw, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno w wykwintnych potrawach, jak i w domowych obiadach. Potencjał żabnicy został doceniony m.in. w Hiszpanii i Francji, gdzie często jest smażona w tempurze lub podawana jako składnik gulaszów. Jest nie tylko smaczna, ale również ma mało ości i dużo mięsa, przez co jest wygodna w przygotowaniu i łatwa do jedzenia.

Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej

Właściwości przerażającej ryby

Żabnica to ryba o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. 100 g mięsa dostarcza około jedynie 80 kalorii, a przy tym jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i rozwój organizmu. Jednocześnie mięso żabnicy jest niskotłuszczowe i lekkostrawne.

Żabnica przeraża swoim wyglądem
Żabnica przeraża swoim wyglądem © Adobe Stock | catocala

Zawiera cenne kwasy omega-3, korzystne dla serca i układu krążenia, oraz witaminy z grupy B, wspomagające pracę układu nerwowego i poprawiające koncentrację. Obecność minerałów, takich jak selen, fosfor i potas, wzmacnia kości, wspiera odporność i chroni przed chorobami tarczycy. Choć nie jest tak oczywistym wyborem jak dorsz czy łosoś, warto ją podać na obiad zamiast innych ryb.

Przepis na żabnicę

Składniki:

  • 500 g fileta z żabnicy,
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie),
  • 30 g masła,
  • 20 g pomidorków koktajlowych,
  • 15 ml oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść i osusz filet z żabnicy, pokrój na porcje i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i połowę masła.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, podsmaż chwilę.
  4. Wrzuć kawałki ryby na patelnię i smaż po 3–4 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią i będą miękkie w środku.
  5. W tym czasie umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na połówki.
  6. Na patelnie dorzuć pomidorki, wlej sok z cytryny i opcjonalnie, odrobinę białego wina.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż płyn lekko się zredukuje, tworząc sos.
  8. Na koniec dodaj resztę masła oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj, aby sos stał się kremowy.
  9. Gotową rybę jedz z ulubionymi dodatkami, na przykład z makaronem lub pieczywem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny