Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans

Z wyglądu może przypominać raczej morskiego potwora niż apetyczną rybę, ale nie daj zwieść się pozorom. Jest niezwykle smaczna, pełna wartości odżywczych, a zdziwione miny najbliższych, gdy dowiedzą się, co jedzą – gwarantowane.

Jest pyszna, delikatna i pełna białkaJest pyszna, delikatna i pełna białka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | svariophoto

Żabnica, znana także jako "diabeł morski", to prawdziwy skarb na talerzu. Jej delikatne i soczyste mięso łatwo chłonie smaki ziół i przypraw, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno w wykwintnych potrawach, jak i w domowych obiadach. Potencjał żabnicy został doceniony m.in. w Hiszpanii i Francji, gdzie często jest smażona w tempurze lub podawana jako składnik gulaszów. Jest nie tylko smaczna, ale również ma mało ości i dużo mięsa, przez co jest wygodna w przygotowaniu i łatwa do jedzenia.

Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej

Właściwości przerażającej ryby

Żabnica to ryba o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. 100 g mięsa dostarcza około jedynie 80 kalorii, a przy tym jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i rozwój organizmu. Jednocześnie mięso żabnicy jest niskotłuszczowe i lekkostrawne.

Żabnica przeraża swoim wyglądem
Żabnica przeraża swoim wyglądem © Adobe Stock | catocala

Zawiera cenne kwasy omega-3, korzystne dla serca i układu krążenia, oraz witaminy z grupy B, wspomagające pracę układu nerwowego i poprawiające koncentrację. Obecność minerałów, takich jak selen, fosfor i potas, wzmacnia kości, wspiera odporność i chroni przed chorobami tarczycy. Choć nie jest tak oczywistym wyborem jak dorsz czy łosoś, warto ją podać na obiad zamiast innych ryb.

Przepis na żabnicę

Składniki:

  • 500 g fileta z żabnicy,
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie),
  • 30 g masła,
  • 20 g pomidorków koktajlowych,
  • 15 ml oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść i osusz filet z żabnicy, pokrój na porcje i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i połowę masła.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, podsmaż chwilę.
  4. Wrzuć kawałki ryby na patelnię i smaż po 3–4 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią i będą miękkie w środku.
  5. W tym czasie umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na połówki.
  6. Na patelnie dorzuć pomidorki, wlej sok z cytryny i opcjonalnie, odrobinę białego wina.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż płyn lekko się zredukuje, tworząc sos.
  8. Na koniec dodaj resztę masła oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj, aby sos stał się kremowy.
  9. Gotową rybę jedz z ulubionymi dodatkami, na przykład z makaronem lub pieczywem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀