Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny

Spotkania rodzinne często są motywacją do przygotowania domowych pieczeni i wędlin. I nawet jeśli nie masz doświadczenia w tego typu wypiekach, możesz z powodzeniem zrobić pasztet, przy którym kupna szyneczka będzie wyglądać blado. Przepis jest bardzo łatwy, a ja podpowiem ci, co dodać, aby nie wyszedł suchy.

Jak zrobić domowy pasztet o kremowej konsystencji?Jak zrobić domowy pasztet o kremowej konsystencji?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pasztet to niebywały rodzaj smarowidła, który może zawierać zarówno wartościowe składniki, jak i kiepskiej jakości. Dlatego odradzam kupowanie go w sklepie, ponieważ skład miewa różny, a trudno rozpoznać, co wylądowało w środku. Zupełnie innym wyrobem jest domowy pasztet z dobrego mięsa i podrobów – taki może zachwycać smakiem, a dzięki odpowiednim dodatkom do masy z łatwością rozsmarujesz go na kanapkach.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Jakie mięsa na pasztet?

Idealny balans osiągniesz, kiedy zmieszasz różne rodzaje mięsa, na przykład łopatkę wieprzową, boczek, podgardle i mięso drobiowe. Jeśli chcesz nieco "odchudzić" pasztet, możesz sięgnąć po mięso z kurczaka, królika lub cielęciny, ale i do niego warto dodać trochę wątróbek drobiowych lub cielęcych. Mięso należy przepuścić przez maszynkę, a następnie wymieszać z gotowanymi warzywami (możesz wykorzystać warzywa z rosołu), jajkami i bułką namoczoną w mleku. Pasztet często jest doprawiany solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.

Dodaj, aby pasztet nie wyszedł suchy

Zanim wstawisz foremkę z pasztetem do piekarnika, do mięsnej masy wmieszaj 1 dużą łyżkę śmietany. W zależności od rodzaju pasztetu wybierz słodką śmietanę 18 proc. lub 30 proc. Lżejsza jest odpowiednia do mięs drobiowych i pasztetów warzywnych, tłusta śmietana lepiej poprawi teksturę pasztetów wieprzowych i z dziczyzny.

Dodatek śmietany sprawia, że pasztet wychodzi bardziej kremowy i soczysty. Nabiał pomaga związać tłuszcze i białka, w efekcie czego pasztet się nie rozwarstwia, po upieczeniu się nie kruszy i dobrze się kroi.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny