Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd

Często robiłam kiszoną kapustę do obiadu, jednak nigdy nie smakowała jak u babci. W końcu podpytałam ją, jaki ma patent na tę surówkę. Okazało się, że w ogóle nie dolewa do niej oleju. Zamiast tego używa zupełnie innego składnika.

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem majonezu i natkiSurówka z kiszonej kapusty z dodatkiem majonezu i natki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | An-T

Tradycyjnie kiszona kapusta podawana jest z olejem, który łagodzi jej kwasowość, poprawia konsystencję i pomaga równomiernie połączyć wszystkie składniki surówki. Dodatkowo wzbogaca smak, przenosi aromaty przypraw i wspomaga przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego wiele osób uważa go za niezbędny.

Jednak, gdy za radą babci zastąpiłam olej majonezem, okazało się, że kapusta smakuje jeszcze lepiej. To drobna zmiana, która nie kosztuje więcej czasu, więc nie warto kurczowo trzymać się tradycyjnego przepisu.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Kapusta kiszona z majonezem

Jeśli jesteś otwarty na nowe, kulinarne wariacje, koniecznie spróbuj zastąpić olej majonezem. To doskonały dodatek, który nadaje surówce bardziej kremowej konsystencji i zrównoważonego smaku, ponieważ sprawia, że kwaśna kapusta staje się delikatniejsza. Majonez świetnie łączy składniki, ponieważ sam w sobie zawiera tłuszcz i żółtko – naturalny emulgator, który sprawia, że całość staje się jednolita i delikatna.

Taka surówka doskonale pasuje do dań głównych – zarówno mięsnych, jak i rybnych. Co więcej, dzięki majonezowi zachowuje świeżość i wilgotność nawet po kilku godzinach w lodówce.

Przepis na babciną surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 150 g kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją delikatnie wodą, a następnie drobno posiekaj.
  2. Marchew i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kapusty.
  3. Skrop całość sokiem z cytryny, dodaj majonez i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby surówka była kremowa i równomiernie doprawiona.
  5. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
  6. Najlepiej smakuje po kilkunastu minutach, gdy składniki się połączą.

Gotową surówkę z kiszonej kapusty z majonezem serwuj jako dodatek do dań, na przykład do filetu z ryby i ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach