Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd

Często robiłam kiszoną kapustę do obiadu, jednak nigdy nie smakowała jak u babci. W końcu podpytałam ją, jaki ma patent na tę surówkę. Okazało się, że w ogóle nie dolewa do niej oleju. Zamiast tego używa zupełnie innego składnika.

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem majonezu i natkiSurówka z kiszonej kapusty z dodatkiem majonezu i natki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | An-T

Tradycyjnie kiszona kapusta podawana jest z olejem, który łagodzi jej kwasowość, poprawia konsystencję i pomaga równomiernie połączyć wszystkie składniki surówki. Dodatkowo wzbogaca smak, przenosi aromaty przypraw i wspomaga przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego wiele osób uważa go za niezbędny.

Jednak, gdy za radą babci zastąpiłam olej majonezem, okazało się, że kapusta smakuje jeszcze lepiej. To drobna zmiana, która nie kosztuje więcej czasu, więc nie warto kurczowo trzymać się tradycyjnego przepisu.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Kapusta kiszona z majonezem

Jeśli jesteś otwarty na nowe, kulinarne wariacje, koniecznie spróbuj zastąpić olej majonezem. To doskonały dodatek, który nadaje surówce bardziej kremowej konsystencji i zrównoważonego smaku, ponieważ sprawia, że kwaśna kapusta staje się delikatniejsza. Majonez świetnie łączy składniki, ponieważ sam w sobie zawiera tłuszcz i żółtko – naturalny emulgator, który sprawia, że całość staje się jednolita i delikatna.

Taka surówka doskonale pasuje do dań głównych – zarówno mięsnych, jak i rybnych. Co więcej, dzięki majonezowi zachowuje świeżość i wilgotność nawet po kilku godzinach w lodówce.

Przepis na babciną surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 150 g kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją delikatnie wodą, a następnie drobno posiekaj.
  2. Marchew i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kapusty.
  3. Skrop całość sokiem z cytryny, dodaj majonez i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby surówka była kremowa i równomiernie doprawiona.
  5. Na koniec posyp drobno posiekaną natką pietruszki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
  6. Najlepiej smakuje po kilkunastu minutach, gdy składniki się połączą.

Gotową surówkę z kiszonej kapusty z majonezem serwuj jako dodatek do dań, na przykład do filetu z ryby i ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟