Tak dawniej robiono majonez. Same jajka to zdecydowanie za mało

W polskiej kuchni znaleźć można wiele zapomnianych przepisów, które przed laty często pojawiały się na stołach. Wśród nich jest nietypowy majonez rybny

Majonez po staropolsku zaskoczy składnikamiMajonez po staropolsku zaskoczy składnikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Daleko mu do tradycyjnego, kremowego sosu. Jest to raczej rodzaj sałatki z gotowanych ryb, warzyw i jajek, wzbogacony ziołami. Trafić na niego można w starych książkach kulinarnych, takich jak "Kuchnia polska. Niezbędny podręcznik dla kucharzy, gospodyń wiejskich i miejskich", wydanej w 1912 roku. Dziś, kiedy wiele z dawnych smaków odchodzi w zapomnienie, warto odkryć go na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Majonez rybny sprzed lat

Przepis, choć pochodzi z dawnych lat, jest zaskakująco prosty. Tego typu "majonez" można przygotować z dowolnej ryby, ale można spotkać się także z wariantami z drobiem w roli głównej. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu składników i proporcjach, które nadają całości unikalny smak i strukturę. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu lub przygotowanie wyjątkowej, eleganckiej przystawki, idealnej na specjalne okazje czy święta.

Oryginalny przepis zakładał użycie domowego majonezu, co nadawało potrawie wyjątkowej świeżości. Dziś możesz sięgnąć po dobrej jakości majonezu ze sklepu. Ważne, aby sos miał wyrazisty, kwaśny smak. Tego typu danie to doskonały przykład kuchni zero waste, która przed laty była normą. Nic nie mogło się zmarnować, dlatego z ugotowanego na obiad mięsa czy ryby tworzono kolejne, równie smaczne potrawy.

Składniki:

  • 400 g ryby lub drobiu,
  • 100 g marchwi,
  • 100 g selera,
  • 100 g korzenia pietruszki,
  • 3-4 jajka,
  • pół szklanki domowego majonezu (z jajek, oliwy i octu),
  • 2-3 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek lub pietruszka do dekoracji.


Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj rybę (lub drób) i warzywa w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudź i pokrój wszystko w drobną kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i również pokrój w kostkę.
  3. W misce dokładnie wymieszaj majonez z octem winnym i musztardą. Dopraw solą i pieprzem, aż sos uzyska pożądany, wyrazisty smak.
  4. Pokrojoną rybę, warzywa oraz jajka przełóż do dużej miski. Zalej przygotowanym sosem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.

Majonez rybny najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Przełóż go na półmisek i udekoruj świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Możesz podawać go z grzankami, świeżym pieczywem lub jako dodatek do zimnych mięs. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇