Większość wyrzuca, a to wartościowy produkt. Dodaję do zupy albo kotletów

W kuchni w stylu zero waste nic się nie zmarnuje. Choć do obierek często podchodzimy nieufnie, to jednak zarówno te z warzyw, jaki i grzybów, można wykorzystywać.

Pieczarki można wykorzystać w całościPieczarki można wykorzystać w całości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów na świecie. Mają łagodny smak i można je wykorzystywać do wielu dań. Jak się okazuje, można to też zrobić tak, że nie pozostaną z nich żadne resztki. Będzie ekonomicznie i ekologicznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Czy trzeba obierać pieczarki?

Czy pieczarki trzeba obierać przed gotowaniem, czy nie? To pytanie wciąż trapi wiele osób. Eksperci podkreślają, że nie jest konieczne, zwłaszcza jeśli planujemy je gotować lub smażyć. Te grzyby rosną w kontrolowanych warunkach hodowlanych i są mniej zanieczyszczone niż grzyby leśne. Wystarczy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą lub przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym.

Co zrobić z obierkami z pieczarek?

Obieranie pieczarek jest uzasadnione tylko przy starszych grzybach, wtedy są po prostu smaczniejsze. Jednak często robimy to z przyzwyczajenia, a w takich przypadkach ważne jest, by nie obierać ich "na sucho", tylko zawsze po przepłukaniu. Wtedy zanieczyszczeń jest znacznie mniej. A co zrobić z obierkami? Wcale nie trzeba ich wyrzucać.

Sprytne sposoby na obierki:

  • przesmaż je na rozgrzanym tłuszczu i dodaj do zapiekanki lub farszu do naleśników,
  • rozdrobnij je blenderem i dołóż do masy mięsnej na kotlety mielone,
  • przesmaż je z odrobiną sosu sojowego i wykorzystaj do zup.

Ważne!

Obieranie pieczarek nie jest konieczne. Jednak warto wiedzieć, że ich zewnętrzna warstwa może być ciężkostrawna. Podduszone lub upieczone są znacznie delikatniejsze. Jeśli jednak układ trawienny działa bez zarzutów, można je umyć, pokroić i jeść nawet na surowo.

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki to grzyby, które można znaleźć w sklepach przez cały rok. Warto je jeść nie tylko z powodu smaku, ale także ze względu na wartości odżywcze. Są bogate w błonnik, białko oraz witaminy z grupy B, co czyni je wartościowym elementem diety. Dodatkowo zawierają polisacharydy, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i wspierają zdrowie układu krążenia. Te grzyby są również doskonałym źródłem witaminy D, której często nam brakuje.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy