Większość wyrzuca, a to wartościowy produkt. Dodaję do zupy albo kotletów
W kuchni w stylu zero waste nic się nie zmarnuje. Choć do obierek często podchodzimy nieufnie, to jednak zarówno te z warzyw, jaki i grzybów, można wykorzystywać.
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów na świecie. Mają łagodny smak i można je wykorzystywać do wielu dań. Jak się okazuje, można to też zrobić tak, że nie pozostaną z nich żadne resztki. Będzie ekonomicznie i ekologicznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia
Czy trzeba obierać pieczarki?
Czy pieczarki trzeba obierać przed gotowaniem, czy nie? To pytanie wciąż trapi wiele osób. Eksperci podkreślają, że nie jest konieczne, zwłaszcza jeśli planujemy je gotować lub smażyć. Te grzyby rosną w kontrolowanych warunkach hodowlanych i są mniej zanieczyszczone niż grzyby leśne. Wystarczy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą lub przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym.
Co zrobić z obierkami z pieczarek?
Obieranie pieczarek jest uzasadnione tylko przy starszych grzybach, wtedy są po prostu smaczniejsze. Jednak często robimy to z przyzwyczajenia, a w takich przypadkach ważne jest, by nie obierać ich "na sucho", tylko zawsze po przepłukaniu. Wtedy zanieczyszczeń jest znacznie mniej. A co zrobić z obierkami? Wcale nie trzeba ich wyrzucać.
Sprytne sposoby na obierki:
- przesmaż je na rozgrzanym tłuszczu i dodaj do zapiekanki lub farszu do naleśników,
- rozdrobnij je blenderem i dołóż do masy mięsnej na kotlety mielone,
- przesmaż je z odrobiną sosu sojowego i wykorzystaj do zup.
Ważne!
Obieranie pieczarek nie jest konieczne. Jednak warto wiedzieć, że ich zewnętrzna warstwa może być ciężkostrawna. Podduszone lub upieczone są znacznie delikatniejsze. Jeśli jednak układ trawienny działa bez zarzutów, można je umyć, pokroić i jeść nawet na surowo.
Dlaczego warto jeść pieczarki?
Pieczarki to grzyby, które można znaleźć w sklepach przez cały rok. Warto je jeść nie tylko z powodu smaku, ale także ze względu na wartości odżywcze. Są bogate w błonnik, białko oraz witaminy z grupy B, co czyni je wartościowym elementem diety. Dodatkowo zawierają polisacharydy, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i wspierają zdrowie układu krążenia. Te grzyby są również doskonałym źródłem witaminy D, której często nam brakuje.