Szybki przepis na kotleciki. Sprawdzą się na obiad, ale i jako przekąska na imprezę

Kotlety jajeczne kiedyś jadano praktycznie w każdy piątek. To chyba najbardziej znana bezmięsna wersja tego dania. Ich recepturę można uzupełnić o popularne grzyby. Będą zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku.

Takie kotleciki można podać z sosem pieczarkowym Takie kotleciki można podać z sosem pieczarkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dziś kotlety wegetariańskie są dobrze znane. Używa się do nich przede wszystkim warzyw, także tych strączkowych. Kiedyś jednak częściej stawiano na jajka. Kotlety jajeczne były popularną potrawą jarską w PRL-u, często podawano je nawet w barach mlecznych. Przepis na nie jest niezwykle prosty, ale łatwo ich smak podkręcić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowo-szpinakowe kotleciki pokochała cała moja rodzina. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Co zawierają jajka na twardo?

Główny składnik takich kotletów to oczywiście jajka na twardo. Zawierają one pełnowartościowe białko, które jest jednocześnie łatwo przyswajalne. Dlatego po zjedzeniu dania na ich bazie, długo nie czuje się głodu, dają też sporo energii. Zawierają witaminy, a także jod, fosfor, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3. To bez wątpienia bardzo wartościowy składnik. Jednak bez odpowiedniego doprawienia albo dodatków, może być w smaku nieco mdły.

Kotlety nie będą przesuszone

Smak gotowanych jajek świetnie podbijają pieczarki. To połączenie znamy choćby z sałatek, czy faszerowanych jajek. Grzyby dodają kotlecikom charakteru, a także sprawiają, że nie są one przesuszone. Mają też sporo wartości odżywczych. Są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Dodatkowo pieczarki mają białko, co czyni je doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. Zawierają również witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz witaminę D, której często brakuje w diecie, zwłaszcza w okresie zimowym.

Jak podawać kotlety jajeczno-pieczarkowe?

Przygotowanie kotlecików jajeczno-pieczarkowych nie jest trudne. Takie danie nadaje się na obiad. Można wtedy podać je dodatkowo z pieczarkowym sosem oraz ziemniakami i surówką. Sprawdzą się też na kolację. Wtedy dobrym połączeniem będzie pieczywo i sałatka warzywna. Pasują do nich wszelkie sosy, na bazie jogurtu czy majonezu. Jako danie z dipami można je przygotować na imprezę.

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 jajka surowe,
  • 1 cebula (opcjonalnie),
  • 400 g pieczarek,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • kilka gałązek szczypiorku i koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane).

Sposób przygotowania:

  1. Gotowane jajka drobno posiekaj lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  2. Pieczarki obierz, drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce. Podobnie przygotuj cebulę.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż cebulę, potem dodaj pieczarki. Przesmażaj aż odparuje z nich woda. Dopraw grzyby do smaku i odstaw do ostygnięcia.
  4. Po ostudzeniu, dołóż do nich jajka oraz drobno posiekaną zieleninę. Dodaj surowe jajka i łyżkę bułki tartej. Wymieszaj masę.
  5. Formuj z masy kotleciki, obtaczaj w bulce tartej.
  6. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu po około 3-4 minuty z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy