Dlaczego niektóre jajka źle się obierają? Odpowiedź może niektórych bardzo zaskoczyć

Już za chwilę jajka na twardo będziemy gotować częściej niż zwykle. Są one przecież potrzebne do wielu wielkanocnych potraw. Wkładamy je także do święconki. W tym czasie szczególnie zależy nam, by jajka były idealnie obrane. Czasami jednak coś idzie nie tak. Warto wiedzieć, od czego to zależy.

Nie zawsze jajka można obrać idealnieNie zawsze jajka można obrać idealnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Obieranie jajek na twardo, choć wydaje się banalnie proste, często bywa wyzwaniem. Nawet gdy bardzo się staramy, zdarza się, że skorupka absolutnie nie chce z nich odchodzić. Zdarzają się poszarpane fragmenty białka, a czasami wręcz oderwane. Innym razem zaś skorupka odchodzi bez problemu. Dlaczego tak się dzieje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Jakie jajka obierają się najlepiej?

Moja babcia zawsze odkładała jajka przeznaczone do święconki na co najmniej tydzień przed świętami. Jak się okazuje, ma to swoje naukowe uzasadnienie. Piotr Stanisławski z bloga CrazyNauka.pl wyjaśnia, że kluczową rolę podczas obierania jajka odgrywa kwasowość białka. Świeże jajka są mniej zasadowe niż te starsze, ponieważ zawierają dwutlenek węgla, który obniża pH. Skorupka jajka, zbudowana jest z wielu małych otworów, co pozwala na ulatnianie się dwutlenku węgla, a z czasem zwiększa to zasadowość.

Błona między skorupką a białkiem zawiera keratynę, która jest mocniejsza w kwaśnym środowisku - dlatego świeże jajka, mające niższe pH, trudniej się obierają. W miarę ulatniania się dwutlenku węgla i wzrostu pH, wiązania keratyny słabną, co ułatwia obieranie. Z powyższego wynika, że im świeższe jajko, tym skorupka mocniej przylega. Nic więc dziwnego, że jajka ze sklepów, które mogą leżeć na półkach dłużej, obierają się łatwiej niż te wiejskie, prosto od kury.

Unikaj tego błędu podczas gotowania

Często popełnianym błędem podczas gotowania jajek jest zbyt długie ich trzymanie we wrzątku, co prowadzi do powstania nieestetycznej zielonej obwódki wokół żółtka. To efekt reakcji chemicznej między siarką a żelazem. Aby tego uniknąć, zaleca się gotowanie jajek przez 6-8 minut, w zależności od ich wielkości, jeśli są wkładane do wrzątku.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy