PrzepisProste przepisyPrzepis na sałatkę jajeczną. Tak szybki i prosty, że zrobisz rano zamiast jajecznicy

Przepis na sałatkę jajeczną. Tak szybki i prosty, że zrobisz rano zamiast jajecznicy

Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Jajecznica, jajko na miękko, omlet, sadzone... Do tej listy możesz jeszcze dodać sałatkę. Jej przygotowanie zajmuję dosłownie chwilę.

Prosta sałatka jajeczna sprawdzi się na śniadanie
Prosta sałatka jajeczna sprawdzi się na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nataliya Arzamasova

Dietetycy na śniadanie bardzo często polecają jajka. I mają mocne argumenty. Jajka zawierają po prostu wszystko, czego potrzebujemy, by sprawnie funkcjonować od rana. To przede wszystkim białko, które zapewnia energię i zaspakaja na długo głód, co z kolei zapobiega podjadaniu przed kolejnym posiłkiem. Jajka mają też mnóstwo witamin, a także jod, fosfor, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Jak przygotować jajka na śniadanie?

Na pierwszy posiłek w ciągu dnia często wybieramy jajecznicę lub jajko na miękko. Wiadomo, ich przygotowanie zajmuje najmniej czasu. Jednak przez to często zapominamy o innych propozycjach z jajkami w roli głównej. A tymczasem przyrządzenie prostej sałatki jajecznej zajmie dosłownie kwadrans. Warto o niej pamiętać, choćby podczas weekendu, by odmienić swoje śniadanie.

Podstawą sałatki są oczywiście jajka. Trzeba jednak pilnować, by nie przedłużać czasu ich gotowania. Kiedy są zbyt długo we wrzątku, żółtko staje się twarde lub gumowate, a wokół niego pojawia się zielona obwódka. Takie jajka nie są szkodliwe, ale lepiej tego unikać. Nie są tak smaczne i tracą niektóre witaminy, zwłaszcza te z grupy B.

Najprostszy przepis na sałatkę jajeczną

Wystarczy ugotowane jajka pokroić dość drobno, doprawić solą i pieprzem, a potem wymieszać z majonezem. To jeden z przepisów, który potwierdza regułę, że proste przepisy zawsze się sprawdzają.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by choć trochę tę recepturę zmienić. Po pierwsze majonez można wymieszać z jogurtem czy śmietaną. Po drugie, warto postawić na dodatki, które podkręcą smak sałatki i sprawia, że będzie bardziej sycąca.

Jakie dodatki do sałatki jajecznej?

Do sałatki jajecznej świetnie sprawdzą się zielone dodatki. Awokado sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej sycąca. Ogórek świeży doda jej świeżości, a kiszony kwaskowatości. Z jajkami dobrze komponują się też gotowane brokuły, a ich smak podkreśli szczypiorek czy koperek. Niektórzy lubią również dorzucić do sałatki jajecznej drobno posiekaną cebulę.

Jeśli nie masz takich dodatków pod ręką, możesz użyć suszonych przypraw. Tutaj warto polecić paprykę lub curry, które sprawią, że danie będzie bardziej ostre i wyraziste. Masz niedokończoną puszkę groszku czy fasoli albo resztki wędliny? To także składniki, które śmiało możesz dorzucić do sałatki jajecznej. Możliwości jest mnóstwo.

Sałatka jajeczna z awokado

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 2 ogórki (najlepiej gruntowe),
  • 1 awokado,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Również ogórki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ. Pokrój, a następnie skrop sokiem z cytryny.
  4. W salaterce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki.
  5. Majonez połącz z jogurtem, dopraw do smaku i wlej do sałatki. Całość dokładnie, jeszcze raz wymieszaj.
  6. Na koniec posyp sałatkę drobno pokrojonym szczypiorkiem.
jajkaśniadaniesałatka

Wybrane dla Ciebie