Ewa Wachowicz przerabia wczorajsze ziemniaki na pyszne danie. Nic się nie marnuje

Drogie składniki nie zawsze są gwarancją kulinarnego sukcesu, a wykorzystywanie resztek się po prostu opłaca. Ewa Wachowicz też nic nie lubi wyrzucać i zachęca do przygotowania pysznej sałatki.

Ewa Wachowicz bez drogich składników robi pyszną sałatkęEwa Wachowicz bez drogich składników robi pyszną sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Co nam najczęściej zostaje z obiadu? Wielu z nas na pewno wymieni ziemniak. Z reguły gotujemy ich po prostu zbyt dużo. Ewa Wachowicz ma przepis na pyszną sałatkę, do której można je wykorzystać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Co dołożyć do sałatki ziemniaczanej

Sałatki ziemniaczane to specjalność kuchni niemieckiej. Ugotowane kartofle wystarczy połączyć z ogórkami, jajkami i świeżym koperkiem, by powstała pyszna przystawka. Świetnie pasuje ona do dań z grilla czy jako dodatek do wędlin. Kiedy planujemy jej przygotowanie, specjalnie gotujemy ziemniaki. Jednak Ewa Wachowicz udowadnia, że do prostej sałatki ziemniaczanej warto też używać warzyw, które zostały z obiadu. Może nie zawsze da się je pokroić w idealną kosteczkę, jak te specjalnie przygotowane, ale w smaku będą takie same. Ekspertka podpowiada, z czym je połączyć, by sałatka smakowała wyśmienicie.

Podkręć smak sałatki

Przepis na pyszną sałatkę? Wystarczy do ziemniaków z wczorajszego obiadu dołożyć kilka składników, które na pewno masz w lodówce. Pierwszy na pewno cię nie zaskoczy. To jajka, które trzeba ugotować na twardo, czyli klasyczny dodatek, znany z wielu przepisów na sałatkę ziemniaczaną. Drugi to marynowane pieczarki, który podkręci smak. Ziemniaki i jajka są dość mdłe, więc bardziej wyraziste grzyby świetnie pasują do kompozycji. Tyle wystarczy według Ewy Wachowicz, by przygotować szybką sałatkę. Doprawia ją musztardą, jogurtem i majonezem. Istotny jest też zielony akcent, w tej roli świetnie sprawdzi się natka pietruszki.

Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Składniki:

  • kilka ziemniaków ugotowanych,
  • kilka jajek na twardo,
  • pieczarki marynowane do smaku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i jajka pokrój w grubą kostkę, pieczarki w grube plastry (jeśli są małe, możesz zostawić je w całości). Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  2. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, a potem przypraw solą i pieprzem.
  3. Przygotowane składniki wymieszaj z sosem. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują