Ewa Wachowicz przerabia wczorajsze ziemniaki na pyszne danie. Nic się nie marnuje

Drogie składniki nie zawsze są gwarancją kulinarnego sukcesu, a wykorzystywanie resztek się po prostu opłaca. Ewa Wachowicz też nic nie lubi wyrzucać i zachęca do przygotowania pysznej sałatki.

Ewa Wachowicz bez drogich składników robi pyszną sałatkęEwa Wachowicz bez drogich składników robi pyszną sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Co nam najczęściej zostaje z obiadu? Wielu z nas na pewno wymieni ziemniak. Z reguły gotujemy ich po prostu zbyt dużo. Ewa Wachowicz ma przepis na pyszną sałatkę, do której można je wykorzystać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Co dołożyć do sałatki ziemniaczanej

Sałatki ziemniaczane to specjalność kuchni niemieckiej. Ugotowane kartofle wystarczy połączyć z ogórkami, jajkami i świeżym koperkiem, by powstała pyszna przystawka. Świetnie pasuje ona do dań z grilla czy jako dodatek do wędlin. Kiedy planujemy jej przygotowanie, specjalnie gotujemy ziemniaki. Jednak Ewa Wachowicz udowadnia, że do prostej sałatki ziemniaczanej warto też używać warzyw, które zostały z obiadu. Może nie zawsze da się je pokroić w idealną kosteczkę, jak te specjalnie przygotowane, ale w smaku będą takie same. Ekspertka podpowiada, z czym je połączyć, by sałatka smakowała wyśmienicie.

Podkręć smak sałatki

Przepis na pyszną sałatkę? Wystarczy do ziemniaków z wczorajszego obiadu dołożyć kilka składników, które na pewno masz w lodówce. Pierwszy na pewno cię nie zaskoczy. To jajka, które trzeba ugotować na twardo, czyli klasyczny dodatek, znany z wielu przepisów na sałatkę ziemniaczaną. Drugi to marynowane pieczarki, który podkręci smak. Ziemniaki i jajka są dość mdłe, więc bardziej wyraziste grzyby świetnie pasują do kompozycji. Tyle wystarczy według Ewy Wachowicz, by przygotować szybką sałatkę. Doprawia ją musztardą, jogurtem i majonezem. Istotny jest też zielony akcent, w tej roli świetnie sprawdzi się natka pietruszki.

Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Składniki:

  • kilka ziemniaków ugotowanych,
  • kilka jajek na twardo,
  • pieczarki marynowane do smaku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i jajka pokrój w grubą kostkę, pieczarki w grube plastry (jeśli są małe, możesz zostawić je w całości). Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  2. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, a potem przypraw solą i pieprzem.
  3. Przygotowane składniki wymieszaj z sosem. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯