PrzepisProste przepisyEwa Wachowicz przerabia wczorajsze ziemniaki na pyszne danie. Nic się nie marnuje

Ewa Wachowicz przerabia wczorajsze ziemniaki na pyszne danie. Nic się nie marnuje

Drogie składniki nie zawsze są gwarancją kulinarnego sukcesu, a wykorzystywanie resztek się po prostu opłaca. Ewa Wachowicz też nic nie lubi wyrzucać i zachęca do przygotowania pysznej sałatki.

Ewa Wachowicz bez drogich składników robi pyszną sałatkę
Ewa Wachowicz bez drogich składników robi pyszną sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co nam najczęściej zostaje z obiadu? Wielu z nas na pewno wymieni ziemniak. Z reguły gotujemy ich po prostu zbyt dużo. Ewa Wachowicz ma przepis na pyszną sałatkę, do której można je wykorzystać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Co dołożyć do sałatki ziemniaczanej

Sałatki ziemniaczane to specjalność kuchni niemieckiej. Ugotowane kartofle wystarczy połączyć z ogórkami, jajkami i świeżym koperkiem, by powstała pyszna przystawka. Świetnie pasuje ona do dań z grilla czy jako dodatek do wędlin. Kiedy planujemy jej przygotowanie, specjalnie gotujemy ziemniaki. Jednak Ewa Wachowicz udowadnia, że do prostej sałatki ziemniaczanej warto też używać warzyw, które zostały z obiadu. Może nie zawsze da się je pokroić w idealną kosteczkę, jak te specjalnie przygotowane, ale w smaku będą takie same. Ekspertka podpowiada, z czym je połączyć, by sałatka smakowała wyśmienicie.

Podkręć smak sałatki

Przepis na pyszną sałatkę? Wystarczy do ziemniaków z wczorajszego obiadu dołożyć kilka składników, które na pewno masz w lodówce. Pierwszy na pewno cię nie zaskoczy. To jajka, które trzeba ugotować na twardo, czyli klasyczny dodatek, znany z wielu przepisów na sałatkę ziemniaczaną. Drugi to marynowane pieczarki, który podkręci smak. Ziemniaki i jajka są dość mdłe, więc bardziej wyraziste grzyby świetnie pasują do kompozycji. Tyle wystarczy według Ewy Wachowicz, by przygotować szybką sałatkę. Doprawia ją musztardą, jogurtem i majonezem. Istotny jest też zielony akcent, w tej roli świetnie sprawdzi się natka pietruszki.

Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Składniki:

  • kilka ziemniaków ugotowanych,
  • kilka jajek na twardo,
  • pieczarki marynowane do smaku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i jajka pokrój w grubą kostkę, pieczarki w grube plastry (jeśli są małe, możesz zostawić je w całości). Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  2. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, a potem przypraw solą i pieprzem.
  3. Przygotowane składniki wymieszaj z sosem. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
sałatkasałatka ziemniaczanaewa wachowicz

Wybrane dla Ciebie