Ewa Wachowicz przerabia wczorajsze ziemniaki na pyszne danie. Nic się nie marnuje
Drogie składniki nie zawsze są gwarancją kulinarnego sukcesu, a wykorzystywanie resztek się po prostu opłaca. Ewa Wachowicz też nic nie lubi wyrzucać i zachęca do przygotowania pysznej sałatki.
Co nam najczęściej zostaje z obiadu? Wielu z nas na pewno wymieni ziemniak. Z reguły gotujemy ich po prostu zbyt dużo. Ewa Wachowicz ma przepis na pyszną sałatkę, do której można je wykorzystać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Co dołożyć do sałatki ziemniaczanej
Sałatki ziemniaczane to specjalność kuchni niemieckiej. Ugotowane kartofle wystarczy połączyć z ogórkami, jajkami i świeżym koperkiem, by powstała pyszna przystawka. Świetnie pasuje ona do dań z grilla czy jako dodatek do wędlin. Kiedy planujemy jej przygotowanie, specjalnie gotujemy ziemniaki. Jednak Ewa Wachowicz udowadnia, że do prostej sałatki ziemniaczanej warto też używać warzyw, które zostały z obiadu. Może nie zawsze da się je pokroić w idealną kosteczkę, jak te specjalnie przygotowane, ale w smaku będą takie same. Ekspertka podpowiada, z czym je połączyć, by sałatka smakowała wyśmienicie.
Podkręć smak sałatki
Przepis na pyszną sałatkę? Wystarczy do ziemniaków z wczorajszego obiadu dołożyć kilka składników, które na pewno masz w lodówce. Pierwszy na pewno cię nie zaskoczy. To jajka, które trzeba ugotować na twardo, czyli klasyczny dodatek, znany z wielu przepisów na sałatkę ziemniaczaną. Drugi to marynowane pieczarki, który podkręci smak. Ziemniaki i jajka są dość mdłe, więc bardziej wyraziste grzyby świetnie pasują do kompozycji. Tyle wystarczy według Ewy Wachowicz, by przygotować szybką sałatkę. Doprawia ją musztardą, jogurtem i majonezem. Istotny jest też zielony akcent, w tej roli świetnie sprawdzi się natka pietruszki.
Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz
Składniki:
- kilka ziemniaków ugotowanych,
- kilka jajek na twardo,
- pieczarki marynowane do smaku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka gałązek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i jajka pokrój w grubą kostkę, pieczarki w grube plastry (jeśli są małe, możesz zostawić je w całości). Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, a potem przypraw solą i pieprzem.
- Przygotowane składniki wymieszaj z sosem. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.