Ewa Wachowicz przerabia wczorajsze ziemniaki na pyszne danie. Nic się nie marnuje

Drogie składniki nie zawsze są gwarancją kulinarnego sukcesu, a wykorzystywanie resztek się po prostu opłaca. Ewa Wachowicz też nic nie lubi wyrzucać i zachęca do przygotowania pysznej sałatki.

Ewa Wachowicz bez drogich składników robi pyszną sałatkęEwa Wachowicz bez drogich składników robi pyszną sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Co nam najczęściej zostaje z obiadu? Wielu z nas na pewno wymieni ziemniak. Z reguły gotujemy ich po prostu zbyt dużo. Ewa Wachowicz ma przepis na pyszną sałatkę, do której można je wykorzystać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Co dołożyć do sałatki ziemniaczanej

Sałatki ziemniaczane to specjalność kuchni niemieckiej. Ugotowane kartofle wystarczy połączyć z ogórkami, jajkami i świeżym koperkiem, by powstała pyszna przystawka. Świetnie pasuje ona do dań z grilla czy jako dodatek do wędlin. Kiedy planujemy jej przygotowanie, specjalnie gotujemy ziemniaki. Jednak Ewa Wachowicz udowadnia, że do prostej sałatki ziemniaczanej warto też używać warzyw, które zostały z obiadu. Może nie zawsze da się je pokroić w idealną kosteczkę, jak te specjalnie przygotowane, ale w smaku będą takie same. Ekspertka podpowiada, z czym je połączyć, by sałatka smakowała wyśmienicie.

Podkręć smak sałatki

Przepis na pyszną sałatkę? Wystarczy do ziemniaków z wczorajszego obiadu dołożyć kilka składników, które na pewno masz w lodówce. Pierwszy na pewno cię nie zaskoczy. To jajka, które trzeba ugotować na twardo, czyli klasyczny dodatek, znany z wielu przepisów na sałatkę ziemniaczaną. Drugi to marynowane pieczarki, który podkręci smak. Ziemniaki i jajka są dość mdłe, więc bardziej wyraziste grzyby świetnie pasują do kompozycji. Tyle wystarczy według Ewy Wachowicz, by przygotować szybką sałatkę. Doprawia ją musztardą, jogurtem i majonezem. Istotny jest też zielony akcent, w tej roli świetnie sprawdzi się natka pietruszki.

Sałatka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Składniki:

  • kilka ziemniaków ugotowanych,
  • kilka jajek na twardo,
  • pieczarki marynowane do smaku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i jajka pokrój w grubą kostkę, pieczarki w grube plastry (jeśli są małe, możesz zostawić je w całości). Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  2. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą, a potem przypraw solą i pieprzem.
  3. Przygotowane składniki wymieszaj z sosem. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości