Kiedy kupujesz musztardę, zwróć na to uwagę. Skład ma ogromne znaczenie

Musztarda to jeden z najpopularniejszych dodatków na świecie. I bardzo dobrze, że utrzymuje się w czołówce, bo jest znacznie zdrowsza niż nowoczesne gotowe sosy czy dressingi. Znana jest od starożytności i jej główny składnik jest niezmienny.

Zanim kupisz, zwróć uwagę na skład musztardyZanim kupisz, zwróć uwagę na skład musztardy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexander
Dorota Gepert

Musztarda to niezastąpiony dodatek do dań z grilla, jest też idealna do parówek, wędlin, kanapek oraz tatara. Potrzebujemy jej także do sosu winegret, który pasuje do wielu sałatek. Oprócz wyjątkowego smaku musztarda może poszczycić się też walorami zdrowotnymi. Zawdzięcza je ziarnom gorczycy. Oprócz nich powinna zawierać jeszcze tylko kilka innych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Król Imprezy smakuje każdemu. W sam raz na sylwestra

Cenna gorczyca

Główny składnik musztardy to gorczyca. Jest ona ceniona za liczne korzyści zdrowotne. Ziarna gorczycy wspierają układ trawienny oraz mogą wpływać korzystnie na metabolizm. Zawiera również witaminę E, która wspiera zdrowie skóry i działanie układu odpornościowego. Gorczyca ma też działanie lekko przeczyszczające, dlatego może zapobiegać zaparciom, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Można nawet stwierdzić, że ten dodatek w przeciwieństwie do wielu innych, wspiera funkcjonowanie wątroby i trzustki.

Krótki skład jest ważny

Kiedy kupujesz kolejny słoiczek musztardy, zwróć uwagę na jej skład. Ostatnio pojawiło się mnóstwo jej rodzajów, często zawierają dodatki smakowe. To sprawia, że producenci zaczęli dodawać do niej więcej konserwantów. Skład musztardy powinien być jak najprostszy. Dobre produkty bazują jedynie na naturalnych składnikach. Nie może w nich oczywiście zabraknąć gorczycy, a pozostałe składniki to woda, ocet, sól i przyprawy. Lepiej odstawić musztardy z konserwantami, sztucznymi barwnikami; niewskazany jest też cukier.

Zwróć uwagę na ten składnik

W porównaniu z innymi sosami, musztarda nie musi zawierać cukru, dzięki temu jest dobrym wyborem dla osób, które muszą go ograniczać. To produkt niskokaloryczny. Jej łyżeczka to tylko 5 kcal. Jednak inaczej to już wygląda, gdy zdecydujesz się na musztardę z dodatkiem miodu, cukru czy słodzików.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej