PrzepisDietaMożesz czerpać więcej witamin i minerałów z posiłków. Poznaj te triki

Możesz czerpać więcej witamin i minerałów z posiłków. Poznaj te triki

Niektóre produkty są wprost dla siebie stworzone. W duecie ich moc odżywcza jest jeszcze większa. Dzięki temu dostarczamy sobie więcej witamin i minerałów. Dlatego warto wiedzieć, co z czym łączyć, by po prostu być w lepszej kondycji i mniej chorować. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka zestawień, które łatwo wykorzystać przy przygotowywaniu codziennych posiłków. To znacznie korzystniejsze niż łykanie suplementów.

Podpowiadamy, jak łączyć produkty, by były jeszcze bardziej odżywcze.
Podpowiadamy, jak łączyć produkty, by były jeszcze bardziej odżywcze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak znaleźć najlepsze pary żywieniowe? Mamy kilka podpowiedzi. Te produkty jedzone razem mają jeszcze większą moc odżywczą. Dotyczą one popularnych składników diety, nie będzie żadnych problemów z ich kupieniem czy włączeniem do posiłków. Co ciekawe, te triki dotyczą dań, które latem jemy naprawdę często.

Coś tłustego do sałaty

Latem sałaty jemy wyjątkowo często, bo to świetna baza lekkiego posiłku. Ich liście zawierają mnóstwo witamin, tylko nie zawsze nasz organizm może z nich skorzystać. Cztery z nich, czyli A,D, E i K, rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach. Jeśli więc nie połączysz sałaty z tłuszczem, nie zostaną wchłonięte w przewodzie pokarmowym. Z reguły też tak to robimy, bo olej czy oliwa wykorzystywane są do sosów, czy po prostu skropienia warzyw. Dobrym pomysłem są także orzechy, zawierające zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Idealne będą orzechy włoskie, które wcześniej warto podprażyć na patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Żelazo lubi witaminę C

Chcesz wzbogacić swoją dietę w żelazo? Niekoniecznie musisz jeść więcej mięsa. Wystarczy, że postawisz na natkę pietruszki, która jest bogata w ten minerał. Dodatkowo, gdy połączysz ją z owocami, które zawierają witaminę C, żelazo wchłonie się lepiej i szybciej. Jak połączyć te dwa produkty? Sposób jest bardzo prosty. Wystarczy przygotować koktajl, w którym połączysz natkę pietruszki z jabłkami, pomarańczą czy cytryną. Taki koktajl to świetny pomysł na drugie śniadanie.

Kiedy kawa pomaga

Pijesz codziennie kawę do śniadania i nie martwisz się o wapń? Niestety, kawa, która spożywana jest podczas posiłku, utrudnia przyswajanie substancji odżywczych. Stoją za tym szczawiany, substancje antyodżywcze, które często wiążą się właśnie z wapniem. Inaczej sytuacja wygląda, gdy wypijesz kawę co najmniej godzinę po posiłku. Wtedy ten napój będzie dobrym źródłem antyoksydantów. A gdy jeszcze dodasz do niej mleko, twoja dieta wzbogaci się o wapń. Możesz też wybrać napój roślinny, tylko sprawdź, czy w jego składzie jest wapń.

Owsianka jeszcze zdrowsza

Owsianka jest bardzo zdrowa i odżywcza. Jej działanie można jednak jeszcze "podkręcić". Wystarczy dołożyć do niej płatki amarantusa. Razem stworzą posiłek bogaty w aminokwasy. Są one budulcem białka, ale też mają dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wątroby czy układu nerwowego. Mają także znaczenie dla właściwego wzrostu organizmu. Dobrym pomysłem jest też dorzucenie do owsianki świeżych owoców. Zawarta w nich witamina C sprawi, że minerały zawarte w owsiance, takie jak żelazo, magnez czy potas lepiej się wchłoną.

Potrzebne moczenie

Nasiona roślin strączkowych to świetne źródło białka. Jednak spory procent białek stanowią lektyny, które spożywane w namiarze, utrudniają przyswajanie wapnia i magnezu. W prosty sposób można sobie z tym poradzić, wystarczy nasiona roślin strączkowych (fasoli, groszku, ciecierzycy, soczewicy) moczyć w wodzie, a dopiero potem je ugotować. Takie ich przygotowanie sprawi, że nie będzie blokowane przyswajanie wapnia, żelaza, magnezu. Dobrze jest też strączki łączyć z pomidorem czy papryką. Te warzywa zawierają witaminę C, która także ułatwia wchłanianie minerałów.

Więcej wapnia

Śledź w śmietanie to pyszne połączenie, jednak dla dietetyków nie tylko to ma znaczenie. Po prostu ryby warto łączyć z produktami mlecznymi, szczególnie śmietaną czy serami. W towarzystwie witaminy D wapń lepiej się wchłonie i wzmocni kości. Witaminę D w dużych ilościach znajdziesz właśnie w rybach, ale także w oleju lnianym.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
witaminyminerałydieta

Wybrane dla Ciebie