To wcale nie kawa wypłukuje magnez z organizmu. Winne są inne produkty
Kawa na śniadanie, potem kolejna w pracy, następna po obiedzie. Kilka filiżanek z pewnością w ciągu dnia naliczysz. Obawiasz się, że przez to tracisz magnez? Nic bardziej mylnego. Do kawy przylgnęła taka łatka, a jest całkiem spora grupa produktów, które ponoszą winę za wypłukiwanie magnezu. Wśród nich nie ma małej czarnej.
10.06.2024 18:18
Zmęczenie, problemy ze snem, drżenie mięśni, bóle głowy to częste objawy braku magnezu w organizmie. O jego niedobory często niesłusznie oskarżamy kawę, tymczasem nie ma ona z tym tak wiele wspólnego.
Czy kawa wypłukuje magnez?
Kawa zawiera kofeinę i dzięki niej ma właściwości, za które tak cenimy ten napój. Jednak kofeina sprawia też, że po wypiciu małej czarnej częściej chodzimy do toalety, ma bowiem właściwości moczopędne. Dlatego też zaczęto obwiniać ją o utratę magnezu. Jednak tu zależność jest bardziej złożona. Owszem, kawa wypłukuje magnez, ale sama go też zawiera. Gdy wypijamy 2- 3 filiżanki kawy, dostarczamy sobie ok. 300 mg kofeiny, co się wiąże się ze stratą zaledwie 4 mg magnezu. To ułamek dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Potrzebujemy go 25 g dziennie, by dobrze funkcjonować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lista oskarżonych
To, że przez kawę mamy mniej magnezu jest mitem. Na co więc trzeba w swojej diecie zwrócić uwagę, by go nie tracić tego cennego pierwiastka? Na pierwszym miejscu są słodkie napoje gazowane. Zdarza się, że sięgamy po nie zwłaszcza w czasie upałów, bo wydaje się nam, że dobrze gaszą pragnienie. Oprócz wielu minusów, zawierają one fosforany, które wiążą się z magnezem w przewodzie pokarmowym, a następnie są wydalane z moczem. Dlatego jeśli nawet dbasz o zdrową dietę, a jednak często pozwalasz sobie na takie napoje, poziom magnezu w organizmie bardzo się obniża.
Alkohol także powoduje utratę magnezu z organizmu. Nie tylko zaburza on prawidłowe wchłanianie tego pierwiastka, ale także zwiększa jego zużycie. Dlatego po imprezie z procentami warto wypić elektrolity.
Do tej listy trzeba też dodać słodycze. W większości z nich znajduje się cukier rafinowany, z którego w trakcie produkcji całkowicie usuwa się melasę. W ten sposób pozbawia się go magnezu. Przyczynia się on też do jego wypłukiwania. Podczas trawienia słodyczy tracimy cenne składniki, a organizm nic nie zyskuje.