Idealny deser na lato, który orzeźwia i dodaje energii. Dorośli go uwielbiają

W upalne dni kawa mrożona sprawdza się najlepiej. To pyszny deser i napój pobudzający w jednym, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. W dodatku smakuje lepiej niż z kawiarni, chociaż kosztuje zdecydowanie mniej.

Kawowy deser robi furorę w lecieKawowy deser robi furorę w lecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | asife
Dorota Gepert

Kawa mrożona ma zwolenników na całym świecie. Bardzo znana jest grecka wersja tego napoju z pokaźną ilością pianki. Grecy sączą swoją frappe zarówno w mieście, jak i na plaży. Możemy brać z nich przykład.

Być jak barista

Kawa mrożona pomoże przetrwać upalny dzień. Zwolenników tego czarnego, aromatycznego napoju raczej nie trzeba do tego przekonywać. Jednak nawet ci, którzy na co dzień nie piją kawy, chętnie sięgają po tą na zimno. Żeby ją zrobić w domu, wcale nie potrzebne są umiejętności baristy. Zwłaszcza że kawa mrożona ma wiele wersji i łatwo ją dopasować do swojego gustu. Można poprzestać na tej najprostszej, minimalistycznej i też będzie pysznie. Do jej przygotowania przyda się też blender. Zobacz, o czym pamiętać, by zrobić najlepszą kawę mrożoną w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy są pod wielkim wrażeniem

O tym pamiętaj

  • Grecy robią swoje frappe na kawie rozpuszczalnej, ale zdecydowanie bardziej popularne jest używanie espresso. Dzięki takiej małej czarnej kawa będzie esencjonalna i aromatyczna. Jednak gdy nie masz ekspresu ciśnieniowego, sięgnij po kawę rozpuszczalną lub zaparz mocną kawę w sposób tradycyjny. Sprawdzi się arabica, a także kawy smakowe ze słodkimi nutami, na przykład wanilii, czekolady, kokosa.
  • Jeśli zdecydujesz się na dodatek lodów, wybierz lody śmietankowe. Ich smak najlepiej pasuje do kawy. Gdy zdecydujesz się na gotowe lody ze sklepu, wybieraj takie, które w składzie mają dużo śmietanki. To ona ma wpływ na ich smak.
  • Do kawy mrożonej możesz wykorzystać mleko lub napój roślinny, na przykład migdałowy czy owsiany.
  • W kawiarniach kawa mrożona często serwowana jest z syropami. W domu też można ich używać, ale to zawsze dodatkowe kalorie. A już lody i bita śmietana mają ich sporo.
  • Bita śmietana często pojawia się na wierzchu deseru. Do jej przygotowania potrzebujesz śmietanki 30 proc. tłuszczu. Powinna być dobrze schłodzona.

Przepis na kawę mrożoną

Składniki:

  • 40 ml ulubionej kawy,
  • 80 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 2 gałki lodów śmietankowych,
  • 3 kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia.
  2. Do kielicha blendera wlej mleko lub napój oraz zimną kawę. Dodaj jedną kulkę lodów waniliowych i 3 kostki lodu. Zmiksuj.
  3. Napój przelej do wysokiej szklanki. Możesz dodać kolejną kulkę lodów, a na wierzch niewielką ilość z bitej śmietany.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby