PrzepisNapojeIdealny deser na lato, który orzeźwia i dodaje energii. Dorośli go uwielbiają

Idealny deser na lato, który orzeźwia i dodaje energii. Dorośli go uwielbiają

Kawowy deser robi furorę w lecie
Kawowy deser robi furorę w lecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | asife

26.05.2024 13:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W upalne dni kawa mrożona sprawdza się najlepiej. To pyszny deser i napój pobudzający w jednym, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. W dodatku smakuje lepiej niż z kawiarni, chociaż kosztuje zdecydowanie mniej.

Kawa mrożona ma zwolenników na całym świecie. Bardzo znana jest grecka wersja tego napoju z pokaźną ilością pianki. Grecy sączą swoją frappe zarówno w mieście, jak i na plaży. Możemy brać z nich przykład.

Być jak barista

Kawa mrożona pomoże przetrwać upalny dzień. Zwolenników tego czarnego, aromatycznego napoju raczej nie trzeba do tego przekonywać. Jednak nawet ci, którzy na co dzień nie piją kawy, chętnie sięgają po tą na zimno. Żeby ją zrobić w domu, wcale nie potrzebne są umiejętności baristy. Zwłaszcza że kawa mrożona ma wiele wersji i łatwo ją dopasować do swojego gustu. Można poprzestać na tej najprostszej, minimalistycznej i też będzie pysznie. Do jej przygotowania przyda się też blender. Zobacz, o czym pamiętać, by zrobić najlepszą kawę mrożoną w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

O tym pamiętaj

  • Grecy robią swoje frappe na kawie rozpuszczalnej, ale zdecydowanie bardziej popularne jest używanie espresso. Dzięki takiej małej czarnej kawa będzie esencjonalna i aromatyczna. Jednak gdy nie masz ekspresu ciśnieniowego, sięgnij po kawę rozpuszczalną lub zaparz mocną kawę w sposób tradycyjny. Sprawdzi się arabica, a także kawy smakowe ze słodkimi nutami, na przykład wanilii, czekolady, kokosa.
  • Jeśli zdecydujesz się na dodatek lodów, wybierz lody śmietankowe. Ich smak najlepiej pasuje do kawy. Gdy zdecydujesz się na gotowe lody ze sklepu, wybieraj takie, które w składzie mają dużo śmietanki. To ona ma wpływ na ich smak.
  • Do kawy mrożonej możesz wykorzystać mleko lub napój roślinny, na przykład migdałowy czy owsiany.
  • W kawiarniach kawa mrożona często serwowana jest z syropami. W domu też można ich używać, ale to zawsze dodatkowe kalorie. A już lody i bita śmietana mają ich sporo.
  • Bita śmietana często pojawia się na wierzchu deseru. Do jej przygotowania potrzebujesz śmietanki 30 proc. tłuszczu. Powinna być dobrze schłodzona.

Przepis na kawę mrożoną

Składniki:

  • 40 ml ulubionej kawy,
  • 80 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 2 gałki lodów śmietankowych,
  • 3 kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia.
  2. Do kielicha blendera wlej mleko lub napój oraz zimną kawę. Dodaj jedną kulkę lodów waniliowych i 3 kostki lodu. Zmiksuj.
  3. Napój przelej do wysokiej szklanki. Możesz dodać kolejną kulkę lodów, a na wierzch niewielką ilość z bitej śmietany.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także