PrzepisDeseryCiasto cytrynowe zrobisz bez włączania piekarnika. Jest pyszne i dziecinnie proste

Ciasto cytrynowe zrobisz bez włączania piekarnika. Jest pyszne i dziecinnie proste

Ciasto cytrynowe z serową wkładką jest idealne na lato
Ciasto cytrynowe z serową wkładką jest idealne na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Green Creator

25.05.2024 17:02, aktual.: 25.05.2024 17:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cytrusowe desery są moją słabością. Często piekę sernik z dużą ilości soku z cytryny, ale gdy tylko dni robią się coraz cieplejsze, zapominam o piekarniku. Cytrynowy sernik w wersji bez pieczenia to mój letni hit! Jest lekki i orzeźwiający.

W tym deserze połączenie kruchego spodu z herbatników z cytrynową masą z mlecznym posmakiem jest wprost idealne. Jego zwieńczeniem jest krem w typie lemon card. Taki sernik na zimno smakuje wyśmienicie.

Orzeźwiający smak

Do serników na zimno nadaje się większość owoców, ale cytryny są szczególne. Mają mocno orzeźwiający smak i nie są słodkie. Dlatego to dobry wybór dla wszystkich, którzy lubią przełamanie lekko kwaskowatą nutą. Takie "słodkości" kochają Włosi. Przepis na ten sernik podpatrzyłam na kanale Cakeshere. Został przygotowany tam bez użycia miksera, wszystko jest do wymieszania większą łyżką silikonową i trzepaczką. Blender przydaje się tylko do kruszenia ciasteczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez grudek

Do deserów warto wybierać cytryny jak najlepszej jakości. Na skórce nie powinno być plam ani śladów uszkodzeń. Przed użyciem trzeba je wyszorować i sparzyć, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. O czym jeszcze warto pamiętać podczas przygotowywania tego sernika na zimno:

  • Śmietanka kremówka, potrzebna do przygotowania masy, powinna być dobrze schłodzona. Inaczej będzie trudno ją ubić.
  • Spód do ciasta możesz zrobić na bazie kruchych ciastek (pszennych, owsianych lub razowych). Równie dobrze sernik cytrynowy smakuje na herbatnikach.
  • Jeśli masz małe doświadczenie z żelatyną, możesz sięgnąć po tą w listkach. Jest łatwiejsza w użyciu, rozpuszcza się, nie pozostawiając żadnych grudek.
  • Krem cytrynowy, który jest na wierzchu serniku, przetrzyj przez sito — będzie gładki i aksamitny.

Ciasto cytrynowe — przepis na letni sernik na zimno

Składniki:

Na spód:

  • 100 g ciastek,
  • 4 łyżki masła.

Na masę:

  • 200 g sera z wiaderka (jak na sernik),
  • 60 g cukru,
  • 5 g żelatyny w listkach,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • sok z cytryny,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki cukru.

Do dekoracji:

  • 50 g serka mascarpone,
  • 50 g śmietany kremówki,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokruszenia ciasteczek w blenderze, potem dodaj do nich roztopione masło. Wymieszaj i przełóż do tortownicy. Ugnieć i wstaw do lodówki na 40 minut.
  2. Następnie połącz 3 g żelatyny z wodą, wymieszaj i odstaw. Do sera dodaj 60 g cukru, dokładnie wymieszaj.
  3. Do drugiej miski wlej śmietanę, ubij ją i dodaj do serowej masy. Następnie dodaj żelatynę i połowę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód, który chłodził się w lodówce. Przykryj folią spożywczą i wstaw ponownie do lodówki na 2 godziny.
  4. W tym czasie połącz pozostałe 2 g żelatyny z wodą, a do garnka wbij jajko, wsyp 4 łyżki cukru i wymieszaj. Dodaj 4 łyżki masła, wlej sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu. Powinien powstać dość gęsty krem.
  5. Krem cytrynowy rozprowadź na masie serowej, która już się schłodziła w tortownicy. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  6. Do miski włóż serek mascarpone, wsyp cukier, wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już można wyjąć z lodówki, kremem mascarpone udekoruj wierzch deseru.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także