Kultowe ciasto podkręciłam wiśniami. Szwagierka z wrażenia prawie spadła z krzesła
Wuzetka to jedno z ciast, które gości w naszych domach od wielu lat - każda szanująca się cukiernia w czasach PRL musiała mieć je w swojej witrynce. Kiedy zaczyna się sezon owocowy, sięgam po zmodyfikowany przepis. Wiśnie świetnie przełamią smak słodkiego ciasta.
08.05.2024 15:11
Delikatny biszkopt kakaowy, puszysta bita śmietany i czekoladowa polewa - to właśnie wuzetka, która zachwyca smakiem od pokoleń. Choć w dzisiejszych czasach wybór deserów jest ogromny, warto sięgnąć po ten klasyk, który wciąż potrafi oczarować. Jeśli dodatkowo podkręcimy go porcją wiśni, to aż ciężko będzie powstrzymać się od wylizania talerzyków w poszukiwaniu okruszków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wuzetka z wiśniami
Nazwa ciasta wzięła się prawdopodobnie od nazwy warszawskiej trasy W-Z. Budowa tej trasy była jedną z największych inwestycji tamtych czasów, a wuzetka miała być słodkim hołdem dla dźwigającej się z gruzów stolicy i robotników, którzy pracowali przy jej budowie. Deser miał być nawet serwowany w kawiarni znajdującej się w pobliżu trasy W-Z.
Wuzetka na stałe wpisała się w historię polskiej kuchni i stała się jednym z ulubionych deserów wielu pokoleń. W wersji z wiśniami smakuje jeszcze lepiej - owoce dodają świeżości i lekkości.
Składniki:
Biszkopt
- 7 jaj,
- 190 g cukru,
- 110 g mąki pszennej,
- 4 czubate łyżki kakao,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem
- 600 ml śmietanki 30 proc.,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 300 g wiśni.
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki śmietanki 30 proc.,
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Do piany dodawaj po łyżce cukier, cały czas miksując masę.
- Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszając masę łyżką.
- Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj partiami do piany.
- Przelej masę do tortownicy i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza.
- Wyjmij z piekarnika i rzuć z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiejszy. Ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Wiśnie wydryluj i przełóż do rondelka.
- Dodaj cukier i podgrzewaj całość, aż owoce puszczą sok.
- Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
- Śmietanę ubij na sztywno.
- Do wiśni dodaj dwie łyżki bitej śmietany i wymieszaj.
- Całość wlej cienką strużką do naczynia z pozostałą ubitą śmietaną, delikatnie mieszając w tym czasie masę.
- Biszkopt podziel na dwie części i ułóż w formie. Nasącz je ponczem - sokiem z wiśni, który został w garnku.
- Wyłóż przygotowany krem i przykryj drugim biszkoptem.
- Czekoladę rozpuść w rondelku wraz ze śmietanką i polej wuzetkę.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu podziel na kawałki. Smacznego!