Kultowe ciasto podkręciłam wiśniami. Szwagierka z wrażenia prawie spadła z krzesła

Wuzetka to jedno z ciast, które gości w naszych domach od wielu lat - każda szanująca się cukiernia w czasach PRL musiała mieć je w swojej witrynce. Kiedy zaczyna się sezon owocowy, sięgam po zmodyfikowany przepis. Wiśnie świetnie przełamią smak słodkiego ciasta.

Wuzetka z wiśniami - PysznościWuzetka z wiśniami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Delikatny biszkopt kakaowy, puszysta bita śmietany i czekoladowa polewa - to właśnie wuzetka, która zachwyca smakiem od pokoleń. Choć w dzisiejszych czasach wybór deserów jest ogromny, warto sięgnąć po ten klasyk, który wciąż potrafi oczarować. Jeśli dodatkowo podkręcimy go porcją wiśni, to aż ciężko będzie powstrzymać się od wylizania talerzyków w poszukiwaniu okruszków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób te mięsne szaszłyki na grilla, a twoi bliscy będą o nich mówić przez kilka miesięcy. Są takie dobre

Wuzetka z wiśniami

Nazwa ciasta wzięła się prawdopodobnie od nazwy warszawskiej trasy W-Z. Budowa tej trasy była jedną z największych inwestycji tamtych czasów, a wuzetka miała być słodkim hołdem dla dźwigającej się z gruzów stolicy i robotników, którzy pracowali przy jej budowie. Deser miał być nawet serwowany w kawiarni znajdującej się w pobliżu trasy W-Z.

Wuzetka
Wuzetka © Adobe Stock

Wuzetka na stałe wpisała się w historię polskiej kuchni i stała się jednym z ulubionych deserów wielu pokoleń. W wersji z wiśniami smakuje jeszcze lepiej - owoce dodają świeżości i lekkości.

Składniki:

Biszkopt

  • 7 jaj,
  • 190 g cukru,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 4 czubate łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem

  • 600 ml śmietanki 30 proc.,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 300 g wiśni.

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc.,

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Do piany dodawaj po łyżce cukier, cały czas miksując masę.
  3. Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszając masę łyżką.
  4. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj partiami do piany.
  5. Przelej masę do tortownicy i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza.
  6. Wyjmij z piekarnika i rzuć z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiejszy. Ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  7. Wiśnie wydryluj i przełóż do rondelka.
  8. Dodaj cukier i podgrzewaj całość, aż owoce puszczą sok.
  9. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  10. Odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
  11. Śmietanę ubij na sztywno.
  12. Do wiśni dodaj dwie łyżki bitej śmietany i wymieszaj.
  13. Całość wlej cienką strużką do naczynia z pozostałą ubitą śmietaną, delikatnie mieszając w tym czasie masę.
  14. Biszkopt podziel na dwie części i ułóż w formie. Nasącz je ponczem - sokiem z wiśni, który został w garnku.
  15. Wyłóż przygotowany krem i przykryj drugim biszkoptem.
  16. Czekoladę rozpuść w rondelku wraz ze śmietanką i polej wuzetkę.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu podziel na kawałki. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku