Babcia Krysia robi najlepszą botwinkę. Sekret tkwi w jednym składniku
Kiedy na rynku wśród nowalijek pojawia się botwinka to znak, że czas odkurzyć przepis babci Krysi i przygotować pyszną, wiosenną zupę. To jeden z najprostszych i przy tym najsmaczniejszych przepisów, który pokochasz od pierwszej łyżki.
23.04.2024 15:30
Chociaż samą botwinkę lubią wszyscy, to ta przygotowana według przepisu babci Krysi jest po prostu najlepsza. Sekret tkwi w jednym niepozornym składniku, który podkręca smak i sprawia, że tradycyjna zupa jest jeszcze pyszniejsza niż kiedykolwiek wcześniej. Obowiązkowo na koniec ląduje w niej kleks śmietany, a na talerzyku obok ziemniaki z koperkiem, który każdy dorzuca do zupy wedle swojego uznania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinka babci Krysi
Botwinka to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdza się na wiosenny obiad. Młode buraczki z liśćmi są bogate w witaminy i minerały, a dodatek jabłka, czosnku i koperku nadaje potrawie niepowtarzalny smak.
Kiedy babcia Krysia gotowała tę zupę, dokładkom nie było końca. Na szczęście spisała przepis, żebym mogła odtwarzać go w swoim domu. Gdy tylko w ręce wpadnie mi piękna, świeża botwinka, od razu zabieram się za gotowanie. Dodatek jabłka świetnie podkręca smak, dodając zupie nieco słodyczy, która przełamuje kwaśną botwinę.
Składniki:
- 2 pęczki młodej botwinki,
- 2-3 marchewki,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- ok. 450 g ziemniaków (najlepiej młodych),
- 2 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1-2 jabłka,
- szczypta pieprzu,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- śmietanka 30 proc., do zabielenia.
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz i pokrój w półplasterki lub kostkę. Botwinkę dokładnie umyj i posiekaj, buraczki pokrój w kostkę.
- Wrzuć warzywa do garnka i zalej bulionem. Dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez około 7 minut.
- Do gotującej się zupy dodaj podsmażone ziemniaki, pokrojone w kostkę jabłko, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
- W miseczce wymieszaj chochlę zupy ze śmietanką. Wlej mieszankę z powrotem do garnka i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podawaj na gorąco, posypaną świeżym koperkiem. Smacznego!