Babcine remedium na ból kolan i stawów. Dziś przegrywa z suplementami z apteki

Wszyscy znamy babciny rosół – aromatyczną zupę, która nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale też koi ból gardła i łagodzi objawy przeziębienia. Okazuje się jednak, że bulion posiada o wiele więcej dobroczynnych właściwości! Jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych cennych dla zdrowia jelit, stawów, a także kondycji skóry, włosów i paznokci.

Babcine remedium na ból kolan i stawów. Dziś przegrywa z suplementami z aptekiBabcine remedium na ból kolan i stawów. Dziś przegrywa z suplementami z apteki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedyś to nasze babcie wiedziały najlepiej, jak dbać o zdrowie i piękną cerę. Dziś, w dobie suplementów diety i kosmetycznych nowinek, wracamy do tradycji, by czerpać z dobrodziejstw, jakie kryją się w naturalnych składnikach. Rosół kolagenowy, choć kojarzony głównie z kuchnią domową, staje się coraz bardziej popularnym elementem zdrowego stylu życia. Oto, jakie korzyści niesie dla zdrowia i urody, oraz jak go przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Bulion jako źródło kolagenu

Jednym z kluczowych składników bulionu jest kolagen – białko będące podstawowym budulcem tkanki łącznej. Wraz z wiekiem jego naturalna produkcja przez organizm maleje, co prowadzi do pogorszenia kondycji skóry, stawów i innych tkanek. Regularne spożywanie bulionu może pomóc uzupełnić niedobory kolagenu i spowolnić procesy starzenia.

Jak przygotować rosół kolagenowy?

Do przygotowania rosołu kolagenowego potrzebujemy:

  • 1,5 kg kości szpikowych (wołowych, cielęcych lub wieprzowych),
  • 1 kg kurzych łapek i skórek,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • czarny pieprz,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • lubczyk.

Sposób przygotowania: Tradycja spotyka nowoczesność

  1. Umyte mięso i warzywa umieść w garnku i zalej zimną wodą.
  2. Dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez minimum 6 godzin.

Bulion nie tylko na stawy

Ale bulion to nie tylko skarbnica kolagenu. Zawiera on również inne cenne składniki odżywcze, takie jak:

  • Aminokwasy, które są budulcem białek i wspomagają regenerację organizmu.
  • Minerały, takie jak wapń, fosfor i potas, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania kości i zębów.
  • Glukozamina i chondroityna, które mają działanie przeciwzapalne i wspomagają kondycję chrząstki.
  • Kwas hialuronowy, który odpowiada za nawilżenie skóry i stawów.

Dzięki temu bulion może mieć pozytywny wpływ nie tylko na stawy, ale też na skórę, włosy, paznokcie i układ pokarmowy.

Wolne gotowanie bulionu pozwala uwolnić cenne aminokwasy i minerały, które stanowią fundament zdrowej diety. Dzięki możliwości gotowania w niskiej temperaturze, jaką daje wolnowar, możemy zapewnić sobie pełnię smaku i wartości odżywczych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa