W Polsce jest prawie nieznany. Chroni przed chorobami jelit i obniża ciśnienie

Topinambur, znany również jako słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, gruszka ziemna czy niemiecka rzepa, to warzywo, które zasługuje na naszą uwagę, mimo że przez wiele lat było zapomniane. Jego bulwy są podobne do małych ziemniaków, a wartości odżywcze czynią go niezwykle cennym składnikiem zdrowej diety.

TopinamburTopinambur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Topinambur to warzywo korzeniowe, które charakteryzuje się orzechowym smakiem i chrupiącą teksturą. Pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie było uprawiane przez Indian z plemienia Topinamboore i stanowiło ważny element ich tradycyjnej diety. W XVII wieku topinambur zyskał popularność w Europie, jednak z biegiem lat został w dużej mierze zapomniany. Mimo to warto przybliżyć jego właściwości i odkryć na nowo to cenne warzywo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mocno zakręcone rurki to ulubiony deser mojej rodziny. U ciebie też się świetnie sprawdzi

Właściwości zdrowotne topinamburu

Topinambur to warzywo o niezwykle bogatym profilu odżywczym. Jest źródłem błonnika, witaminy C, a także witamin z grupy B. Ponadto topinambur dostarcza organizmowi takich minerałów jak żelazo, magnez czy potas. Każdy z tych składników odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Na przykład potas jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, natomiast magnez w połączeniu z witaminami z grupy B wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Topinambur jest warzywem niskokalorycznym, co czyni go doskonałym dodatkiem do zdrowej, zbilansowanej diety. Co więcej, zawiera on inulinę - substancję, która pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Dlatego topinambur może okazać się szczególnie korzystny dla osób zmagających się z cukrzycą lub nadwagą.

Inulina, obecna w topinamburze, pełni również funkcję prebiotyku. Oznacza to, że sprzyja ona rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej, co może przynieść wiele korzyści dla zdrowia układu pokarmowego. Ponadto dzięki wysokiej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności, topinambur może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości. To z kolei prowadzi do zmniejszenia apetytu i wspiera proces utraty wagi.

Topinambur
Topinambur © Pixabay

Jak jeść topinambur? Zastosowanie w kuchni

Topinambur to warzywo niezwykle uniwersalne w kuchni. Można go przygotować na wiele sposobów - jeść na surowo, gotować, piec, dusić czy smażyć. Sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek, a także do przygotowania purée lub chipsów. Co istotne, nie zaleca się obierać bulw, a dokładnie je wyszorować, gdyż to właśnie pod skórką znajduje się najwięcej cennych witamin.

Warto jednak pamiętać, że niektóre osoby mogą doświadczać wzdęć lub problemów trawiennych po spożyciu topinamburu ze względu na zawartość inuliny. Dlatego ważne jest, aby wprowadzać go stopniowo do diety i obserwować reakcję organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej