Domowe chipsy bez grama tłuszczu. Chrupiąca i zdrowa przekąska
Obłędnie chrupiące domowe chipsy przygotujesz bez grama tłuszczu. Kultowa przekąska w zdrowym i tanim wydaniu, którą zjesz bez wyrzutów sumienia
01.11.2022 | aktual.: 16.10.2023 14:17
Przepis na chipsy
Chipsy to jedna z ulubionych słonych przekąsek Polaków. Sklepowe półki aż uginają się pod wyborem tych przysmaków, oferując je w różnych kombinacjach smakowych. Niestety, nie są one zbyt dobrym wyborem- to często puste (i liczne) kalorie oraz duża zawartość tłuszczu.
Jeśli jednak jesteś ogromnym fanem chipsów, to świetną alternatywą jest przygotowanie ich w swoim domu- wyjdzie o wiele taniej niż kupienie ich w sklepie. To również świetny sposób na to, jak wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie. Z naszym przepisem zrobisz je bez grama tłuszczu, dzięki czemu będą o wiele lżejsze i mniej kaloryczne. Potrzebujesz zaledwie kilku minut, żeby stworzyć idealnie chrupiące chipsy.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Domowe chipsy bez tłuszczu
Składniki:
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- 3/4 szkl. wody
Sposób przygotowania
Ugotowane i przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich obraną i pokrojoną na mniejsze części cebulę. Zamień całość w jednolitą masę przy pomocy ręcznego blendera.
Następnie dodaj do masy mąkę kukurydzianą oraz zimną wodę. Dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, żeby dobrze je doprawić- inaczej mogą być mdłe.
Powstałą masę przelej do pojemnika na olej lub rękawa cukierniczego. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i zrób na niej nieduże kropki. Zachowaj między nimi min. 3 cm odstępu.
Następnie przykryj całość drugim arkuszem papieru i dociśnij. Tak przygotowaną blaszkę wstaw do piekarnia rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 7-8 minut.
Gotowe chipsy odklej od papieru do pieczenia i przełóż do miski. I to wszystko, możesz zabrać się za chrupanie.
Smacznego!