Domowe chipsy bez grama tłuszczu. Chrupiąca i zdrowa przekąska

Obłędnie chrupiące domowe chipsy przygotujesz bez grama tłuszczu. Kultowa przekąska w zdrowym i tanim wydaniu, którą zjesz bez wyrzutów sumienia

Domowe chipsy- PysznościDomowe chipsy- Pyszności
Ewa

Przepis na chipsy

Chipsy to jedna z ulubionych słonych przekąsek Polaków. Sklepowe półki aż uginają się pod wyborem tych przysmaków, oferując je w różnych kombinacjach smakowych. Niestety, nie są one zbyt dobrym wyborem- to często puste (i liczne) kalorie oraz duża zawartość tłuszczu.

Jeśli jednak jesteś ogromnym fanem chipsów, to świetną alternatywą jest przygotowanie ich w swoim domu- wyjdzie o wiele taniej niż kupienie ich w sklepie. To również świetny sposób na to, jak wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie. Z naszym przepisem zrobisz je bez grama tłuszczu, dzięki czemu będą o wiele lżejsze i mniej kaloryczne. Potrzebujesz zaledwie kilku minut, żeby stworzyć idealnie chrupiące chipsy.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domowe chipsy bez tłuszczu

Składniki:

      
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 3/4 szkl. wody

Sposób przygotowania

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do nich obraną i pokrojoną na mniejsze części cebulę. Zamień całość w jednolitą masę przy pomocy ręcznego blendera.

Domowe chipsy bez tłuszczu- Pyszności
Domowe chipsy bez tłuszczu- Pyszności

Następnie dodaj do masy mąkę kukurydzianą oraz zimną wodę. Dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, żeby dobrze je doprawić- inaczej mogą być mdłe.

Domowe chipsy bez tłuszczu- Pyszności
Domowe chipsy bez tłuszczu- Pyszności

Powstałą masę przelej do pojemnika na olej lub rękawa cukierniczego. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i zrób na niej nieduże kropki. Zachowaj między nimi min. 3 cm odstępu.

Obrazek
Domowe chipsy bez tłuszczu- Pyszności

Następnie przykryj całość drugim arkuszem papieru i dociśnij. Tak przygotowaną blaszkę wstaw do piekarnia rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 7-8 minut.

Obrazek
Domowe chipsy bez tłuszczu- Pyszności

Gotowe chipsy odklej od papieru do pieczenia i przełóż do miski. I to wszystko, możesz zabrać się za chrupanie.

Smacznego!

Domowe chipsy bez tłuszczu- Pyszności
Domowe chipsy bez tłuszczu- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"