Jeżeli masz ochotę na zdrową i smaczną przekąskę, koniecznie wypróbuj tych chipsów z cukinii!

Większość z nas wie, że chipsy, które kupujemy w sklepach, są bardzo dobre w smaku. Są nieodzownym elementem niemal każdej imprezy. Niestety, mają kilka sporych wad: są niezdrowe i zawierają wiele pustych kalorii.

Obrazek
Pyszności

Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie z nich zrezygnować. Możesz przygotować zdrową i równie smaczną alternatywę popularnych chipsów.

W tym artykule znajdziesz przepis na chipsy z cukinią. Próbowałam ich i naprawdę polecam je każdemu miłośnikowi chipsów!

Składniki:

  1. 1 szt. cukinia
  2. 400 ml mleko
  3. 150 g bułka tarta
  4. 75 g parmezan starty
  5. 1 łyżka oregano
  6. 1 łyżka bazylia
  7. 1 łyżeczka sól
Sposób przygotowania:
1. Pokrój cukinię w cienkie plasterki.
2. Wlej mleko do miski. Następnie dodaj plasterki cukinii, aby mleko dokładnie je pokryło.
3. Do osobnej miski włóż bułkę tartą, starty parmezan, bazylię, oregano oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dokładnie posyp każdy plasterek cukinii powstałą panierką.
4. Pokryte panierką plastry cukinii wyłóż na ruszcie. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 minut.
5. Po 20 minutach wyjmij gotowe chipsy z piekarnika. W zależności od upodobań, podawaj ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯