Jeżeli masz ochotę na zdrową i smaczną przekąskę, koniecznie wypróbuj tych chipsów z cukinii!

Większość z nas wie, że chipsy, które kupujemy w sklepach, są bardzo dobre w smaku. Są nieodzownym elementem niemal każdej imprezy. Niestety, mają kilka sporych wad: są niezdrowe i zawierają wiele pustych kalorii.

Obrazek
Pyszności

Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie z nich zrezygnować. Możesz przygotować zdrową i równie smaczną alternatywę popularnych chipsów.

W tym artykule znajdziesz przepis na chipsy z cukinią. Próbowałam ich i naprawdę polecam je każdemu miłośnikowi chipsów!

Składniki:

  1. 1 szt. cukinia
  2. 400 ml mleko
  3. 150 g bułka tarta
  4. 75 g parmezan starty
  5. 1 łyżka oregano
  6. 1 łyżka bazylia
  7. 1 łyżeczka sól
Sposób przygotowania:
1. Pokrój cukinię w cienkie plasterki.
2. Wlej mleko do miski. Następnie dodaj plasterki cukinii, aby mleko dokładnie je pokryło.
3. Do osobnej miski włóż bułkę tartą, starty parmezan, bazylię, oregano oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dokładnie posyp każdy plasterek cukinii powstałą panierką.
4. Pokryte panierką plastry cukinii wyłóż na ruszcie. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 minut.
5. Po 20 minutach wyjmij gotowe chipsy z piekarnika. W zależności od upodobań, podawaj ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat