Ewa Wachowicz robi obłędne ciasteczka. Nie mają glutenu

Ewa Wachowicz słynie z zamiłowania do pysznych i oryginalnych potraw. Tym razem podzieliła się przepisem na bezglutenowe ciasteczka ryżowe, które zachwycają zarówno smakiem, jak i prostotą wykonania. Te kruche, aromatyczne ciasteczka z pewnością staną się hitem w twoim domu, a goście i rodzina będą prosić o dokładkę.

Ewa Wachowicz robi obłędne ciasteczka. Nie mają glutenuEwa Wachowicz robi obłędne ciasteczka. Nie mają glutenu
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Ewa Wachowicz, znana ze swojego kulinarnego mistrzostwa, udowadnia, że pyszne ciasteczka bez glutenu to nie tylko możliwe, ale również proste zadanie do wykonania. Jej przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią oryginalny smak i prostotę przygotowania. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Oto jak wyczarować te obłędne w smaku słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Przepis na bezglutenowe ciasteczka Ewy Wachowicz

Mimo prostoty wykonania, ciasteczka Ewy Wachowicz prezentują się imponująco i zachwycają smakiem. Ich krucha konsystencja idealnie komponuje się z lekko słodką nutą kleiku ryżowego, aromatem kokosa i słodyczą powideł. Migdały dodają chrupkości i eleganckiego wyglądu.

Składniki:

  • 200 g kleiku ryżowego,
  • 1 kostka masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • konfitura,
  • zblanszowane i obrane migdały.

Wykonanie krok po kroku:

Przygotowanie ciasteczek jest dziecinnie proste. Wystarczy utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i zmiksować. Następnie wsypać kleik ryżowy i wiórki kokosowe, po czym dokładnie wymieszać łopatką. Z masy utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym ciasteczku zrobić wgłębienie. Na koniec nałożyć powidła i migdały. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasteczek możesz dodać inne bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie czy żurawinę.
  • Jeśli nie masz kleiku ryżowego, możesz go zrobić samodzielnie z ryżu i wody.
  • Ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥