Ewa Wachowicz robi obłędne ciasteczka. Nie mają glutenu

Ewa Wachowicz słynie z zamiłowania do pysznych i oryginalnych potraw. Tym razem podzieliła się przepisem na bezglutenowe ciasteczka ryżowe, które zachwycają zarówno smakiem, jak i prostotą wykonania. Te kruche, aromatyczne ciasteczka z pewnością staną się hitem w twoim domu, a goście i rodzina będą prosić o dokładkę.

Ewa Wachowicz robi obłędne ciasteczka. Nie mają glutenuEwa Wachowicz robi obłędne ciasteczka. Nie mają glutenu
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Ewa Wachowicz, znana ze swojego kulinarnego mistrzostwa, udowadnia, że pyszne ciasteczka bez glutenu to nie tylko możliwe, ale również proste zadanie do wykonania. Jej przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią oryginalny smak i prostotę przygotowania. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Oto jak wyczarować te obłędne w smaku słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Przepis na bezglutenowe ciasteczka Ewy Wachowicz

Mimo prostoty wykonania, ciasteczka Ewy Wachowicz prezentują się imponująco i zachwycają smakiem. Ich krucha konsystencja idealnie komponuje się z lekko słodką nutą kleiku ryżowego, aromatem kokosa i słodyczą powideł. Migdały dodają chrupkości i eleganckiego wyglądu.

Składniki:

  • 200 g kleiku ryżowego,
  • 1 kostka masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • konfitura,
  • zblanszowane i obrane migdały.

Wykonanie krok po kroku:

Przygotowanie ciasteczek jest dziecinnie proste. Wystarczy utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i zmiksować. Następnie wsypać kleik ryżowy i wiórki kokosowe, po czym dokładnie wymieszać łopatką. Z masy utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym ciasteczku zrobić wgłębienie. Na koniec nałożyć powidła i migdały. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasteczek możesz dodać inne bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie czy żurawinę.
  • Jeśli nie masz kleiku ryżowego, możesz go zrobić samodzielnie z ryżu i wody.
  • Ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy