Ewa Wachowicz robi obłędne ciasteczka. Nie mają glutenu

Ewa Wachowicz słynie z zamiłowania do pysznych i oryginalnych potraw. Tym razem podzieliła się przepisem na bezglutenowe ciasteczka ryżowe, które zachwycają zarówno smakiem, jak i prostotą wykonania. Te kruche, aromatyczne ciasteczka z pewnością staną się hitem w twoim domu, a goście i rodzina będą prosić o dokładkę.

Ewa Wachowicz robi obłędne ciasteczka. Nie mają glutenuEwa Wachowicz robi obłędne ciasteczka. Nie mają glutenu
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Ewa Wachowicz, znana ze swojego kulinarnego mistrzostwa, udowadnia, że pyszne ciasteczka bez glutenu to nie tylko możliwe, ale również proste zadanie do wykonania. Jej przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią oryginalny smak i prostotę przygotowania. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Oto jak wyczarować te obłędne w smaku słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto ma aż 12 warstw, a pomiędzy nimi czeka na ciebie kremowa niespodzianka

Przepis na bezglutenowe ciasteczka Ewy Wachowicz

Mimo prostoty wykonania, ciasteczka Ewy Wachowicz prezentują się imponująco i zachwycają smakiem. Ich krucha konsystencja idealnie komponuje się z lekko słodką nutą kleiku ryżowego, aromatem kokosa i słodyczą powideł. Migdały dodają chrupkości i eleganckiego wyglądu.

Składniki:

  • 200 g kleiku ryżowego,
  • 1 kostka masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • konfitura,
  • zblanszowane i obrane migdały.

Wykonanie krok po kroku:

Przygotowanie ciasteczek jest dziecinnie proste. Wystarczy utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i zmiksować. Następnie wsypać kleik ryżowy i wiórki kokosowe, po czym dokładnie wymieszać łopatką. Z masy utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdym ciasteczku zrobić wgłębienie. Na koniec nałożyć powidła i migdały. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasteczek możesz dodać inne bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie czy żurawinę.
  • Jeśli nie masz kleiku ryżowego, możesz go zrobić samodzielnie z ryżu i wody.
  • Ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki