Ten sernik zrobisz w 10 minut. Będzie tak puszysty, kremowy i wyrośnięty, że zachwyci wszystkich
Wysoki, puszysty i kremowy. Zrobisz go w 10 minut. Piekłam go już dziesiątki razy, a jeszcze jeszcze nigdy nie opadł ani nie popękał. To jeden z tych przepisów, który zawsze się udaje.
05.05.2024 | aktual.: 05.05.2024 16:35
Imieniny wymagają wyjątkowej oprawy. Na stole musi znaleźć się ciasto. Wbrew pozorom, nie musi być to tort. Sernik wywołuje takie samo poruszenie. Zwłaszcza z tego przepisu. Jest miękki, puszysty i niewiarygodnie wilgotny. Zrobisz go w 10 minut. To jeden z tych niezawodnych przepisów, które zawsze wychodzą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten sernik piekę kilka razy w roku. Nigdy nie pęka
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. W każdym zakątku globu robi się go nieco inaczej. Amerykanie przepadają za płaskim i mazistym sernikiem nowojorskim, podczas gdy Europejczycy wyspecjalizowali się w puszystych sernikach. W internecie znajdziesz tysiące przepisów na sernik, jednak ten wyróżnia się spośród nich — nigdy nie opada i nie pęka. Przetestowałam go dziesiątki razy i nigdy mnie nie zawiódł.
Potrzebujesz tylko kilku prostych składników, które kupisz w każdym sklepie — twarogu sernikowego, jajek i budyniu waniliowego. Nie musisz piec spodu. Wystarczy, że skruszysz ciastka i dodasz do nich odrobinę rozpuszczonego masła, które "scali" spód podczas pieczenia.
Chcesz, żeby sernik wyszedł równy jak stół? Po zakończonym pieczeniu uchyl drzwiczki od piekarnika i zostaw ciasto aż do całkowitego ostygnięcia. Sernik studzony w ten sposób nie będzie miał szansy pęknąć. Pamiętaj też o tym, aby przed przygotowaniem ogrzać ser i jajka do temperatury pokojowej.
Sernik, który zawsze wychodzi — przepis
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 3 duże jajka,
- szklanka cukru,
- 200 g kruchych ciasteczek,
- 50 g masła,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 100 ml kremówki,
- garść świeżych truskawek,
- garść świeżych malin,
- garść borówek.
Przygotowanie:
- Wyciągnij dużą miskę. Wbij do niej jajka i dodaj cukier. Całość ukręć na puszystą masę.
- Dodaj twaróg i budyń. Całość zmiksuj na najniższych obrotach.
- Ciasteczka skrusz za pomocą malaksera lub wałka. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę przesyp na spód formy. Wyrównaj ją łyżką.
- Wlej do formy masę sernikową. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stp.C. Piecz je przez godzinę.
- Po godzinie uchyl delikatnie drzwiczki i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
- W międzyczasie zajmij się polewą. Połam białą czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Dodaj do niej kremówki i dokładnie wymieszaj całość.
- Wyjmij wystudzony sernik i polej go polewą. Udekoruj ciasto świeżymi owocami wedle własnego uznania.