Ten sernik zrobisz w 10 minut. Będzie tak puszysty, kremowy i wyrośnięty, że zachwyci wszystkich

Wysoki, puszysty i kremowy. Zrobisz go w 10 minut. Piekłam go już dziesiątki razy, a jeszcze jeszcze nigdy nie opadł ani nie popękał. To jeden z tych przepisów, który zawsze się udaje.

Sernik z wiaderkaSernik z wiaderka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chaechaebyv

Imieniny wymagają wyjątkowej oprawy. Na stole musi znaleźć się ciasto. Wbrew pozorom, nie musi być to tort. Sernik wywołuje takie samo poruszenie. Zwłaszcza z tego przepisu. Jest miękki, puszysty i niewiarygodnie wilgotny. Zrobisz go w 10 minut. To jeden z tych niezawodnych przepisów, które zawsze wychodzą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ten sernik piekę kilka razy w roku. Nigdy nie pęka

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. W każdym zakątku globu robi się go nieco inaczej. Amerykanie przepadają za płaskim i mazistym sernikiem nowojorskim, podczas gdy Europejczycy wyspecjalizowali się w puszystych sernikach. W internecie znajdziesz tysiące przepisów na sernik, jednak ten wyróżnia się spośród nich — nigdy nie opada i nie pęka. Przetestowałam go dziesiątki razy i nigdy mnie nie zawiódł.

Potrzebujesz tylko kilku prostych składników, które kupisz w każdym sklepie — twarogu sernikowego, jajek i budyniu waniliowego. Nie musisz piec spodu. Wystarczy, że skruszysz ciastka i dodasz do nich odrobinę rozpuszczonego masła, które "scali" spód podczas pieczenia.

Chcesz, żeby sernik wyszedł równy jak stół? Po zakończonym pieczeniu uchyl drzwiczki od piekarnika i zostaw ciasto aż do całkowitego ostygnięcia. Sernik studzony w ten sposób nie będzie miał szansy pęknąć. Pamiętaj też o tym, aby przed przygotowaniem ogrzać ser i jajka do temperatury pokojowej.

Sernik, który zawsze wychodzi — przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 3 duże jajka,
  • szklanka cukru,
  • 200 g kruchych ciasteczek,
  • 50 g masła,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 100 ml kremówki,
  • garść świeżych truskawek,
  • garść świeżych malin,
  • garść borówek.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wbij do niej jajka i dodaj cukier. Całość ukręć na puszystą masę.
  2. Dodaj twaróg i budyń. Całość zmiksuj na najniższych obrotach.
  3. Ciasteczka skrusz za pomocą malaksera lub wałka. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę przesyp na spód formy. Wyrównaj ją łyżką.
  4. Wlej do formy masę sernikową. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stp.C. Piecz je przez godzinę.
  5. Po godzinie uchyl delikatnie drzwiczki i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
  6. W międzyczasie zajmij się polewą. Połam białą czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Dodaj do niej kremówki i dokładnie wymieszaj całość.
  7. Wyjmij wystudzony sernik i polej go polewą. Udekoruj ciasto świeżymi owocami wedle własnego uznania.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯