PrzepisCiastaTen sernik zrobisz w 10 minut. Będzie tak puszysty, kremowy i wyrośnięty, że zachwyci wszystkich

Ten sernik zrobisz w 10 minut. Będzie tak puszysty, kremowy i wyrośnięty, że zachwyci wszystkich

Sernik z wiaderka
Sernik z wiaderka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chaechaebyv
05.05.2024 09:44, aktualizacja: 05.05.2024 16:35

Wysoki, puszysty i kremowy. Zrobisz go w 10 minut. Piekłam go już dziesiątki razy, a jeszcze jeszcze nigdy nie opadł ani nie popękał. To jeden z tych przepisów, który zawsze się udaje.

Imieniny wymagają wyjątkowej oprawy. Na stole musi znaleźć się ciasto. Wbrew pozorom, nie musi być to tort. Sernik wywołuje takie samo poruszenie. Zwłaszcza z tego przepisu. Jest miękki, puszysty i niewiarygodnie wilgotny. Zrobisz go w 10 minut. To jeden z tych niezawodnych przepisów, które zawsze wychodzą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten sernik piekę kilka razy w roku. Nigdy nie pęka

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. W każdym zakątku globu robi się go nieco inaczej. Amerykanie przepadają za płaskim i mazistym sernikiem nowojorskim, podczas gdy Europejczycy wyspecjalizowali się w puszystych sernikach. W internecie znajdziesz tysiące przepisów na sernik, jednak ten wyróżnia się spośród nich — nigdy nie opada i nie pęka. Przetestowałam go dziesiątki razy i nigdy mnie nie zawiódł.

Potrzebujesz tylko kilku prostych składników, które kupisz w każdym sklepie — twarogu sernikowego, jajek i budyniu waniliowego. Nie musisz piec spodu. Wystarczy, że skruszysz ciastka i dodasz do nich odrobinę rozpuszczonego masła, które "scali" spód podczas pieczenia.

Chcesz, żeby sernik wyszedł równy jak stół? Po zakończonym pieczeniu uchyl drzwiczki od piekarnika i zostaw ciasto aż do całkowitego ostygnięcia. Sernik studzony w ten sposób nie będzie miał szansy pęknąć. Pamiętaj też o tym, aby przed przygotowaniem ogrzać ser i jajka do temperatury pokojowej.

Sernik, który zawsze wychodzi — przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 3 duże jajka,
  • szklanka cukru,
  • 200 g kruchych ciasteczek,
  • 50 g masła,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 100 ml kremówki,
  • garść świeżych truskawek,
  • garść świeżych malin,
  • garść borówek.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wbij do niej jajka i dodaj cukier. Całość ukręć na puszystą masę.
  2. Dodaj twaróg i budyń. Całość zmiksuj na najniższych obrotach.
  3. Ciasteczka skrusz za pomocą malaksera lub wałka. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę przesyp na spód formy. Wyrównaj ją łyżką.
  4. Wlej do formy masę sernikową. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stp.C. Piecz je przez godzinę.
  5. Po godzinie uchyl delikatnie drzwiczki i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
  6. W międzyczasie zajmij się polewą. Połam białą czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Dodaj do niej kremówki i dokładnie wymieszaj całość.
  7. Wyjmij wystudzony sernik i polej go polewą. Udekoruj ciasto świeżymi owocami wedle własnego uznania.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także