Chrupiące wafle przełożone pysznym kremem. W PRL każdy się nimi zajadał

Jednym z największych atutów wafli przekładanych jest ich prostota, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają dużo czasu (lub też umiejętności) na przygotowanie skomplikowanych deserów. Szczególnie jeśli mowa o waflach z poniższego przepisu.

Chrupiące wafle jak z PRLChrupiące wafle jak z PRL
Źródło zdjęć: © Pyszności

Wafle przekładane stworzone z kilku andrutów i domowej roboty kakaowej masy były niegdyś cukierniczym hitem. Ten deser, który z czasem zdobył status kultowego, można przyrządzić z praktycznie dowolnych składników. Ale w tej odsłonie - jak z czasów PRL z domieszką nowoczesności - stanie się twoim faworytą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kupiłeś zielone szparagi i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pomysł na szybki obiad prosto z piekarnika już czeka

Wafle przekładane jak z PRL

Przekładane wafle, znane również jako pischingery, to deser o długiej i fascynującej historii. To właśnie Oscar Pischinger był odpowiedzialny za stworzenie tego wyjątkowego dzieła kulinarnej sztuki. Jego popisowym deserem był tort z wafli przekładany kremem czekoladowo-orzechowym i oblany czekoladową polewą. To pierwotna, wręcz kanoniczna wersja pischingera, a powstała ona w latach 80. XIX wieku. Z czasem jednak powstało coraz więcej wariacji na ten temat, w tym słynna wersja z czasów PRL-u, w której to bazą kremu była margaryna, mleko w proszku i gorzkie kakao.

Przekładane wafle nie są więc wynalazkiem PRL-u, ale z pewnością wtedy cieszyły się one dużą popularnością. W wielu domach do dzisiaj kultywuje się tradycję przyrządzania pischingerów. Ja sama uwielbiam przekładać wafle masą kakaowo-waniliową. Świetnie sprawdzi się również dodatek orzechów - włoskich czy laskowych. Możesz je lekko podprażyć, ostudzić, a następnie posiekać i dorzucić do masy.

Wafle można przełożyć dowolną masą
Wafle można przełożyć dowolną masą © Adobe Stock

Wafle przekładane kremem. Przepis

Składniki:

  • 400 g miękkiego masła,
  • 300 g mleka w proszku,
  • 140 ml mleka,
  • 120 g cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 5 wafli,
  • 60 g mielonych orzechów,
  • odrobina ekstraktu z wanilii do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mleko wlej do rondelka, dodaj cukier. Wymieszaj całość i podgrzej na średniej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści, odstaw całość do ostygnięcia.
  2. Miękkie masło utrzyj na puch, a następnie mieszaj całość przy pomocy miksera, dodając stopniowo schłodzone mleko.
  3. Kiedy masa nabierze aksamitnej konsystencji, dodaj do niej mleko w proszku.
  4. Powstałą masę podziel na pół. Jedną część wymieszaj z kakao i zmielonymi orzechami. Do drugiej dodaj ekstraktu z wanilii.
  5. Jeden wafel posmaruj kremem waniliowym, przykryj go kolejnym, następnie użyj kremu kakaowego. Na zmianę przekładaj wafle kremami, aż do skończenia produktów.
  6. Ostatnią warstwą powinien być sam wafelek. Dociąż całość ciężką deską do krojenia oraz garnkiem i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  7. Następnie wyjmij całość i pokrój na mniejsze kawałki.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇