Chrupiące wafle przełożone pysznym kremem. W PRL każdy się nimi zajadał
Jednym z największych atutów wafli przekładanych jest ich prostota, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają dużo czasu (lub też umiejętności) na przygotowanie skomplikowanych deserów. Szczególnie jeśli mowa o waflach z poniższego przepisu.
29.04.2024 13:14
Wafle przekładane stworzone z kilku andrutów i domowej roboty kakaowej masy były niegdyś cukierniczym hitem. Ten deser, który z czasem zdobył status kultowego, można przyrządzić z praktycznie dowolnych składników. Ale w tej odsłonie - jak z czasów PRL z domieszką nowoczesności - stanie się twoim faworytą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wafle przekładane jak z PRL
Przekładane wafle, znane również jako pischingery, to deser o długiej i fascynującej historii. To właśnie Oscar Pischinger był odpowiedzialny za stworzenie tego wyjątkowego dzieła kulinarnej sztuki. Jego popisowym deserem był tort z wafli przekładany kremem czekoladowo-orzechowym i oblany czekoladową polewą. To pierwotna, wręcz kanoniczna wersja pischingera, a powstała ona w latach 80. XIX wieku. Z czasem jednak powstało coraz więcej wariacji na ten temat, w tym słynna wersja z czasów PRL-u, w której to bazą kremu była margaryna, mleko w proszku i gorzkie kakao.
Przekładane wafle nie są więc wynalazkiem PRL-u, ale z pewnością wtedy cieszyły się one dużą popularnością. W wielu domach do dzisiaj kultywuje się tradycję przyrządzania pischingerów. Ja sama uwielbiam przekładać wafle masą kakaowo-waniliową. Świetnie sprawdzi się również dodatek orzechów - włoskich czy laskowych. Możesz je lekko podprażyć, ostudzić, a następnie posiekać i dorzucić do masy.
Wafle przekładane kremem. Przepis
Składniki:
- 400 g miękkiego masła,
- 300 g mleka w proszku,
- 140 ml mleka,
- 120 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 5 wafli,
- 60 g mielonych orzechów,
- odrobina ekstraktu z wanilii do smaku.
Przygotowanie:
- Mleko wlej do rondelka, dodaj cukier. Wymieszaj całość i podgrzej na średniej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści, odstaw całość do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj na puch, a następnie mieszaj całość przy pomocy miksera, dodając stopniowo schłodzone mleko.
- Kiedy masa nabierze aksamitnej konsystencji, dodaj do niej mleko w proszku.
- Powstałą masę podziel na pół. Jedną część wymieszaj z kakao i zmielonymi orzechami. Do drugiej dodaj ekstraktu z wanilii.
- Jeden wafel posmaruj kremem waniliowym, przykryj go kolejnym, następnie użyj kremu kakaowego. Na zmianę przekładaj wafle kremami, aż do skończenia produktów.
- Ostatnią warstwą powinien być sam wafelek. Dociąż całość ciężką deską do krojenia oraz garnkiem i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Następnie wyjmij całość i pokrój na mniejsze kawałki.