Kuchnia PRL-u była zdrowsza, niż myślisz. Te dania pochwaliłby każdy dietetyk

Kuchnia z okresu Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej to jednocześnie symbol prostoty i kreatywności kulinarnej. Jakże zaskakujące jest to, że niektóre z serwowanych wtedy potraw, mogą zaskoczyć nie tylko swoim smakiem, ale także wartością odżywczą.

Kuchnia PRL-u była nie tylko oryginalna, ale i bardzo zdrowaKuchnia PRL-u była nie tylko oryginalna, ale i bardzo zdrowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Kuchnia z czasów PRL-u budzi liczne emocje i przywołuje wspomnienia. Mimo że te czasy kojarzą się z niedoborami i ograniczeniami, wiele potraw, które były popularne na stołach tamtych czasów, okazuje się być nie tylko smacznymi, ale i zdrowymi. Przyjrzyjmy się, jakie dania z tamtej epoki mogą pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie, czerpiąc inspirację z propozycji, które przytoczył dietetyk dr Bartek Kulczyński.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej zniknie z talerza, taki jest dobry

Kuchnia PRL-u - nie tylko smaczna, ale i zdrowa

Zacznijmy od jednego z największych klasyków kuchni PRL-u. Śledź w śmietanie to tradycyjne danie, które jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Śledź atlantycki zawiera jod, selen, witaminę D i kwasy omega-3, które mają pozytywny wpływ na pracę serca, mózgu i tarczycy. Dietetycy sugerują jedynie zamianę śmietany na jogurt naturalny, aby obniżyć kaloryczność potrawy.

Druga propozycja to jajka w sosie chrzanowym, czyli często niespecjalnie dobrze nam się kojarzące danie, które w rzeczywistości stanowi zdrowe i pyszne połączenie. Pomimo powszechnej opinii, jajka są cennym źródłem białka, witamin i minerałów. Chrzan, z którym tradycyjnie są podawane, wzmacnia odporność organizmu i działa antybakteryjnie. Sos chrzanowy można przygotować na bazie jogurtu naturalnego, co obniży jego kaloryczność.

Idziemy dalej. Wątróbka duszona z cebulką to kolejna potrawa, którą warto włączyć do swojej diety. Jest ona źródłem licznych składników odżywczych: żelaza, selenu, cynku, witaminy B12 i A. Duszenie wątróbki z cebulką pozwala zachować jej wartości odżywcze i smak. Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie kasza pęczak albo buraczki. Kiedyś serwowano ją głównie z... pieczywem.

Fasolka po bretońsku, znana i uwielbiana za swój aromatyczny sos i sycącą konsystencję, to natomiast nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i źródło cennych wartości odżywczych. Biała fasola dostarcza błonnika, potasu, wapnia, żelaza i magnezu, a dodatek pomidorów wzbogaca potrawę o likopen — silny przeciwutleniacz. Żeby było idealnie pod względem dietetycznym, do przygotowania fasolki można użyć nieco mniej kiełbasy i boczku. Warto też postawić na naturalne przyprawy i zioła.

Nasz przegląd zamykamy prawdziwym kulinarnym arcydziełem, a przy okazji świątecznym klasykiem. Sałatka jarzynowa, królowa stołów z czasów PRL-u, niezapomniana i niezastąpiona do dziś, to prawdziwa mieszanka zdrowia i smaku. Ziemniaki, ogórki kiszone, pietruszka, marchewka, jabłko, groszek konserwowy i jajka dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Majonez można zastąpić na przykład jogurtem naturalnym. Dzięki temu powstanie lżejsza wersja tej kultowej sałatki.

Sałatka jarzynowa - klasyk z kuchni PRL-u
Sałatka jarzynowa - klasyk z kuchni PRL-u © Pexels | Karolina Grabowska

Kuchnia z czasów PRL-u nie opiewała w luksusy, ale właściwości odżywcze poszczególnych potraw mogłyby być wzorem dla dzisiejszego gotowania. Warto do nich powrócić, chociaż od czasu do czasu. Dzięki temu zadbamy nie tylko o kubki smakowe bliskich, ale także ich zdrowie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem