WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Przez te dwa błędy fasolka po bretońsku nie wychodzi jak u mamy. Lepiej ich unikać

Lubisz fasolkę po bretońsku, ale nie potrafisz przygotować jej w takiej formie, jak robiła to mama? Nie martw się, dziś rozwiążemy ten problem raz na zawsze!

Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Marzena Pęcak

Kiedy myślę o szczęśliwych latach dzieciństwa, przed oczami pojawiają mi się m.in. pyszne dania, które serwowała moja mama. Domowe gołąbki, zupa pomidorowa z makaronem, pierogi co piątek, czy w końcu genialna fasolka po bretońsku. Z takimi daniami kojarzy mi się właśnie moje dzieciństwo, a co znalazłoby się na twojej liście?

Oczywiście od czasu do czasu staram się odtworzyć przepisy mojej mamy we własnej kuchni. A kiedy pojawiają się jakieś problemy, wiem, że zawsze mogę do niej zadzwonić i poprosić o pomoc. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Najczęstsze błędy przy robieniu fasolki po bretońsku

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że popełnia dwa podstawowe błędy przy robieniu fasolki po bretońsku. Stąd też problemy z uzyskaniem efektu domowej wersji dania jak u mamy. Oba problemy dotyczą odpowiedniego przygotowania fasolki. Aby nie wyszła zbyt twarda, a co za tym idzie, nie zrujnowała całego smaku gotowego dania, należy się nią odpowiednio zaopiekować.

Pewnie wiesz, że fasolkę należy wcześniej namoczyć. Nie wystarczy tu jednak 2-3 godziny moczenia, które stosujesz. Fasolkę powinno moczyć się znacznie dłużej, nawet 10-12 godzin. Dlatego też najlepiej zrobić to dzień wcześniej przed planowanym gotowaniem. 

Odpowiednie moczenie fasoli ma kluczowe znaczenie
Odpowiednie moczenie fasoli ma kluczowe znaczenie © Adobe Stock | ksu_bu

Kolejną kluczową rolę odgrywa tu stosunek wody do fasoli. Nie może być jej za mało. Bo wtedy też nie mam co liczyć na fenomenalne efekty. Dlatego też pamiętaj, że na każdą szklankę fasoli należy przeznaczyć litr wody. Jeśli więc używasz dwóch szklanek fasoli, musisz użyć 2 litrów wody. Dlaczego to takie ważne? Otóż w trakcie moczenia fasola zaczyna pęcznieć wchłaniać wodę, musi być jej więc wystarczająco dużo. 

O czym jeszcze warto pamiętać?

Zanim się pożegnamy, chciałabym wspomnieć jeszcze o kilku ważnych aspektach przygotowania idealnej fasolki po bretońsku. Pamiętaj, aby do jej przygotowania w miarę możliwości używać młodej fasoli

Kolejna ważna kwestia to dokładne opłukanie fasoli po moczeniu. Nigdy nie pomijaj tego etapu i rób to dokładnie. No i na koniec kwestia przypraw. Podstawą jest tu oczywiście liść laurowy, ziele angielskie, kminek, czerwona papryka oraz majeranek. 

I to wszystko! Teraz już wiesz, co zrobić, aby przygotować idealną fasolkę po bretońsku jak u mamy. Koniec z twardą i niesmaczną fasolką. Dzięki dzisiejszym poradom uda się za każdym razem w idealnym wydaniu. 

Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie