Najdoskonalsza fasolka po bretońsku z przepisu babci Amelki. Sekret smaku tkwi w 2 łyżeczkach niezwykłej przyprawy

Fasolka po bretońsku to idealny pomysł na sycący obiad. Rozgrzeje nas od środka i sprawdzi się w zimne dni. Wszystko dzięki dodatkowym przyprawom, które nadają jej smaku i pozytywnie wpływają na strawność tego składnika. Jak zrobić fasolkę w sosie pomidorowym? Jakie składniki dodać? Oto potrzebna lista składników i dokładny sposób przygotowania.

Obrazek
Paulina

Fasolka z pomidorami, kiełbaską, i wędzonym boczkiem idealnie się komponują. Całość możemy dopełnić mieszanką przypraw, które będą wspierać trawienie tego ciężkostrawnego dania. Fasolka nie każdemu służy, ale tak przyprawiona może naprawdę wiele zmienić.

Fasolka po bretońsku- przepis

Obrazek

Składniki:

  • 500 g fasoli
  • 250 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy
  • około 3 łyżek koncentratu pomidorowego
  • mała łyżeczka cukru
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • łyżka mąki
  • łyżka smalcu
Obrazek

Sposób przygotowania fasolki po bratońsku:

Pierwszym i najważniejszym elementem tego dania jest przygotowanie głównego składnika, czyli fasoli. Przed ugotowaniem, powinniśmy umieścić ją na całą noc w wodzie, aby zmiękła. Następnie można przejść do gotowania. Do przygotowanej fasolki dodaj przyprawy. Wrzuć w podanych proporcjach sól, cukier, ziele angielskie i liść laurowy oraz cukier. Nie zapomnij o lubczyku, który pomaga w trawieniu nam tego warzywa.

Przejdź do podsmażenie mięsa. Boczek, który jest niezbędny do przygotowania fasolki pokrój wstępnie w drobną kostkę. Obsmaż na patelni i dodaj do garnka, w którym gotujesz fasolkę. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, podsmaż kiełbaskę. Gdy ten składnik będzie już gotowy, dodaj posiekany czosnek i poczekaj, aż się zarumieni. Kolejnym krokiem jest dodanie koncentratu. Dodaj ok. 3 łyżki tego składnika, dokładnie wymieszaj i chwilę podsmaż, aby usunąć smak surowych pomidorów.

Na koniec weź się za przygotowanie zasmażki. Na dużej patelni rozgrzej smalec. Dodaj do niego jedną łyżę mąki. Wszystko energicznie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z fasolką i wymieszaj. Fasolkę gotuj jeszcze przez kilkanaście minut, aby wszystkie składniki mogły zmięknąć i podawaj na talerzu z dodatkiem pszennego pieczywa. Smacznego!

Jeśli lubisz rośliny strączkowe to mamy propozycję na obiad z fasolką szparagową:

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje