Fasolka po bretońsku z leśnymi grzybami. Drobno siekane, nadają jej niezrównanego aromatu

Fasolka po bretońsku z leśnymi grzybami to wspaniały pomysł na obiad w jesienne, chłodne dni. Należy zaznaczyć, że potrawa jest wyjątkowo sycąca i aromatyczna. Jeśli masz ochotę jej spróbować - poniżej podajemy krok po kroku jak ją wykonać.

Fasolka po bretońsku z leśnymi grzybamiFasolka po bretońsku z leśnymi grzybami - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Idealna fasolka po bretońsku skrywa w sobie leśne grzyby! Składniki te wspaniale wzbogacają smak oraz aromat potrawy. Gotowe danie podajemy na ciepło w towarzystwie świeżego pieczywa.

Grzyby w kultowym daniu

Obrazek
Fasolka po bretońsku - Pyszności

Jesień to wspaniały moment na zbieranie grzybów. W związku z tym w lasach możemy spotkać takie pyszne okazy jak kanie, maślaki, czy borowiki. Warto zaznaczyć, że produkty te wspaniale wzbogacą nasze ulubione potrawy.

Okazuje się, że te wyjątkowe skarby lasu możesz wykorzystać do przygotowania kultowej fasolki po bretońsku. Dzięki temu nadasz daniu wyjątkowego smaku oraz aromatu. Fasolka po bretońsku z grzybami zachwyci całą twoją rodzinę! Jeśli masz ochotę jej spróbować, poniżej podajemy sprawdzony przepis na tę pyszną potrawę.

Fasolka po bretońsku z grzybami leśnymi

Obrazek
Grzyby w koszyku - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 600 g fasolki Jaś
  • 300 g boczku wędzonego
  • 400 g podgrzybków
  • 300 g kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki + kilka łyżek wody
  • pieprz czarny
  • liście laurowe, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Na początku fasolkę mocz w zimnej wodzie przez kilka godzin - najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość przenieś do garnka i gotuj ją na małym ogniu. Dodaj do niej liście laurowe oraz ziele angielskie. W międzyczasie kiełbasę oraz boczek pokrój w małą kostkę. Następnie usmaż je na patelni.

Usmażoną kiełbasę oraz boczek wrzuć do gotującej się fasolki. Grzyby dokładnie oczyść z piasku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Delikatnie podsmaż je na patelni, aż do miękkości. Na końcu gotowe grzyby dodaj do fasolki. 

Całość dopraw pieprzem i gotuj jeszcze przez jakiś czas. Na końcu wlej trzy łyżki koncentratu pomidorowego oraz mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody. Gotowe danie podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Fasolka po bretońsku z leśnymi grzybami to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Jeśli masz ochotę na coś innego - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mocno serowego błyskawicznego burgera w tortilli krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne