Gotuję ryż i zamiast gołąbków robię inny przysmak. Nikt nie narzeka

Na Sycylii znaleźć je można niemal na każdym roku. Te małe, niepozorne kulki potrafią szybko zaspokoić głód i uciszyć burczenie w brzuchu.

Arancini- PysznościArancini- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Arancini, znane również jako arancine, to wyjątkowa przekąska, pochodząca z malowniczych Włoch, a dokładniej z Sycylii. Niewielki ryżowe kulki skrywają w swoim wnętrzu różne farsze i składniki. Może być to soczyste mięso w sosie pomidorowym (ragu), różnego rodzaju przyprawy, przecier pomidorowy lub aromatyczne warzywa. Podczas przygotowywania serowej masy dorzuca się często nieco sera, aby wzbogacić smak dania. To typowy street food, który bez większego problemu znaleźć można na każdej włoskiej ulicy. W Polsce nie jest aż tak popularny- wielka szkoda, bo te niepozorne kuleczki skrywają w sobie bogactwo smaku i potrafią naprawdę porządnie nasycić głodne brzuchy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze pizzerinki z miodem i burratą. Idealne na każdą okazję

Arancini z mięsem mielonym

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego i ostudzonego ryżu (najlepiej typu arborio),
  • 1/2 szklanki startego sera parmezan lub mozzarelli,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • suszona bazylia,
  • oregano,
  • 1/2 szklanki mięsa mielonego (np. wołowiny lub wieprzowiny),
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego lub passaty
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • olej do smażenia.

Panierka:

  • 2 jajka,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od nadzienia. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaję cebulę i smażę ją na złoto. Następnie dorzucam mięso mielone i smażę. Wlewam passatę lub sos pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, bazylią oraz oregano i mieszam. Odstawiam farsz do wystudzenia.
  2. W dużej misce łączę ugotowany ryż, starty ser, jajko i bułkę tartą. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu i dokładnie mieszam.
  3. Biorę garść mieszanki ryżowej, formuję w dłoniach w płaski placek. Na środek wykładam łyżeczkę mięsnego farszu. Następnie zamykam ryż wokół nadzienia, tworząc kulki.
  4. Do miski wbijam jajko i roztrzepuję je wraz ze śmietanką. W takiej mieszance zanurzam wszystkie kulki, po czym obtaczam je w bułce tartej.
  5. W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzewam olej. Powinien mieć temperaturę 175-180 st. Celsjusza.
  6. Kiedy olej jest już dostatecznie rozgrzany, delikatnie wrzucam arancini do garnka. Smażę kulki na złoto, obracając je, aby równomiernie się zarumieniły.
  7. Gdy arancini będą gotowe, wyjmuję je z oleju i odsączam na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Arancini- Pyszności
Arancini- Pyszności © Canva

Podaję arancini na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dań głównych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥