PrzepisCiastaKupiłam rabarbar i odkopałam sprawdzony przepis. To pyszne ciasto zawsze się udaje

Kupiłam rabarbar i odkopałam sprawdzony przepis. To pyszne ciasto zawsze się udaje

Wiosenny klasyk, czyli ciasto z rabarbarem z bezą i pod kruszonką to hitowy specjał, który nie może nie pojawić się na twoim stole. Kruche ciasto, kwaśny rabarbar, słodka beza i kruszonka to kombinacja idealna. A co najlepsze, ten deser zawsze się udaje.

Ciasto z rabarbarem z bezą i kruszonką
Ciasto z rabarbarem z bezą i kruszonką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.04.2024 12:07

Wielką wiązkę rabarbaru kupiłam na jednym z miejskich targowisk i już nie mogłam się doczekać, aż złapię za zeszyt mojej mamy z przepisami. Kartka z napisem "ciasto z rabarbarem" klei się od kiedy pamiętam, bo od kiedy pamiętam, szykuje się u mnie w domu ten specjał, każdej wiosny. Lepszego w życiu nie jadłam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem z bezą i kruszonką. Przepis

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

BEZA

  • 5 białek,
  • 220 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

RABARBAR

  • 600 g rabarbaru,
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie kisielu bez cukru.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki wymieszaj.
  3. Następnie dodaj pokrojone twarde masło i dłońmi połącz składniki, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe podziel na pół, umieść obie części w woreczkach i umieść w zamrażarce.
  4. Rabarbar oczyść i pokrój na małe plasterki.
  5. Białka ubij mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec stopniowo do białek zacznij dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając.
  6. Blachę do pieczenia (26x26) wyłóż papierem. Dno foremki wylep jedną częścią kruchego ciasta.
  7. Do rabarbaru dodaj kisiel i cukier (możesz ewentualnie odsączyć rabarbar z nadmiaru soku). Zamieszaj całość i wysyp na przygotowane ciasto. Na to wylej pianę z białek.
  8. Na pianę z białek rozsyp drugą część kruchego ciasta startego na grubych oczkach.
  9. Ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 55 minut do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  10. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku do ostygnięcia na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie