Kupiłam rabarbar i odkopałam sprawdzony przepis. To pyszne ciasto zawsze się udaje

Wiosenny klasyk, czyli ciasto z rabarbarem z bezą i pod kruszonką to hitowy specjał, który nie może nie pojawić się na twoim stole. Kruche ciasto, kwaśny rabarbar, słodka beza i kruszonka to kombinacja idealna. A co najlepsze, ten deser zawsze się udaje.

Ciasto z rabarbarem z bezą i kruszonkąCiasto z rabarbarem z bezą i kruszonką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wielką wiązkę rabarbaru kupiłam na jednym z miejskich targowisk i już nie mogłam się doczekać, aż złapię za zeszyt mojej mamy z przepisami. Kartka z napisem "ciasto z rabarbarem" klei się od kiedy pamiętam, bo od kiedy pamiętam, szykuje się u mnie w domu ten specjał, każdej wiosny. Lepszego w życiu nie jadłam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej zniknie z talerza, taki jest dobry

Ciasto z rabarbarem z bezą i kruszonką. Przepis

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

BEZA

  • 5 białek,
  • 220 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

RABARBAR

  • 600 g rabarbaru,
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie kisielu bez cukru.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki wymieszaj.
  3. Następnie dodaj pokrojone twarde masło i dłońmi połącz składniki, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe podziel na pół, umieść obie części w woreczkach i umieść w zamrażarce.
  4. Rabarbar oczyść i pokrój na małe plasterki.
  5. Białka ubij mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec stopniowo do białek zacznij dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając.
  6. Blachę do pieczenia (26x26) wyłóż papierem. Dno foremki wylep jedną częścią kruchego ciasta.
  7. Do rabarbaru dodaj kisiel i cukier (możesz ewentualnie odsączyć rabarbar z nadmiaru soku). Zamieszaj całość i wysyp na przygotowane ciasto. Na to wylej pianę z białek.
  8. Na pianę z białek rozsyp drugą część kruchego ciasta startego na grubych oczkach.
  9. Ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 55 minut do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  10. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku do ostygnięcia na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita