PrzepisCiastaKupiłam rabarbar i odkopałam sprawdzony przepis. To pyszne ciasto zawsze się udaje
Kupiłam rabarbar i odkopałam sprawdzony przepis. To pyszne ciasto zawsze się udaje
Wiosenny klasyk, czyli ciasto z rabarbarem z bezą i pod kruszonką to hitowy specjał, który nie może nie pojawić się na twoim stole. Kruche ciasto, kwaśny rabarbar, słodka beza i kruszonka to kombinacja idealna. A co najlepsze, ten deser zawsze się udaje.
Ciasto z rabarbarem z bezą i kruszonką
30.04.2024 12:07
Wielką wiązkę rabarbaru kupiłam na jednym z miejskich targowisk i już nie mogłam się doczekać, aż złapię za zeszyt mojej mamy z przepisami. Kartka z napisem "ciasto z rabarbarem" klei się od kiedy pamiętam, bo od kiedy pamiętam, szykuje się u mnie w domu ten specjał, każdej wiosny. Lepszego w życiu nie jadłam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z rabarbarem z bezą i kruszonką. Przepis
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- 5 żółtek,
- 200 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
BEZA
- 5 białek,
- 220 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
RABARBAR
- 600 g rabarbaru,
- 70 g cukru
- 1 opakowanie kisielu bez cukru.
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki wymieszaj.
- Następnie dodaj pokrojone twarde masło i dłońmi połącz składniki, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe podziel na pół, umieść obie części w woreczkach i umieść w zamrażarce.
- Rabarbar oczyść i pokrój na małe plasterki.
- Białka ubij mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec stopniowo do białek zacznij dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając.
- Blachę do pieczenia (26x26) wyłóż papierem. Dno foremki wylep jedną częścią kruchego ciasta.
- Do rabarbaru dodaj kisiel i cukier (możesz ewentualnie odsączyć rabarbar z nadmiaru soku). Zamieszaj całość i wysyp na przygotowane ciasto. Na to wylej pianę z białek.
- Na pianę z białek rozsyp drugą część kruchego ciasta startego na grubych oczkach.
- Ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 55 minut do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
- Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku do ostygnięcia na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.