Kupiłam rabarbar i odkopałam sprawdzony przepis. To pyszne ciasto zawsze się udaje

Wiosenny klasyk, czyli ciasto z rabarbarem z bezą i pod kruszonką to hitowy specjał, który nie może nie pojawić się na twoim stole. Kruche ciasto, kwaśny rabarbar, słodka beza i kruszonka to kombinacja idealna. A co najlepsze, ten deser zawsze się udaje.

Ciasto z rabarbarem z bezą i kruszonkąCiasto z rabarbarem z bezą i kruszonką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wielką wiązkę rabarbaru kupiłam na jednym z miejskich targowisk i już nie mogłam się doczekać, aż złapię za zeszyt mojej mamy z przepisami. Kartka z napisem "ciasto z rabarbarem" klei się od kiedy pamiętam, bo od kiedy pamiętam, szykuje się u mnie w domu ten specjał, każdej wiosny. Lepszego w życiu nie jadłam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej zniknie z talerza, taki jest dobry

Ciasto z rabarbarem z bezą i kruszonką. Przepis

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

BEZA

  • 5 białek,
  • 220 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

RABARBAR

  • 600 g rabarbaru,
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie kisielu bez cukru.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki wymieszaj.
  3. Następnie dodaj pokrojone twarde masło i dłońmi połącz składniki, aż powstanie kruszonka. Do kruszonki dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe podziel na pół, umieść obie części w woreczkach i umieść w zamrażarce.
  4. Rabarbar oczyść i pokrój na małe plasterki.
  5. Białka ubij mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec stopniowo do białek zacznij dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając.
  6. Blachę do pieczenia (26x26) wyłóż papierem. Dno foremki wylep jedną częścią kruchego ciasta.
  7. Do rabarbaru dodaj kisiel i cukier (możesz ewentualnie odsączyć rabarbar z nadmiaru soku). Zamieszaj całość i wysyp na przygotowane ciasto. Na to wylej pianę z białek.
  8. Na pianę z białek rozsyp drugą część kruchego ciasta startego na grubych oczkach.
  9. Ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 55 minut do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  10. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku do ostygnięcia na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa