To warzywo reguluje ciśnienie krwi i ma właściwości antynowotworowe. Sezon w pełni ruszy już niebawem
Chcesz wykorzystać sezon na świeże owoce i warzywa jak najlepiej? Koniecznie na liście zakupów nie pomiń rabarbaru, który jak się okazuje, skrywa ogromny potencjał.
14.04.2024 12:36
Wraz z wiosną na naszych stołach może pojawić się wiele świeżych owoców i warzyw. Zanim jednak trafią do naszego koszyka z zakupami, warto dowiedzieć się więcej na ich temat. Szczególnie o tak mało oczywistych produktach jak np. rabarbar.
Choć mogłoby się wydawać, że warzywo to jest powszechnie znane, wiele osób rezygnuje z jego zakupu. Dlaczego? W dużej mierze chodzi pewnie o brak pomysłów na wykorzystanie rabarbaru w kuchni. Mam więc dla ciebie kilka ciekawych inspiracji z rabarbarem w roli głównej, bowiem użyty w odpowiedni sposób może wpływać też korzystanie na stan zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co warto wiedzieć o rabarbarze?
Choć sezon na rabarbar zazwyczaj rusza wraz z początkiem kwietnia, to jego prawdziwy boom przypada na maj i czerwiec. Wtedy też możemy bez problemu kupić warzywo zarówno w osiedlowych warzywniakach, jak i marketach. Należy jednak pamiętać, że do jedzenia nadają się jedynie łodygi rabarbaru. Liście warzywa zawierają bowiem dużo kwasu szczawiowego, a jego nadmierne spożywanie może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Wspomniany przed chwilą kwas znajduje się też w łodygach warzywa (ale w znacznie mniejszej ilości), dlatego też najlepiej zachować umiar i jeść rabarbar w rozsądnych porcjach.
W rabarbarze można znaleźć całą masę cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim jest tu obecny błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Kolejny ważny składnik to kwas foliowy, który odgrywa ogromną rolę zwłaszcza w diecie przyszłej matki. W rabarbarze jest też sporo witamin (A, C, E, K) oraz minerałów: żelazo, potas, magnez i wapń. Warzywo to może pomóc unormować poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki przeciwutleniaczom przejawia także właściwości antynowotworowe.
Jak wykorzystywać rabarbar w kuchni?
Rabarbar możesz wykorzystać zarówno do przepisów na słodko, jak i wytrawnych. W Polsce najbardziej znane jest puszyste ciasto z dodatkiem opisywanego warzywa. Oczywiście rabarbar świetnie sprawdzi się również do przygotowania babeczek, jak i składnik tarty. Na jego bazie możesz zrobić też domowej roboty kompot i konfitury.
Rabarbar odnajdzie się jako składnik kolorowej sałatki. Ponadto przy jego pomocy stworzysz sos do mięs i oryginalną zupę. Jak sam więc widzisz, jest z czego wybierać. Z taką ilością inspiracji na pewno znajdziesz swój patent na rabarbarową ucztę.