Dlatego sernik opada. Wystarczy drobna zmiana, a wyrośnie wysoki i puszysty jak chmurka

Planujesz upiec sernik? Pamiętaj o kilku aspektach, które są szalenie istotne, jeśli chcesz uzyskać idealnie wyrośnięte i puszyste ciasto.

Co zrobić, żeby sernik nie oklapł? Co zrobić, żeby sernik nie oklapł?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na sernik, który by zadowolił wszystkich. Dla niektórych idealny sernik to ten ciężki i treściwy, podczas gdy inni wolą wersję puszystą i delikatną. Można jednak zbliżyć się do ideału, pamiętając o kilku ważnych zasadach. Wiele osób popełnia jeden błąd, który skutkuje niewyrośniętym, płaskim ciastem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 bit w wiosennym wydaniu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Jak upiec puszysty i delikatny sernik?

Jeśli marzysz o delikatnym serniku, zwróć uwagę na kilka kluczowych szczegółów. Najważniejszym składnikiem sernika jest oczywiście ser. Najlepszym wyborem będzie tłusty lub półtłusty twaróg. Jeśli zdecydujesz się na chudy, musisz być świadomy, że ciasto może wyjść suche. Twaróg powinien być zmielony co najmniej dwa razy. Na rynku dostępny jest również gotowy, zmielony ser w wiaderku. Przed zakupem takiego produktu warto jednak sprawdzić jego skład, aby upewnić się, że nie zawiera dodatków i zagęstników.

Następnym niezbędnym składnikiem sernika są jajka - minimum trzy na kilogram twarogu. Pełnią one rolę spulchniaczy. W zależności od przepisu jajka można dodać w całości lub oddzielnie - najpierw żółtko, a później ubite na pianę białko. W tym drugim przypadku sernik będzie delikatniejszy. Ważnym składnikiem jest również zagęstnik, takie jak mąka, skrobia ziemniaczana lub budyń w proszku. Trzeba jednak zachować ostrożność, aby nie przesadzić z ilością zagęstnika, ponieważ ciasto po upieczeniu może stać się kruche.

Jak uzyskać puszysty sernik?
Jak uzyskać puszysty sernik? © Pixabay

Dlaczego sernik opada?

Sernik pieczemy na środkowym ruszcie, najlepiej bez termoobiegu, czyli z grzaniem góra-dół. Jeśli nie ma takiej konieczności, nie otwieramy pieca podczas pieczenia ciasta - to najczęstsza przyczyna jego opadania i pękania. Ważne jest również odpowiednie studzenie sernika. Robimy to stopniowo, kiedy ciasto będzie gotowe, studzimy je najpierw przez ok. 40-60 minut w uchylonym piekarniku, następnie w temperaturze pokojowej, a na koniec wstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej