PrzepisPrzekąskiZapomnisz o słonych, kalorycznych przekąskach. Te warzywne pyszności zrobisz w kilka chwil

Zapomnisz o słonych, kalorycznych przekąskach. Te warzywne pyszności zrobisz w kilka chwil

Przekąska z pieczonych kawałków cukinii
Przekąska z pieczonych kawałków cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.05.2024 11:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warzywa nie muszą być nudne, tym bardziej warzywne przekąski, które można wzbogacić szeregiem pysznych dodatków. Zapiekana cukinia to idealny przykład na to, że warzywne kompozycje to coś więcej niż sałatki. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Na domówkę i wieczór filmowy - przekąska z cukinii łączy w sobie chrupkość samego warzywa, bogactwo smaku pochodzące od przypraw i kremowość mozzarelli, która rozpływa się na pysznych warzywnych plastrach. Odnajdziecie tutaj również wyrazistość czosnku i świeżość bazylii, czyli kompozycję, której trudno się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na przekąskę warzywną. Zapiekana cukinia podbija serca

Warzywne przekąski nie muszą być nudne, wystarczy nieco podkręcić je ziołami i przyprawami. Cukinia ma bardzo delikatny smak, dobrze komponuje się z czosnkiem i serami. Wyraziste sery mogą zdominować lekkie nuty cukinii, warto więc w tej kompozycji skorzystać np. z mozzarelli, która ładnie się rozpuści i pozwoli wybić się na pierwszy plan innym smakom.

W tej przekąsce składników tak naprawdę jest niewiele, ale tyle wystarczy, by całość robiła wrażenie. Pamiętaj, by nie obierać cukinii - skórka trzyma warzywo "w ryzach", sprawia, że nie rozpada się po obróbce termicznej. Jeśli lubisz pikantne nuty, dodaj do mieszanki z czosnkiem i bazylią kilka płatków chili.

Cukinię pokrój w plastry, a następnie zapiecz w przyprawach i pod pserową pierzynką
Cukinię pokrój w plastry, a następnie zapiecz w przyprawach i pod pserową pierzynką© Pixabay

Przekąska z pieczonej cukinii. Przepis

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa lub olej np. rzepakowy,
  • sól, grubo mielony pieprz,
  • świeża bazylia,
  • sok z cytryny,
  • prażone pestki słonecznika.

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i pokrój na 2-centymetrowe plastry, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Czosnek, liście bazylii i oliwę lub olej zblenduj na gęstą masę. Dodaj kilka kropli soku cytryny do smaku.
  3. Powstałą mieszanką posmaruj plastry cukinii, dopraw solą i pieprzem.
  4. Piecz cukinię w 180 st. C przez ok. 15 minut.
  5. Kulki mozzarelli porwij dłońmi na małe kawałeczki i wyłóż na plastry cukinii. Włóż całość ponownie do piekarnika i piecz, aż ser rozpuści się (ok. 10 minut).
  6. Cukinię serwuj oprószoną liśćmi świeżej bazylii i prażonymi nasionami słonecznika.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także